Connect with us

Hírek

Tablókra került az ingatlan-nyilvántartás története

Megelevenedett a múlt a Szarvasi Járási Hivatal felújított falai között. A 2016 decemberében indított minigaléria sorozat negyedik állomásaként a házigazdák saját házuk tájáról merítettek, és az ingatlan-nyilvántartás több évszázados történetéről adtak áttekintést. A szeptember 7-én nyílt tárlaton Magyarország első fennmaradt, mérésen alapuló Lázár-térképtől kezdve, Szarvas egykori bel-és külterületi térképein, állami földnyilvántartásán, a telekkönyvi rendszerén keresztül egészen a napjainkig vezető digitális nyilvántartásig számos érdekességet tudhatnak meg az érdeklődők erről a szakterületről.

Gaál Roland hivatalvezető a kiállítás hátteréről elmondta, földhivatali selejtezéskor akadtak a kezükbe olyan értékes kordokumentumok, amelyek a nagyközönség számára is érdekesek lehetnek.  Szakmai iránymutatást Gyulavári András, a földhivatal korábbi igazgatója nyújtott, az összeállításban Roszik Zoltán múzeumigazgató, a megvalósításban pedig Lénárt Gáborné osztályvezető segédkezett.

– Olyan értékmentés ez, amelynek a fontosságát talán a jelenlegi földhivatali kollégák érzik leginkább. A kiállított tíz tabló közül ugyanis mindössze egyetlennel találkoztak már szakmai munkájuk során. A megmaradt kilenc a múlt, amelyet érdemes megőrizni – húzta alá.

Érdekességként elmondta, a kiállításon látható egyebek mellett Bolza gróf telekkönyvbetéte is, tételesen fölsorolva a tulajdonában lévő birtokokkal.

Dr. Sóvári Tibor, a Békés megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztályának főosztályvezető-helyettese beszédében rámutatott, a földügyi igazgatás kezdete több ezer évre tekint vissza. Gyökerei a tulajdonjog megjelenésével egyidősek, történelmünk során pedig a földhivatalok szerepe egy jelentősebb lett. Működésüket a mindenkori földbirtok-politika határozta meg. Az egyik legnagyobb mérföldkövet 1967. június 1-én az Állami Földmérési és Térképészeti Hivatal, öt évvel később pedig a Telekkönyvi Hatóság létrejötte jelentette. Az idők során az elnevezés is többször változott, a földhivatalok jelenleg a kormányhivatal szervezeti egységeként működnek.

– Életében legalább egyszer mindenki eljut a földhivatalba, foglalkozunk a földdel, hiszen az állami közjavak közel 51%-át az ingatlanok, termőföldek, lakások képezik. Békés megyében különös jelentősége van a termőföldnek. Közel 463 ezer hektár van a járási, illetőleg a megyei földhivatal gondozásában. Az ingatlan-nyilvántartás hitelessége, naprakészsége és pontossága alapvető fontosságú érdek, hiszen a saját tulajdonunkról van szó – szólt a közigazgatási intézményegység jelentőségéről.

Véleménye szerint ez a kiállítás méltó emléket állít őseinknek, és megfelelően példázza a munkájukat. A jelenkori földhivatalok feladatának tartja ennek az értéknek a gondozását, és a tulajdonjogi viszonyok biztonságának megőrzését.

A kiállítást valamennyi Békés megyei földhivatal felé kinyitották, bízva abban, hogy vándortárlatként még szélesebb körhöz juthat el. Az ingatlan-nyilvántartási pillanatképeket a Szarvasi Járási Hivatalban előreláthatólag november közepéig lehet megtekinteni.

Kiemelt

Partneriskolai megállapodást kötött a Vajda a Ludovikával

Oktatás

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Horgolásban mindig lehet valami újat tanulni

Szarvas

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

Szarvasi sportolót támogatnak a Négy évszak futóverseny bevételéből

Sport

Samut Tamás Gergő és Pálinkás Tamás (Fotó: Hegedűs Éva) Samut Tamás Gergő és Pálinkás Tamás (Fotó: Hegedűs Éva)

Jobbik: A szarvasiak választ várnak a luxusautó-vásárlás ügyében

Politika

Hirdetés

Archívum

2018. szeptember
h k s c p s v
« aug   okt »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kategóriák

Friss

Connect