Connect with us

Hírek

A Holddal kezdődött az amatőrcsillagászok féléve

Péntek délután folytatódott az Szarvas Amatőrcsillagászok Baráti Köre előadássorozata, amin Szklenár Tamás égi kísérőnkről, a Holdról tartott rövid bemutatót.

Égi eseménytelenség elé nézünk 2018-ban, Szarvasról megfigyelhető különleges csillagászati esemény nem lesz, jelentette ki az előadó, így a nyárig terjedő félév témáját a Naprendszer objektumai képezik majd. Elsőként a holdunk került a fókuszba.

– A mai alkalommal úgy fogunk képzeletbe a Hold felszíne fölött utazgatni, hogy sorra vesszük az Apolló leszálóhelyeit, kezdve az Apollo 11-gyel, természetesen csak azokat, amik most látszódnak – utalt arra, hogy most még csak a félhold volt.

A pénteki eseményt távcsöves megfigyeléssel fűszerezték, mert úgy vette észre, hogy ilyenkor mérhetően nagyobb az érdeklődés. Sokan csak másodpercekre, maximum 4-5-re néznek egy-egy ilyen távcsőbe, ami alatt fel sem tudják fogni, mit látnak, állította Szklenár Tamás, ezért sokkal gyakorlatiasabbá szeretné tenni az elődásokat, több távcsöves megfigyeléssel. Az előadás első húsz percében elmondta azokat az információkat, amikre a távcsöves megfigyelésen már csak utalt.

Míg bent Szklenár Tamás az elméleti tudnivalókat sorolta, a Hold éppen csak átnézett párkány felett a Városi Könyvtár belső udvarára, ahol a több tekintélyes elismerést begyűjtő Bagi László asztrofotós épp a 200-as Newton távcsőnek kereste e helyét. Mikor végzett a beállításával, telefonján megmutatta, min dolgozik, ami már most, a munkafázisban is szemkápráztatóan szín- és részletgazdag.

Az amatőrcsillagászok a tervek és a hagyomány szerint minden hónap utolsó péntekjén ülnek össze a Városi Könyvtárban, ahová várják az égi események iránt érdeklődőket.

Kiemelt

Bardon Ivett és Maróti Attila (Fotó: Valló Zoltán) Bardon Ivett és Maróti Attila (Fotó: Valló Zoltán)

A szókimondó, cserfes Dorine – Bardon Ivett

Szarvas

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Újra látogatható a Régi Gyűjtemény

Szarvas

Jónás Gabriella (Fotó: Valló Zoltán) Jónás Gabriella (Fotó: Valló Zoltán)

Tartuffe híve Pernelle-né, aki egy erőszakos, fecsegő öregasszony – Jónás Gabriella

Szarvas

Pálinkás Tamás és Gajdos Attila (Fotó: Hegedűs Éva) Pálinkás Tamás és Gajdos Attila (Fotó: Hegedűs Éva)

Gajdos Attila vitára hívta a polgármesterjelölteket

Politika

Hirdetés

Archívum

Kategóriák

Friss

Connect