Connect with us

Hírek

Több száz szelet tortával készül az ünnepi rohamra az Ildikó Cukrászda

Az ünnepi hétvége a megemlékezések, kulturális programok és tűzijáték mellett mindinkább arról is szól, hogy leteszteljük az ország legfinomabbnak ítélt édességét. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete tizenkettedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” pályázatot. Idén – az előző évhez hasonlóan – 29 tortaköltemény közül választották ki a kedvencüket, ezúttal a Komáromi Kisleány fantázianévre keresztelt finomságot.

A nevezőknek három fordulóban kellett bizonyítaniuk. Az első körben az anonim nevezett tortákból mutatott rá a zsűri hat tortára, majd újrakóstolták a döntős tortákat, és a készítőikkel konzultálva javaslatokat tettek azok tökéletesítésére. Sztaracsek Ádám a Komáromi Kisleány mellett még egy tortával, a Hunyadi gesztenyéssel is bejutott a legjobbak közé. Mellette az aranyalma torta, a Szimpla, a Velemi vaníliás gesztenye és a Hamvas szilva torta versengett a győzelemért.

A nyertes torta mézes-diós tészta alapú, melyen citromos-gyömbéres körtekompót betétet, vilmoskörte likőrös étcsokoládét és fahéjas-diós roppanós réteget ölel körbe a vaníliás-fehércsokoládés mascarpone mousse. Elkészítése idő és munkaigényes, ezért a cukrászatok közül csak kevesen vállalkoznak az elkészítésére. Szarvason az Ildikó cukrászdában 2010 óta lehet megkóstolni a nyalánkságokat, és ezúttal is több száz szelettel készülnek a nagy rohamra.

– Komoly előkészülettel jár, amihez hozzátartozik az alapanyag beszerzése és a technológiai utánajárás is. Szerencsére minden évben egyre nagyobb a tapasztalatunk. Először az alsó, roppanós réteget sütjük meg, ami lényegében egy linzertészta barna cukorral és dióval. Erre kerül egy diós-mézes piskóta. Utána a gyömbéres-körtés és a körtepálinkát tartalmazó réteget készítjük el, amit előfagyasztunk. Végül a mousse-t keverjük ki, amit csokoládéval borítunk – részletezi Urbán Ildikó a nagy hozzáértést igénylő tortaköltemény összeállítását, miközben az utolsó simításokat végzi az ehető műalkotáson.

A mestercukrász elárulta, korábban már ő is megmérettette magát a versenyen. Két tortával is nevezett: az egyik egy málnával párosított, bodzavirág kivonatot tartalmazó édesség volt, a másik pedig egy Országközép nevet viselő diótorta. S bár akkor nem sikerült a legjobbak közé kerülnie, egyáltalán nem csügged. Tervei között szerepel egy újabb különleges ízharmónia megvalósítása, amely remélhetőleg az ítészek figyelmét is felkelti.

Az Év Cukormentes Tortája címet idén a budapesti Nándori Cukrászda nyerte el. A Három kívánság fantázianévre hallgató édesség domináns összetevői a chia magos-diós mandulapiskóta, a meggy, valamint a darabos túró. A torta frissességét citromlé fokozza, míg a tetejét édes habfelhő borítja. A torta szeletenként csupán 12,9 g szénhidrátot és 242 kcal-t tartalmaz.

– Bár a szakma krémje döntötte el, melyek legyenek az év tortái, végül a vásárlók szava lesz a döntő. A korábbi évekből is vannak olyan tortáink, amelyek a mai napig is népszerűek – fogalmazza meg a verseny egyik legnagyobb igazságát a szarvasi szakember.

Az édesszájúak az ünnepi hétvégén akár maguk is újrapontozhatják a mezőnyt. A cukrászdában ugyanis szinte valamennyi győztes kreáció megtalálható, így lesz lehetőség az összevetésre. Csupán arra kell figyelni, hogy ne kapkodják el az orrunk elől a kedvencünket.

Kiemelt

Dr. Verő Tamás: Élünk, túlélünk, emlékezünk és kutatjuk a múltat

Szarvas

Benkás röpsuli nyáron is

Oktatás

Lengyel-palota Lengyel-palota

Polgármesteri felhívás szarvasi vállalkozások és magánszemélyek felé

Szarvas

Szemerédi Bernadett és Korcsmáros György (Fotó: Gácsiné Petrovics Szilvia) Szemerédi Bernadett és Korcsmáros György (Fotó: Gácsiné Petrovics Szilvia)

Színház a színházban

Cervinus Teátrum

Hirdetés

Archívum

2018. augusztus
h k s c p s v
« Júl   Sze »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Kategóriák

Friss

Connect