Connect with us

Hírek

Közel száznegyven gyümölcspárlatot bíráltak a pálinkaminősítésen

Olli Haapanen
Olli Haapanen

Az előző évhez képest jelentősen megszaporodott a Szarvasi Szilvanapokra nevezett pálinkák aránya. Míg tavaly kereken 110 szilva és egyéb gyümölcsből készült nedűt kóstolt végig a zsűri, addig idén 29-cel többel, összesen 139 üveggel volt dolga. Éppen ezért a gyümölcspárlatok esetében kétszer háromfős ítészcsapat indult bevetésre, akik fejenként 46, ill. 47 házias italt kóstoltak végig. Őket Hodálik Pál alpolgármester erősítette, aki vélhetően megpróbált mindkét fronton helytállni.

Mielőtt lerántották volna a leplet az eredményekről, a település második embere tájékoztatta a megjelenteket az értékelési szempontokról. Íz, illat és harmónia alapján egy-egy pálinka maximum 20 pontot érdemelhetett ki, amiből 19-20 pontot kellett elérni az arany minősítésért, de legalább 14-et a bronzért. Hozzátette, minden év hoz újdonságot, idén pl. a gyümölcspárlatok minősítésekor gondolkoztak el azon, hogy a legfinomabb pálinka gazdáját is megilletné egy kupa, illetőleg a „Nap pálinkája” díja.

Folytatva az előző év gyakorlatát, ezúttal is kíváncsiak voltak arra, hogy a nevezők saját vagy vásárolt gyümölcsből dolgoztak-e, ki készítette a cefrét, ill. otthoni vagy bérfőzésről volt-e szó. Egyértelmű következtetésként vonták el, hogy akik maguk főztek, általában sokkal jobb pálinkát hoztak, mint akik főzették, így két kategória közti dilemmázáskor ez esetben a mérleg nyelvét felfelé mozdították el. Emellett ezúttal arra is kíváncsiak voltak, hogy hol történt a bérfőzés. A tapasztalat ugyanis nem egyszer előfordult, hogy jó alapanyagból elő vagy utópárlatos végtermék készült, aminek a hátterében valószínűleg a nem megfelelő főzés állt.

Lingauer János, a gyümölcspálinka zsűri elnöke elmondta, kereken húsz éve jár Szarvasra. Az első évben mindössze 13 pálinkát vetettek össze, s noha az évek múlása a mennyiség megsokszorozódását hozta magával, ezzel együtt meglehetősen nagy arányban jelentek meg a „gyatra” minőségű házi párlatok is, amit folyamatosan szóvá tettek.

– Az idei évben jobbnak ítéltem meg a felhozatalt, mint korábban. Nem voltak annyira gyenge pálinkák. Tavaly több esetben eszünkbe jutott, hogy jobb lett volna, ha nagymama inkább lekvárt főzött volna belőle. Ma viszonylag jónak mondható italokat kóstoltunk, egy-két kiugró csodával – foglalta össze kendőzetlen őszinteséggel észrevételeit.

Göncz Gábor, szilvapálinka zsűri elnöke ellenben kissé csalódottan beszélt arról, hogy a nevezett pálinkát több mint fele mellé nem tudtak minősítést tenni. A leggyakrabban itt is az elő, ill. az utópárlatosság jelent meg, de sajnos olyan is előfordult, hogy egy kóstoláson belül mindkettővel szembesültek. A szigorú ítészek végül 4 arany, 6 ezüst és 12 bronzminősítést hagytak jóvá, s természetesen a jók legjobbika hazavihette a vándorserleget. A legmagasabb minősítést Vincze Ferenc, Demeter Péter, Lapatinszki Sándor és Major József érdemelték ki, közülük pedig Major József főztjét ítélték a legkiemelkedőbbnek. A díjat családtagja vette át.

– Természetesen idén sem maradhatott ki a szilva. Emellett igyekeztem olyan pálinkákat nevezni, amiket eddig még nem. Ilyen volt pl. a feketeberkenye és az áfonya, de hoztam egy málna és egy kökénypálinkát is – árulja el Pljesovszki Tibor, akinek már kétszer sikerült elhoznia a fődíjat, és idei gyümölcspárlatait is arany, illetve ezüst fokozattak jutalmazták. – A szilvám idén nem kapott minősítést, ami azt jelenti, hogy valamit át kell gondolni, és másképp kell csinálni. Majd jövőre újra megpróbálom – tette hozzá bizakodóan.

Érdekességként elhangzott, rendkívül széles volt a nevezett gyümölcsfajták spektruma. A hagyományos barack és körte mellett pl. megnőtt a szőlőpálinkával érkezők aránya. Emellett sárgadinnyéből, meggyből, cseresznyéből vagy szőlőtörkölyből készült kuriózumok is gazdagították a mezőnyt. Lingauer János szerint lehet kísérletezni a különböző cukortartalmú gyümölcsökkel, a kóstolásnál azonban maradéktalanul kiderül, hogy érdemes volt-e. Jó példa volt számára egy sütőtökpálinka, amit eleinte gyanakodva szemlélt, de később az íze teljesen meggyőzte. Nem úgy, mint egy tavaly kóstolt görögdinnyéé, amit azonnal a felejthető kategóriába sorolt.

A gyümölcspálinkák sorában összesen 11 arany, 20 ezüst és 21 bronzminősítést osztottak ki. A legízletesebb nedűk Danis Ildikó, id. Dézsi László, Tóth József, Ignácz János, Góllai László, Borgulya György, Kőrösiné Zvara Mária, Debreczeni Jánosné és Pljesovszki Tibor kezéből kerültek ki.

Kiemelt

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

Nyolcvan százalékos megtakarítást várnak a kollégium energetikai korszerűsítésétől

Szarvas

Arnóczki Csaba, Gajdos Attila és Pósa Zsolt (Fotó: Hegedűs Éva) Arnóczki Csaba, Gajdos Attila és Pósa Zsolt (Fotó: Hegedűs Éva)

Bemutatkoztak Pósa Zsolt és Arnóczki Csaba György jobbikos képviselőjelöltek

Politika

Timkó János (Fotó: Valló Zoltán) Timkó János (Fotó: Valló Zoltán)

Tartuffe az álszent, csaló, szerepében Timkó János

Szarvas

OB II-es csapatunknak lezárult a teniszévad

Sport

Hirdetés

Archívum

2018. szeptember
h k s c p s v
« aug   okt »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kategóriák

Friss

Connect