Connect with us

Hírek

Wuxi harmadszor

Kevesebb, mint egy hónap leforgása alatt háromszor tett látogatást Szarvason a kínai testvérvárosból érkezett delegáció. Legutóbb – a XXI. Szarvasi Szilvanapokhoz kapcsolódva – egy kulturális küldöttség érkezett Wuxiból, szeptember 17-én ellenben egy fejlesztésekért felelős hatfős szakembercsoport kereste fel a városvezetést. A konzultációs célú találkozón részt vett Babák Mihály polgármester, Hodálik Pál alpolgármester és dr. Melis János címzetes főjegyző is.

A sajtónyilvános beszélgetés kezdetén a város első embere köszönetét fejezte azért a fokozott érdeklődésért, amit a 6,5 milliós lélekszámú település vezetése Szarvas iránt mutat. A fejlesztésekről szólva elmondta, ellentétben Kínával a magyarországi önkormányzatok nem a saját forrásaikból gazdálkodnak, hanem állami és EU-s forrásokat használnak fel. A korlátozottabb körülmények ellenére minden fejlesztési lehetőséget igyekeznek megragadni, a jól előkészítetett terveknek köszönhetően pedig gyakran lépéselőnyt élveznek más településekkel szemben.

Hozzátette, nem csak a magyar, hanem az európai és a kínai trendeket is figyelik, és lehetőségeihez mérten adaptálják őket a városra. A döntésmechanizmusról szólva elmondta, az előkészítésében főként ők vesznek részt. A javaslatokat egy tizenkét fős testület véleményezi, majd az ügy visszakerül hozzájuk végrehajtásra. Ennek apropóján nagyon fontosnak tartja ezt a testvérvárosi kapcsolatot is, mivel kölcsönösen sok hasznos tapasztalatot gyűjthetnek egymástól.

Wu Zhonglin, a Kínai Népi Politikai Tanácsadó Konferencia (CPPCC) Wuxi Területi Bizottságának alelnöke kifejtette, örömmel vesznek részt a találkozón, ami egy újabb lépést jelent az ismerkedés és a gyakorlati tudás bővítése terén. A korábbi látogatások során bebizonyosodott, hogy a kapcsolatot mindkét fél szeretné tovább mélyíteni, mind emberileg, mind pedig gazdasági, kulturális téren.

A kínai delegáció részéről jelen volt Lu Meng, a Wuxi CPPCC Emberi Erőforrás, Környezet, Város-és Vidékfejlesztési Bizottság alelnöke, Wu Yanmin, a Wuxi Városi Ügyek és Tájrendezési Hivatal igazgatója, Fang Zhishan, a Wuxi Népi Önkormányzat Általános Ügyek irodájának osztályvezetője, Shao Chongyu, Wuxi Lakhatási, Város-és Vidékfejlesztési Hivatalának igazgató-helyettese, valamint Gu Yungao, a Wuxi Külügyi Osztálya Foglalkoztatási Központjának helyettes vezetője.

Babák Mihály elismerte, az „öreges Európa” lassan fejlődik, és szeretné felvenni Kína ütemét, különösen a gazdasági eredményeket illetően. A kormányzat és Kína között ugyancsak komoly kapcsolatok szövődnek, s szeretnék mindezt helyben is leképezni. Nagy potenciált lát pl. a halkutatás, a rizsfeldolgozás, a sajt és a pulykahús terén. Úgy véli, Magyarország emellett hídfő szerepet tölthet be Kína és a többi európai ország között.

Emellett meggyőződése, hogy a két település közti kulturális közeledés megkezdődött. Ennek esetleges kiterjesztése céljából októberben a szarvasi delegációval utazik dr. Dósa Zsuzsa, a Cervinus Teátrum művészeti igazgatója is. Bízik abban is, hogy a képzőművészet, a szabadidő eltöltése és a turizmus terén is megtalálják a közös hangot, ill. a környezetvédelmi szektorban is tanulhatnak egymástól.

Terveik között szerepel, hogy a szarvasi gimnáziumban kínaiul is lehessen tanulni, mivel ez a legtöbbek által beszélt nyelvek között foglal helyet a világban. Bízik abban, hogy a két ország közötti együttműködés szorosabbá válik, ami magával vonja a kínai nyelvtudás szükségességét is.

Utalt rá, hogy tizenhat évig volt a Kínai-Magyar Baráti Társaság tagja a nagykövetségen, amit szeretne a két település kapcsolatára is átültetni. Zárszóként megfogalmazta, nagyon hálás a kínai fél törekvéseiért, amit barátsággal és partnerséggel szeretnének viszonozni.

A kínai delegáció ebéd után rövid körsétát tett a városban, majd búcsút vettek a településtől. Legközelebb a két fél október végén Wuxiban, egy testvérvárosi konferencián találkozik.

Kiemelt

Fotó: Babák Bence Fotó: Babák Bence

A Nagyrét Farm félgőzzel gázolt át a „Huligánokon”

Hírek

A fiatalok közötti szolgálat erősítéséért báloztak az evangélikusok

Hírek

Bíró Gyula Bíró Gyula

Országos szakmai tanácsadó testület tagjává választották Bíró Gyulát

Hírek

Izgalmas végjátékra van kilátás

Hírek

Hirdetés

Advertisement

Archívum

2018. szeptember
h k s c p s v
« aug   okt »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kategóriák

Friss

Connect