Connect with us

Csabacsűd

Népismereti hagyományok nyomában a trefortosok

A Csabacsűdi Trefort Ágoston Általános Iskola tanulói 2018. július 9-13. között szlovák népismereti táborban vettek részt Pálháza és környékén az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázati kiírásának keretében.

A tábor szakmai tartalma a Zemplénben lévő szlovák települések és szlovák nemzetiség jellegzetességeinek megtapasztalására épült. Pálháza és környéke, Rudabányácska népzenei kultúrája, ősi mesterségei, gasztronómiai szokásai, építészeti jellemzői, vallási szokásai, növény és állatvilága, néprajzi gyűjteményeinek megtekintése, természetjárással egybekötve.

Utazásunk során megtekintettük a sárospataki és a boldogkőváraljai várat a gyönyörű panorámájával. Vendégségben lehettünk a kor hű rudabányácskai tájházban, ahol a helyi szlovák hagyományőrző népdalkör tagjainak vendégszeretetét élvezhettük finom szlovák ételeket kóstolgatva. Közös citera és énekbemutató kíséretében összehasonlításokat tettünk a zempléni és az alföldi szlovák nyelvjárás között. A helyi templomlátogatás követve túráztunk a falu határában, ahol megismertük a tájra jellemző építészetet és növényvilágot. Lazítóprogramként az ország leghosszabb libegőjére merészkedtünk föl, erdei vasutaztunk, rövidebb és hosszabb sétákat tettünk Pálháza és környékén, majd izgalmas esti bújócskázással zártuk a napokat. Közben nem maradhatott el a közös citerázás, éneklés, szalonnasütés és a közkedvelt ki mit tud.

Fáradtan, de teli élménnyel és ismerettel tértünk haza az 5 napos táborozásból.

Sutyinszky Zoltán

Kiemelt

Szpisják Zsófia (7.b) és Szpisják Bence (8.a) Szpisják Zsófia (7.b) és Szpisják Bence (8.a)

Az ország legügyesebb vegyészei csaptak össze Gyulán

Hírek

Vállalkozni határok nélkül: Székelyes diákok a Szilágyságban

Hírek

Művészetek színes kavalkádja a Gyakorlóiskolában

Hírek

Szemenyei Csaba és Teremi Samu Szemenyei Csaba és Teremi Samu

Teremi Samu első helyezett lett a megyei számtech versenyen

Hírek

Hirdetés

Archívum

2018. július
h k s c p s v
« jún   aug »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategóriák

Friss

Connect