Connect with us

Csabacsűd

Közbiztonsági szempontból csendes volt a tavalyi év Csabacsűdön

Tizennégy napirendi pontot és öt bejelentést tárgyalt május 29-i soros testületi ülésén a csabacsűdi önkormányzat. Elsők között egyhangúan elfogadták a képviselők a 2017. évi zárszámadásról készült rendelet-tervezetet. Molnár József polgármester elmondta, örvendetes, hogy az eredetileg 272 millió Ft-os főösszeggel induló költségvetést plusz 88 millió Ft-tal zárták, ami főként a nyertes pályázatokkal és a közfoglalkoztatással magyarázható.

Lós István rendőr alezredes beszámolt a település közrendi és közbiztonsági helyzetéről. Mint elhangzott, közterületen a tavalyi évben négy bűncselekmény történt, a korábbi évhez képest kettővel kevesebb. Emellett a 44-esen három közúti balesetnél intézkedtek a Szarvasi Rendőrkapitányság munkatársai, amelyből egy könnyű, kettő súlyos sérüléssel járt. Összesítve 2017-ben huszonöt bűncselekmény történt a nagyközségben (2016-ban 21, 2015-ban 20), ami lényegi különbséget nem mutat az előző időszakkal összehasonlítva. Nagyobb bűncselekményről nem történt tájékoztatás. Mindössze egy lopás és egy garázdaság érdemel említést.

– Elmondhatjuk, hogy Csabacsűd bűnügyileg nem tartozik a fertőzött területek közé. Nagyon örülünk, hogy csendes, nyugodt település vagyunk. Hálásak vagyunk a rendőrség munkájáért, akik bizonyos időközönként körbejárják az utcáinkat – vonta le a következtetést a nagyközség első embere.

A Csabacsűdi Polgárőr Egyesület ugyancsak értékelte a 2017. évet. A beszámolóból kiderült, összesen 18 fővel teljesítettek szolgálatot, és 5363 munkaórát töltöttek terepen.

Vargáné Krnák Adrienn a tavalyi gyermekvédelmi és gyermekjóléti feladatok végrehajtását ismertette. Az átfogó tájékoztatóból kitűnt, 15 család és 28 gyermek részesült rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben, ami némi csökkenést mutat a korábbiakhoz képest. Ezt egyrészt a településen élő gyermekek fogyatkozásával, másrészt az emelkedő bérekkel, ill. a támogatásból kikerülőkkel magyarázzák. Az önkormányzat továbbá többirányú anyagi segítséget nyújt a szociálisan rászoruló családoknak. Ezek között szerepel pl. beiskolázási, óvodakezdési és tankönyvvásárlási támogatás is.

Beszámoló hangzott el a Csabacsűdi Szociális Intézmény és Konyha részéről is. Az intézmény 2017. január elsején alakult, a szociális feladatellátás pedig erőteljesebben július elsejétől jelentkezett. Ekkor került hozzá a házi segítségnyújtás, a nappali ellátás és a szociális étkeztetés. Éppen ezért a második év gazdasági mutatói a meghatározóak, egyelőre azonban a testületnek nincs összehasonlítási alapja.

Tárgyalta a testület helyi adók befizetését is. A teljesítések azt igazolják, hogy a lakosság fegyelmezett, jogkövető magatartást folytat, csak a gépjárműadó vonatkozásában mutatkozik minimális túlfizetés és némi elmaradás.

Döntött a testület a Regionális Ivóvízellátó Rendszer tulajdoni hányadának bérbeadásáról, amit az ivóvízjavító program indokolt. Érintették továbbá az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzését. A Csabacsűdi Szolgáltató Nonprofit Kft. átfogó vizsgálatánál csak apróbb hibákat találtak, amelyeket adott határidőre módosítottak. Ehhez kapcsolódóan elfogadták a cég feladatellátását, amit a helyi termelői piac üzemeltetésével egészítettek ki.

Molnár József tájékozatta a képviselőket a 2018. évi költségvetés 1. számú módosításáról és a Körös-szögi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. jogutód nélkül megszűnéséről. Döntöttek továbbá EFOP-os pályázatok határozati javaslatairól, valamint TOP-os projektekben is történtek előrelépések.

A bejelentések között tulajdonosi hozzájárulást nyújtottak a SZILVER Táncművészeti Nonprofit Kft.-nek, amely a helyi általános iskolában tervez telephelyet létesíteni, illetőleg módosították a rendelési időt. Foglalkoztak továbbá az Arany János utcai lakók kérésével is, akik kövesút építését kérvényezték. A testület úgy határozott, hogy a következő évi költségvetés függvényében igyekszik forrást találni a célra. Zárásként tájékoztatót hallgattak meg a főutca felújításáról, melynek munkálatai várhatóan június végén, július elején kezdődhetnek el.

Kiemelt

Molnár József polgármester és Kasikné Csík Zsuzsanna jegyző Molnár József polgármester és Kasikné Csík Zsuzsanna jegyző

Az illegális hulladék felszámolását célozza meg Csabacsűd

Csabacsűd

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

Összeállt Csabacsűd éves programterve

Csabacsűd

Molnár József polgármester, Válkovszki Mihály, a szlovák önkormányzat elnöke, és Kasikné Csík Zsuzsanna jegyző (Fotó: Hegedűs Éva) Molnár József polgármester, Válkovszki Mihály, a szlovák önkormányzat elnöke, és Kasikné Csík Zsuzsanna jegyző (Fotó: Hegedűs Éva)

Megkezdte éves munkáját a Csabacsűdi Szlovák Önkormányzat

Csabacsűd

Fábri Melinda Fábri Melinda

Fábri Melinda: Egy könyvtárban sosem lehet unatkozni

Csabacsűd

Hirdetés

Advertisement

Archívum

2018. június
h k s c p s v
« máj   Júl »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kategóriák

Friss

Connect