in , ,

Nincs karácsony pulyka nélkül – izgalmas recept az ünnepekre

A karácsonyi ebédek, vacsorák magyar családi hagyományához egy ideje hozzátartoznak a pulykából készült finomságok is. Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya a megszokott fogások mellett újfajta, izgalmas pulykás recepteket ajánl figyelmünkbe. Ezeket mi is kipróbálhatjuk az ünnepek alatt, hiszen így a megszokott fogásaink helyett idén változatos ízekkel lephetjük meg a családot és a vendégeket.

A pulyka is a modern európai karácsony egyik szimbólumának tekinthető. Ma már a magyar családok jelentős hányadánál elképzelhetetlen a karácsonyi asztal pulykahúsból készült fogások nélkül.

Nem volt ez mindig így. Évszázadokon át a falusi otthonokban a böjti hagyomány okán Szenteste hal, majd karácsony két napján pedig sertéshús került az asztalra. Az ok a mai embernek inkább humoros: úgy tartották, hogy a sertés előretúr, vagyis a maga módján építi a jövőt, a szárnyassal ellentétben, ami hátra kapar, ami nem viszi előre a famíliát.

Mindez azonban már a múlté, hiszen a karácsonyi menün a pulyka „uralkodik”, ez pedig elsősorban angolszász hatásnak köszönhető. Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban gyakorlatilag nincsen karácsonyi vacsora pulyka nélkül. Innen került ez a remek hagyomány Belgiumba, Franciaországba és végül egész Európába. Magyarországon a rendszerváltás után egyre gyakoribb e húsfajta megjelenése a karácsonyi asztalon részben az elérhetőbb választék és az egészségesebben elkészíthető fogások okán is.

A pulykahús azért is vált az egyik kedvenccé, mert könnyű, zsírszegény, így az ünnepi lakmározás során nem terheli meg a gyomrot. Sokféleképpen elkészíthető, változatosan fűszerezhető. Itthon a nem reprezentatív felmérések alapján a rántott pulykamell és az aszalt szilvával és/vagy gesztenyével töltött változat, illetve valamilyen kombinációjuk a legnépszerűbb.

Természetesen ez utóbbira is van receptje Dosso Gabinak, a Gallicoop háziasszonyának, aki azért az idén jó néhány különleges karácsonyi fogást is összegyűjtött és tökéletesített azért, hogy a kísérletező kedvű magyar háziasszonyok is kipróbálhassanak néhány újdonságot. Az izgalmas karácsonyi pulykareceptek alapanyagai között találkozhatunk naranccsal, gyömbérrel, likőrökkel és számos egyéb illatozó finomsággal. Így, miközben az ünnepi fogások sülnek, a ház is megtelik a karácsony illataival.

Receptajánló:
Gesztenyével töltött hosszúcomb
Hozzávalók:
1 db Gallicoop pulyka hosszúcomb
25 dkg főtt, hámozott gesztenye
20 dkg aszalt szilva
1 kis cukkini
2-3 szál zöldhagyma
1 szikkadt zsemle vagy kifli
1 tojás

bors
őrölt római kömény
1 dl olaj

A combot előző este alaposan bedörzsöljük sóval, borssal. Az aszalt szilvát és a szikkadt zsemlét külön-kölön kevés vízbe beáztatjuk, majd lecsöpögtetjük. A főtt gesztenyét felaprítjuk és egy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk az apróra vágott zöldhagymát, a lereszelt cukkinit, kicsavart, elmorzsolt zsemlét, tojást, és a fűszereket. Alaposan összedolgozzuk, és a bőr alá betöltjük. Ha marad ki töltelék, gombócokká formázzuk, és egy mélyebb tepsiben a hús mellé helyezzük. Az olajat felforrósítjuk, és a megtöltött combot leöntjük vele. Öntünk alá kevés vizet és letakarva 180 fokos sütőbe toljuk 1,5 órára. Ezután levesszük a fedőt róla, és további 30 percig pirítjuk.

Gallicoop_logo

Forschner Rudolf

Újabb két családnak segített a baráti kör a Forschner-alapból

Téli mesékkel folytatódtak Pepi Manó történetei