Connect with us

Hírek

Közel százhatvanan verseltek idén a Városi Könyvtárban

Nyolc órán keresztül hömpölygött a versfolyam a Városi Könyvtárban. A költészet napjának az intézmény április 11-én úgy állított emléket, hogy közösségi élménnyé varázsolta a versolvasást. Intézmények, baráti társaságok, munkahelyi közösségek és magánszemélyek jelentkezését várták, akik negyedórás blokkokban elhozhatták kedvenceiket a hallgatóságnak. A verscsokrok egyúttal nem csak a kultúra közvetítését szolgálták, hanem hordoztak egy apró – olykor eddig ismeretlen – szeletkét is az előadójáról.

A megjelenteket Baginé Tóth Erika könyvtárvezető köszöntötte. Elmondta, idén összesen 160 szarvasi kapcsolódott a kezdeményezéshez. Köztük valamennyi helyi általános iskola, a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium és a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kara is képviselteti magát, emellett pedig több civil szervezet és magánszemély is jelezte részvételi szándékát.

Babák Mihály polgármester köszöntőjében kendőzetlenül beszélt a versekhez való viszonyáról. Elismerte, bár sohasem szerette a memoritereket, a mondanivalójukat, a költőket és a kultúrának ezt a válfaját mindig nagyra becsülte. Véleménye szerint egy költemény mindig megemeli a lelket, és útravalóul szolgál az élet nagy kérdéseihez.

– A magyar nyelvet csak a költők tudják igazán mívesen művelni. Szépen, gondosan, bölcsen fogalmaznak. Egy olyan világban, amelyben a világhálón és a televízión keresztül elhalmoznak bennünket olykor feleslegesnek tűnő információkkal, vissza kell térnünk azokra a magvas gondolatokhoz, amit a költők adtak nekünk kölcsön. Az emberi boldogsághoz sok minden kell. Többek között a versek, amelyek elgondolkodtatnak, s üzennek a mai korban is –vélekedett a versek mindenkori aktualitásáról.

Szenes János, a versmaraton ötletgazdája kifejtette, 54 évvel ezelőtt, 1964-ben Magyarország hungarikumot teremtett, amikor József Attila születésnapját jeles nappá emelte. Ugyanezt az utat járta végig 2012-ben a Cervinus Teátrum. Egy országosan egyedülálló kezdeményezést, a 24 órás szavalatot karolta fel, amelynek utódjaként ma már a Városi Könyvtárban verselhetnek a kultúrapártolók.

Csasztvan András elöljáróban köszöntet mondott a szervezőknek a munkájukért, majd a fiatalok felé fordult. Rámutatott, a vers nem szabad csupán a szó klasszikus értelmében vett fogalmat takarja, hanem a népi rigmusokat, a dalszövegeket, a rapet, ill. adott esetben a rímbe szedett, veretes locsolóverseket is ide lehet sorolni. Hozzátette, a Cervinus Teátrumban a költészet ma is jelen van. A megzenésített verseket az utóbbi időben „házi költőjük”, Belinszki Zoltán írja, és szinte valamennyi új színházi bemutatójukban helyet kapnak.

A nyitó műsoron Brachna Irén, a Chován Kálmán Művészeti Alapiskola igazgatója, Molnár János és Molnár-Budai Barbara közreműködtek. Őket a Polgármesteri Hivatal munkatársai követték, majd az általános iskolák diákjai vették át a stafétabotot.

– Minden évben kitalálunk valamilyen programot, amellyel próbáljuk a gyerekek figyelmét felhívni a versekre. Idén egy flashmobbal készültünk, ami a verspárbaj címet kapta. Valamennyi felsős évfolyam versszakonként párbajozott egymással, a végzősök ellenfelei a pedagógusok voltak. De a feladat nem csak ennyi volt. Szerettünk volna tanúbizonyságot tenni afelől is, hogy annyi költőt ismerünk, ahány verset tudunk könyv nélkül. A gyerekek kaptak egy könyvjelzőt, és aki a rajta lévő versszakokat ügyesen megkeresi, a holnapi nap egy-egy ötössel lesz gazdagabb – avat be a versek népszerűsítése érdekében tett egyik ötletükbe Hovorkáné Hegedűs Hajnalka, a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola pedagógusa, aki tíz felsős diákot a könyvtári rendezvényre is magával hozott.

Hozzátette, ma a tanároknak, tanítóknak egy kicsit „csalniuk” kell, hogy megszerettessék a gyerekekkel a verseket. Erre a megzenésített költemények és a kortárs költők művei a legalkalmasabbak, amelyek könnyen utat törnek a fiatalabb generáció lelkülete felé.

A rendezvényt délután – idén másodízben – a helyi média csapata is színesítette. Őket dr. Dósa Zsuzsa, a Cervinus Teátrum művészeti igazgatójának rendhagyó előadása követte, zárásként pedig Lovász Sándor alkotásiból hallhatott válogatást a közönség, ugyancsak helyi színművészek tolmácsolásában.

Kiemelt

Fotó: Babák Bence Fotó: Babák Bence

A Nagyrét Farm félgőzzel gázolt át a „Huligánokon”

Hírek

A fiatalok közötti szolgálat erősítéséért báloztak az evangélikusok

Hírek

Bíró Gyula Bíró Gyula

Országos szakmai tanácsadó testület tagjává választották Bíró Gyulát

Hírek

Izgalmas végjátékra van kilátás

Hírek

Hirdetés

Advertisement

Archívum

2018. április
h k s c p s v
« Már   máj »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategóriák

Friss

Connect