Connect with us

Békés megye

Békés megyébe látogatott az osztrák nagykövet

Békés megyébe látogatott Mag. Elisabeth Ellison-Kramer magyarországi osztrák nagykövet, aki a megye települései által nyújtott befektetési lehetőségekkel ismerkedett meg, valamint azokkal az ipari területfejlesztésekkel, amelyek megvalósítása ebben az esztendőben indul el Békéscsabán és a megye településein.

Békés megye és Békéscsaba újratelepítésében nagy szerepet játszott a felső-ausztriai származású Harruckern János György, aki a török elleni harcokban végzett tevékenysége jutalmául megkapta Békés vármegye jelentékeny részét. 1715-ben Békéscsabát – akkori nevén Csabát – lakatlan helyként említik, és Békés megyében is mindössze 9 település volt lakott, a megye teljes lélekszáma nem érte el a 2600 főt. Harruckern báró benépesítési intézkedéseinek köszönhetően ez a helyzet évről évre változott, a megye újratelepítésében végzett törekvéseit fia, Harruckern Ferenc is folytatta.

Orosházán aktív munkát végez a helyi német nemzetiségi önkormányzat, kezdeményezésükre 2001-ben Német Kultúra Hete elnevezéssel programsorozatot szerveztek. A nagy hagyományokkal bíró esemény keretében évről-évre megemlékeznek a város újratelepítéséről, megkoszorúzzák a Harruckern-emléktáblát, és számos kulturális programmal készülnek. Az idén „Osztrák Hét” címmel kerül megrendezésre az esemény.

A Német Nemzetiségi Önkormányzat (NNÖ) és elnöke, dr. Abonyi Lajos meghívására 2018. április 23-án (hétfőn) Orosházára látogatott Mag. Elisabeth Ellison-Kramer magyarországi osztrák nagykövet.

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, Zalai Mihály Békéscsabára is meginvitálta Nagykövet asszonyt, akit a békéscsabai városházán Szarvas Péter, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere, Herczeg Tamás megválasztott országgyűlési képviselő és Zalai Mihály megyei elnök fogadott. A megye települései által nyújtott befektetési lehetőségekkel ismertették meg Nagykövet asszonyt, bemutatták azokat az ipari területfejlesztéseket, amelyek megvalósítása ebben az esztendőben indul el Békéscsabán és a megye településein, és a közúti közlekedés fejlesztésével kapcsolatos információkat is megosztottak a magas rangú vendéggel.

A látogatás az osztrák tulajdonú Tondach Magyarország Zrt-nél folytatódott, ahol csatlakozott a vendégekhez a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és titkára dr. Orosz Tivadar és Tóth Zsolt. Megismerkedtek a cég működésével, jelenlegi helyzetével, és rész vettek egy üzembejáráson is.

A látogatás a megyeházán zárult, ahol egy közösen tartott sajtótájékoztatón informálódhattak a média képviselői és tehették fel kérdéseiket a nagykövet asszonynak.

Kiemelt

Fotó: Zentai Péter Fotó: Zentai Péter

Frissült Békés megye turisztikai arculata

Békés megye

Ismét nagy sikert arattak Békés megye ízei

Békés megye

Békés megye az ország egyik legbiztonságosabb megyéje

Békés megye

Felénk Fidesz–KDNP, DK, Jobbik a sorrend

Békés megye

Hirdetés

Archívum

2018. április
h k s c p s v
« Már   máj »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Kategóriák

Friss

Connect