Connect with us

Hírek

A jövő generációját szolgálja a napokban megnyílt Magyar Géniuszok tárlat

Merjünk újra nagyok lenni – fogalmazta meg Széchenyi után szabadon dr. Boór Ferenc. A Fejér Szövetség képviselője ezzel a gondolattal utalt arra a több száz géniuszra, akiknek a gyökerei a Kárpát-medencében találhatóak. Őket mutatja be az a kiállítás, amely március 14-én, a nemzeti ünnep előestéjén nyílt meg a Cervinus Teátrumban.

Babák Mihály polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, a magyarság 1100 éves történelmének mértani középpontja szimbolikusan összefogja a magyar géniuszokat. De nem csak országosan, hanem települési szinten is van miről beszélni, hiszen nehéz számszerűsíteni azokat, akik az oktatás, mezőgazdaság, kultúra, tudomány területén előremozdították a város fejlődését. Az elődök jó példaként szolgálnak egy olyan világban, ahol főként a negatívumok kerülnek előtérbe. Véleménye szerint látnunk kell azt, hogy különlegesek vagyunk, és fontos, hogy az egyéni érdekek mellett a köz javát is szolgáljuk.

Szenes János újságíró – a nemzeti ünnephez kapcsolódva – beszédében felidézte néhány ’48-as géniusz történetét. Személyes példaként említette, hogy apai és anyai ágon is vannak olyan felmenői, akik a vasútépítésben és a repüléstörténetben elévülhetetlen érdemeket szereztek. Emlékeztetett, Görgey Artúrt nem csak kiváló hadvezérként, hanem elismert vegyészként is számon tartották. Örömmel fedezte fel a tablókon Irinyi Jánost, Asbóth Sándort és Türr Istvánt, akik mellett kiegészítésül az idén 190 éves született Peres Sándor neve is elhangzott.

A kiállítás ötletgazdájának üzenetét dr. Gál Erzsébet, a Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány munkatársa tolmácsolta a hallgatóságnak. Elöljáróban elmondta, a 90 éves dr. Pálfi György jelenleg Szegeden él, és különösen a szívén viseli a vándorkiállítás sorsát. Aznapi beszélgetésük egyik végkicsengése pl. az volt, hogy a professzor nagy örömmel fogadta, hogy a tárlat visszakerült egykori szellemi műhelyébe. Elképzelése kiindulópontja egykor az volt, hogy a Kárpát-medence szülte géniuszokat közkinccsé tegye, és minél több köznevelési intézménybe eljuttassa.

A tudománytörténeti kiállítással kapcsolatban elmondta, az indíttatás 2005-ben, a békéscsabai vasútállomáson várakozva jött. Pálfi Györgynek egy feliratra tévedt a tekintete, ami az állomás 100 éves jubileumának állított emléket. Azonnal eszébe jutott, hogy az első magyar Nobel-díjas, Lénárt Fülöp ugyancsak egy évszázada kapta meg az elismerését, és hogy ezzel a ténnyel ellenben csak nagyon kevesen vannak tisztában.

– Kérdezhetjük, hogy honnan van ez a 330 név? Pedig az igazság az, hogy nem is ennyi, hanem sokkal több van. Ezért arra jutottunk a Fejér Szövetséggel közösen, hogy ehhez hozzá lehet tenni – vetítette előre.

A Magyarok Világszövetsége Fejér Megyei Szervezete – Fejér Szövetség részéről dr. Boór Ferenc tudományos munkatárs utalt rá, a szervezet 2012 óta kezeli az anyagot. Azóta már 21 helyszínen fordult meg, Szarvas jelenti a 22. állomást. Hangsúlyozta, a tudományos munka főként a jövő generációnak szól, és bízik benne, hogy minél több oktatási intézmény megismeri a hónap végéig. Ezt követően ünnepélyes keretek között átadta Uhjár Zitának a kiállítás délkelet-magyarországi terjesztésére vonatkozó meghatalmazását.

– Teljesen magánjellegű kapcsolatból kifolyólag került ide ez a kiállítás. Egy beszélgetés során derült ki, hogy a Pásztói Patrióták is koordinálják a tárlat útját. Megkérdezték, hogy nem vállalnánk-e fel ebben a régióban a szervező munkát. Nagyon nagy lelkesedéssel indultunk útnak, és remélem, ennek a bizalomnak meg is tudok majd felelni – mesél meghatódva Uhljár Zita, az Aquarius 67 Alapítvány kuratóriumának elnöke a kezdetekről, hozzátéve, hogy folytatásként a járás több települése és erdélyi városok is nyitottak a tárlat fogadására.

A megnyitót Frankó Tamás harmonikaművész játéka, Posgay Nóra és Ökrös Dániel néptánc bemutatója, valamint Polák Ferenc színművész produkciója színesítette.

A szervezők ráadásként a gyerekeknek egy játékkal is kedveskednek.  A résztvevőknek ki kell tölteniük egy tárlattal kapcsolatos feladatlapot, és bedobni a Cervinus Teátrumban elhelyezett ládába. Jutalomként kerámiák, történelmi vonatkozású könyvek, füzetek és szarvasi ajándéktárgyak várják őket.

Kiemelt

Navigare necesse est

Szarvas

Régi nyár az új nyárban

Szarvas

Brachna Irén, mögötte Sebők László (Fotó: Hegedűs Éva) Brachna Irén, mögötte Sebők László (Fotó: Hegedűs Éva)

Brachna Irén: Nagyon boldogan megyek nyugdíjba

Oktatás

Elkezdődött a kilencedik nyári évad a Vízi Színházban

Szarvas

Hirdetés

Archívum

2018. március
h k s c p s v
« feb   ápr »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Kategóriák

Friss

Connect