Connect with us

Hírek

Másodszorra érdemelték ki a Zöld Óvoda címet a város intézményei

2014 után három évvel ismét sikeresen pályázott Szarvas Város Óvodái és Bölcsődéje a Zöld Óvoda címre. Az elismerést a Földművelésügyi Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) ítélte meg az intézmény számára, amelyet a környezeti nevelés terén végzett tevékenységéért érdemelt ki.

– Mivel második alkalommal nyertük el ezt a címet, egyfajta fejlődési ívet is be kellett mutatnunk – árulta el a siker hátteréről Tóth Tímea intézményvezető. Az alappályázatban a kialakított környezetre helyeztük a hangsúlyt, ill. arra, hogy milyen módszerekkel és eszközökkel történik a gyerekek környezeti nevelése. A második pályázatban már két nagyobb változás is megmutatkozott: együttműködés segítségével be tudtuk vezetni az erdei óvodát, valamint az önkormányzat által elindított szelektív gyűjtéshez is kapcsolódtunk.

A tematikus hét részleteiről szólva elmondta, a séták, kirándulások során igyekeznek közelebb hozni a gyerekeket az épített és természetes környezethez. A tábor helyszíne a Gyermekélelmezési Nonprofit Kft.-nek köszönhetően az ifjúsági tábor, ahol a mindennapi nevelő munka mellett felkeresik a közvetlen környezetében fellelhető természeti értékeket: az Arborétumot, Erzsébet-ligetet és az Anna-ligetet is.

A környezeti nevelés mindemellett az óvodai élet szinte valamennyi területén megjelenik. A mozgás, egészséges táplálkozás, környezetvédelem, energiatakarékosság során is figyelmet szentelnek a 3-7 éves korosztály szemléletének formálására, s lehetőség szerint mindezt játékos formában teszik.

Ottjártunkkor a Micimackó csoport épp ebédhez készülődött. A vegyes csoport tagjai egymás mögé sorakozva sétáltak át a szomszédos mosdóba, majd aprócska székeiken helyet foglalva várták az étkező kocsi érkezését. A korgó gyomrokról az óvodapedagógusok mondókázással és dalokkal terelték el a figyelmet, míg végül begördült a gyümölcslevest, sült csirkét, petrezselymes burgonyát és némi paradicsomot is tartalmazó menü.

Gelencsér Istvánné óvodapedagógus már hosszú évtizedek óta dolgozik a szakmában, így az étkezési szokások terén végbement változásokat is közelről nyomon tudta követni. Meglátása szerint a mai generáció nagyon válogatós. Mindig akad valaki a csoportban, aki nem szereti az aznapi kínálatot, a magyaros ételeket pedig a legtöbben elutasítják.

Ennél nagyobb baj, hogy a kenyerekről is legtöbbször lekerül a felvágott, májkrém, de találkozott már olyan kisgyerekkel is, aki az ott töltött évek alatt mindössze néhány ételt volt hajlandó elfogyasztani. Ennek hátterében véleménye szerint leginkább a szokások megváltozása áll: kevés szülő főz napi rendszerességgel, a változatos főtt ételek helyett sok család a gyorsételeket részesíti előnyben, és komoly engedményeket tesznek gyermekeik kedvencei irányába.

Pozitívumként azt látja, hogy az egészséges táplálkozás jegyében megjelent ételek többségét a kicsik örömmel fogadják. Gyorsan megbarátkoztak a teljes kiőrlésű és magvas kenyerekkel, szívesen fogyasztják a halat, a különböző zöldségeket és a gyümölcsöket is.

Körbenézve úgy tűnt, ezúttal sikerült az óvodások kedvében járni. A gyümölcsleves szinte mindenki tányérjából elfogyott, a krumpliból, husiból pedig néhányan repetát is kértek.

A pedagógusok azzal egyetértenek, hogy ebben a korban kell elültetni az igényt az egészséges életmódra, s a környezeti nevelés terén is meg kell tenni az első lépéseket. A játékos tevékenység mellett igyekeznek mindezt személyes példamutatással is erősíteni, hogy a kicsik ezt az értékrendet vigyék magukkal az iskolába.

A cím és a hozzá tartozó logó használatára az intézmény 2020 végéig jogosult. Újabb nyertes pályázatot követően hosszú távon szeretnék elérni, hogy az intézmény az Örökös Zöld Óvoda címmel is büszkélkedhessen.

Kiemelt

Bardon Ivett és Maróti Attila (Fotó: Valló Zoltán) Bardon Ivett és Maróti Attila (Fotó: Valló Zoltán)

A szókimondó, cserfes Dorine – Bardon Ivett

Szarvas

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Újra látogatható a Régi Gyűjtemény

Szarvas

Jónás Gabriella (Fotó: Valló Zoltán) Jónás Gabriella (Fotó: Valló Zoltán)

Tartuffe híve Pernelle-né, aki egy erőszakos, fecsegő öregasszony – Jónás Gabriella

Szarvas

Pálinkás Tamás és Gajdos Attila (Fotó: Hegedűs Éva) Pálinkás Tamás és Gajdos Attila (Fotó: Hegedűs Éva)

Gajdos Attila vitára hívta a polgármesterjelölteket

Politika

Hirdetés

Archívum

Kategóriák

Friss

Connect