Felkerült az i-re a pont

Kugyela Flóra és Pécsváradiné Tóth Anikó

Kugyela Flóra a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium 12. A osztályos diákja joggal mondhatja magáénak a fent nevezett szólást.

Flóra a gimnázium végzős diákja és iskolájától 8 éves pályafutásának legszebb, legdicsőbb eseményével búcsúzik: részt vehetett a középiskolások legrangosabb megmérettetésének, az OKTV-nek / Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny / az országos döntőjében német nyelvből.

Hosszú út vezetett idáig. Az első, iskolai fordulóban írásbeli feladatok voltak: 50 pontos tesztet kellett megoldani, majd megadott témáról értekezést írni. A középdöntőt Budapesten rendezték, ahol újabb teszt következett, majd hallás utáni szövegértés tette próbára a versenyzőket, végül a zsűri tagjaival folytatott szöveg alapú beszélgetéssel zárult a forduló. A legjobbakat március 26-ára hívták be a döntőbe Budapestre. Legnagyobb örömünkre Flóra is közöttük volt. A sok-sok tanulásnak tehát meglett az eredménye. Flóra szorgalmasan készült a nagy csatára.

Az utolsó fordulóban már mindenki nagyon jó volt, a zsűri cseppet sem volt irigylésre méltó helyzetben. Jó érzés volt több neves, nagy gimnázium diákjaival együtt versenyezni.

A döntőben hallás utáni szövegértés volt az első feladat, ezután a szóbeli rész következett. Az első feladat szövegelemzés volt, a második kötetlen beszélgetés egy témáról képek alapján. Ez a rész sikerült Flórának a legjobban, mivel rendkívül jó érvelő és bárkit képes meggyőzni igazáról – ezúttal németül.

A 35. helyen végzett, 2 hellyel feljebb tudott kerülni, mint a középdöntős eredménye.

Flóra döntőbe való bejutása nem hétköznapi dolog, rengeteg munka, türelem, kitartás szorgalom és elszántság áll mögötte, hiszen tavaly „csak” a középdöntőig jutott.

Időközben megszerzett két német felsőfokú nyelvvizsga bizonyítványt: a kétnyelvű ORIGÓT és az egynyelvű ÖSD-t, ez utóbbit 91 %-os eredménnyel Mezőberényben.

Ami azonban a legfontosabb, hogy Flóra kiválóan tud kommunikálni német nyelven, tehát gyakorlati haszna és eredménye van a munkájának. Erre szüksége is lesz, hiszen Bécsben kívánja folytatni tanulmányait gazdasági szakon.

És hogy mit kívánhat a szaktanár? Sok ilyen diákot, mint Flóra, akik partnerek a komoly munkában, tudnak és akarnak küzdeni, nem adják fel és képesek elég időt áldozni egy ilyen célért.

Örülök, hogy együtt dolgozhattunk. Köszönöm!

Pécsváradiné Tóth Anikó

You must be logged in to post a comment Login