Connect with us

Csabacsűd

Többszörösére duzzadt Csabacsűd gyereklétszáma a hétvégén

A csabacsűdi gyereknap a kezdetek óta szinte már egy generációt nevelt ki, s valószínűleg sokan ma már szülőként térnek vissza a rendezvényre. A május utolsó előtti hétvégéjén esedékes program 26 éve indult útjára a nagyközségben, 2011 óta a Szülők a Csabacsűdi Gyermekekért Egyesület koordinálásában. Ilyenkor a nagyközség gyereklétszáma a többszörösére duzzad, köszönhetően annak, hogy az önfeledt szórakozás híre időközben eljutott a térség többi településére is. Május 19-én a szervezők ismét kitettek magukért: az egész napos színpadi programok, szellemi és ügyességi vetélkedők, kézműveskedés, motoros bemutató, állatsimogató mellett egy álom vidámparkkal csalogatták a vendégeket.

– Egyre több a telefonos érdeklődés. Nagyon sokan érkeznek vidékről, Hódmezővásárhelyről, Orosházáról, Kardosról és Szarvasról. Ilyenkor túlnyomórészt rászánják az egész napot, mivel minden adott. A folyamatos programok mellett ebéddel és vacsorával várjuk a látogatókat, az eseményt pedig sztárfellépő és tűzijáték zárja – számol be az eddig tapasztalatokról Pusztainé Tusjak Tünde, aki 2004-ben kapcsolódott be a rendezvény lebonyolításába.

Időközben az ő gyermekei is felnőttek, s ma már társadalmi munkával fejezik ki köszönetüket az önfeledt gyereknapokért. Tünde azonban nem hagyta cserben a rendezvényt. Ma már valamennyi csabacsűdi fiatalért dolgozik, a hála pedig több száz gyermekmosoly formájában érkezik.

A rendezvény fedezetét a vállalkozók és önkormányzat támogatása mellett idén egy EFOP típusú pályázat adta. A „társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével” című projektnek köszönhetően vacsorával és meghívott előadóval bővült a kínálat, az iskola udvarára új padok kerültek, valamint egy kültéri kiülős résszel bővült. A hároméves program keretében emellett számos kiránduláson is részt vehetnek majd a diákok.

A nap hagyományosan faültetéssel és a település kulcsának jelképes átadásával kezdődött. Ezúttal a tiszavirág életű diákpolgármester szerepét Rácz Tímea nyolcadik osztályos tanuló érdemelte ki, akit három jelölt közül választottak meg diáktársai.

– Nagyon örülök neki, hogy én kaptam meg ezt az egy napra szóló tisztséget. Már át is adtunk polgármester úrnak egy petíciót, amelyben több kérést fogalmaztunk meg. A köszönet szavai mellett beleírtuk pl., hogy fontosnak tartjuk a Szabadság utca és a játszótér felújítását, ill. szeretnék a kisiskola falára egy hálót szereltetni, hogy a labda ne menjen át mindig a szomszédba – emel ki néhány javaslatot az jövő generációjának elképzeléseiből.

Molnár József polgármester szinte azonnal reagált a felvetésekre. Elmondta, kétévi küzdelem után jelenleg ott tartanak, hogy a Magyar Közút Zrt. ígéretet tett a főutca egy részének (1500 m) a felújítására. Továbbá két, felnőttek számára kialakított edzőparkot is létrehoznak. Az egyiket az óvoda melletti területre, a másikat pedig a sportpálya területére tervezik. A tanulók elképzeléseivel összhangban gyümölcsfák ültetése is folyik, mégpedig a korábbi gyakorlókert területén. Megerősítette, az ötleteket továbbítja a képviselő-testület felé, és anyagi lehetőségeikhez mérten megfontolják azokat.

A nap során a szervezők számításai szerint több mint négyszázan váltottak jegyet, akiket délután egy hatalmas tortával is megkínáltak. A legkitartóbbak az esti órákban a Kozmixot köszönthették a színpadon, akik megalapozták a hangulatot a tűzijátékhoz és az azt követő nosztalgia diszkóhoz.

Kiemelt

Molnár József polgármester és Kasikné Csík Zsuzsanna jegyző Molnár József polgármester és Kasikné Csík Zsuzsanna jegyző

Az illegális hulladék felszámolását célozza meg Csabacsűd

Csabacsűd

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

Összeállt Csabacsűd éves programterve

Csabacsűd

Molnár József polgármester, Válkovszki Mihály, a szlovák önkormányzat elnöke, és Kasikné Csík Zsuzsanna jegyző (Fotó: Hegedűs Éva) Molnár József polgármester, Válkovszki Mihály, a szlovák önkormányzat elnöke, és Kasikné Csík Zsuzsanna jegyző (Fotó: Hegedűs Éva)

Megkezdte éves munkáját a Csabacsűdi Szlovák Önkormányzat

Csabacsűd

Fábri Melinda Fábri Melinda

Fábri Melinda: Egy könyvtárban sosem lehet unatkozni

Csabacsűd

Hirdetés

Advertisement

Archívum

Kategóriák

Friss

Connect