Connect with us

Hírek

Tanulnunk kellene a történelemből Földesi Zoltán szerint

Május 9-én zárult le az emberiség történetének második nagy háborúja. A három földrészen közel 70 országban zajló világégés egyes becslések szerint 60 millió, míg mások szerint 73 millió áldozatot követelt – kezdte sokkoló tényekkel Győzelem napi megemlékezését Földesi Zoltán. A szocialisták helyi szervezete minden évben fejet hajt a kiemelt dátum előtt, amelyet Európában a Béke napjaként is számon tartanak.

Az elesett szovjet katonák emlékműve előtt a szarvasi MSZP elnöke arról beszélt, hogy milyen okok vezettek a háború kirobbanásához, ill. Magyarországnak milyen szerepe volt a történésékben.

– Magyarország sem maradt érintetlen. 1941-ben, amikor az európai frontok kiteljesedtek, belépett a háborúba. Hazánk másodszorra lépett be egy olyan világháborús harci helyzetbe, aminek végül vesztese lett. Július 22-én megtámadta a Szovjetuniót is Németország, s rá néhány nappal, a kassai bombázás ürügyén, Magyarország is belépett ebbe a háborúba. A szarvasiak, a környéken élők és szerte az országban élők tízezrei, százezrei lett érintettek, és a rosszul felszerelt hadsereg 1943. január 12-én megélte a magyar hadtörténet legnagyobb veszteségét. A Don-kanyarnál, Voronyezsnél hatalmas vereséget szenvedett – foglalta össze röviden a történelem máig ható sebeit.

Még ebben az évben komoly fordulat következett be, és a szövetségesek ellentámadásba lendültek. Magyarország felismerte a veszélyt, és próbált kiugrani, de sikertelenül.

– Tudják, a hinta az első világháborúban is, a második világháborúban is jelen volt, és attól tartok, hogy ma is jelen van – vont párhuzamot a múlt és a jelen között.

Az ellentámadásnak nem csak a lakosság, hanem Magyarország ipara, gazdasága, épületei és vasúthálózata is áldozatul esett. Megkezdődött a zsidóság deportálásának utolsó fázisa. Ennek összesen hatmillióan estek áldozatul, köztük a magyarországi zsidóság nagy része is. Mint elhangzott, érintettek voltak a roma honfitársaink is, akik méltatlan körülmények között, idegen földben alusszák örök álmukat.

Reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy 73 évvel ezelőtt, május 9-én örökre lezárult az emberiségnek az a fejezete, hogy fegyver által, atombomba révén vesztik milliók az életüket. A háborút követően az európai országok vezetői részéről elindult egy olyan folyamat, amelyben kifejtették, az itt élő polgároknak békében, jólétben, egymással együttműködve kell együtt élniük. Ennek egyik lépcsőjeként létrejött 1951-ben a Montánunió, később a Római Szerződés, s több nemzetközi szerződés után 1992-ben az európai hatalmak a Maastrichti Szerződést is aláírták.

– Tanulnunk kell a történelemből. Ha ezt valaki nem teszi, a történelem addig fogja ismételni a leckét, míg az érintettek meg nem tanulják. Szeretném mai politikusoknak Budapesten, Szarvason és mindenütt a hazában üzenni, hogy érdemes lenne végre a saját történelmünkből okulni, és legalább a fő tendenciáit megérteni. Ma azt látom, hogy a rövid távú hatalmi érdekek oltárán olyan hangok erősödnek meg, amik nem jó irányba mutatnak. Húzogatjuk a nagy macska bajszát. 73 év békéje nem elég indok arra, hogy ezen az úton maradjuk? – szegezte az ország vezetőinek a kérdést.

Az aktuálpolitikai helyzetet tovább boncolgatva elmondta, ma 600 ezer magyar fiatal erősíti más országok gazdaságát, míg minden 8-10. magyar család gyermeke külföldön látja meg napvilágot. A kormányzat nem gondolkozik az euro bevezetésén, pedig éveken belül ennek már meglenne a gazdasági alapja. Félő, hogy a hintapolitika előbb-utóbb újabb konfliktusokhoz vezet, pedig a magyarok semmi mást nem akarnak, csak békében és biztonságban élni.

Kiemelt

Kuli István (jobbról) Kuli István (jobbról)

Elstartolt az első idei gyorsasági kajak-kenu válogatóverseny Szolnokon

Hírek

Dobrev Klára (Fotó: Hegedűs Éva) Dobrev Klára (Fotó: Hegedűs Éva)

Harminchatórás maratonnal rázta fel az országot Dobrev Klára

Hírek

Bozó László (Fotó: Babák Zoltán) Bozó László (Fotó: Babák Zoltán)

Egészhetes programsorozattal várja az érdeklődőket Körös-Maros Nemzeti Park

Hírek

Szpisják Zsófia (7.b) és Szpisják Bence (8.a) Szpisják Zsófia (7.b) és Szpisják Bence (8.a)

Az ország legügyesebb vegyészei csaptak össze Gyulán

Hírek

Hirdetés

Archívum

Kategóriák

Friss

Connect