Connect with us

Hírek

Különleges zenei élmény Tatai Nórával és Szabó Ferenccel

Pénteken este a Főtéri Iskola dísztermében Női sorsok címmel Tatai Nóra oratórium- és dalénekes Szabó Ferenc János zongoraművésszel, zenetörténésszel zenei csemegét nyújtott át a közönségnek. Az este bővelkedett kuriózumokban. A dalok, dalciklusok előtt Szabó Ferenc mesélt a dalok történetéről, igazi lelkes tanárként. Tatai Nóra pedig olyan szuggesztíven tolmácsolta a dalokat, hogy lenyűgözte a közönséget. Elhangzott Libby Larsen két dalciklusa, az egyik VIII. Henrik feleségeinek utolsó mondataiból állította össze a szerző. A másikat Dalok levelekből címmel a 19. század amerikai nőmozgalmának egyik alakja (Calamity Jane) leányának írt leveleiből állt. Sergei Rachmaninoff Fohász és Disszonancia című műve egy büszke és egy bukott nőről mesél a dal nyelvén. Richard Strauss Leányvirágok című műve magáért beszél. Szabó Ferenc interpretálásában hallhattuk Liszt Ferenc Sancta Dorothea és Bartók Béla Leányi arckép és Elle es morte zongoradarabját, amelyet Bartók Geyer Stefinek írt, az első a szerelem kezdetén, a második a szerelem végén született.

A hangverseny a NKA támogatásával jött létre. „Az előadóművészek célja a daléneklés kultúrájának, valamint a szóló zongoradarabokkal színesített dalest műfajának népszerűsítése. Fontosnak tartják továbbá a kortárs dalok előadását.” – olvasható a kiadott anyagban. Még egy nem mindennapi figyelmesség, a dalok magyar szövegét a közönség megkapta – eredeti nyelven szólaltak meg –, így nyomon követhető volt a különleges szöveg.

Amíg kint fagyott, a díszteremben a két fiatal elődadó hangja, zenéje meleget sugárzott, amely felmelegítette a közönség szívét, lelkét is.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Kiemelt

Oscar sikere Szarvason

Szarvas

A Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. központi épülete (Fotó: Babák Zoltán) A Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. központi épülete (Fotó: Babák Zoltán)

Belátható időn belül hozzájuthatnak a volt vasiparis dolgozók a bérköveteléseikhez

Gazdaság

Csonka Dóra és Timkó János (Fotó: Babák Zoltán) Csonka Dóra és Timkó János (Fotó: Babák Zoltán)

Egy Jókais lány + egy Cervinusos fiú = két tehetséges színművész különleges estje

Szarvas

Öt nemzet fiai edzettek a III. nemzetközi birkózótáborban Szarvason

Sport

Hirdetés

Archívum

2018. március
h k s c p s v
« feb   ápr »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategóriák

Friss

Connect