Connect with us

Hírek

Sport, kreativitás, gasztronómia – Mustoló 2018. Gyakorlós módra…

Ennek a három gondolatnak a jegyében telt ebben az évben is a hagyományos Gyakorlós szüreti mulatságunk. Ez akár lehetne életfilozófiánk is: sportolni, mozogni, kiteljesíteni a bennünk szunnyadó tehetséget és jókat, ízleteseket, egészségeseket enni. Na és a lélek…

A péntek délután a sport jegyében telt. A gyerekek ebben az évben is megküzdhettek a Mustoló-kupáért. Ehhez nem kellet mást tenniük, mint egy körülbelül 1 kilométeres távot minél gyorsabban futva teljesíteni. A pavilonnál megrendezett zenés bemelegítéshez sokan csatlakoztak a város lakói közül is. Hagyományos utcai futóversenyünket idén is megtisztelte, és persze teljesítette is,  Antal Béla futónagykövet, aki örömmel segédkezet a tombolasorsolásban, ahol számos sportos ajándékot sorsoltunk ki a résztvevő versenyzők között. A továbbiakban a kosárlabdáé volt a főszerep. Hagyományteremtő szándékkal rendeztük meg az első Mustoló Streetball iskolai bajnokságot, ahol korosztályonként, körmérkőzések után vehették át a legjobb csapatok a kupákat. A verseny érdekessége volt, hogy a gyerekek mellett szülői csapatok is nevezhettek a tornára.

Szombaton kora reggel már nagy sürgés-forgás, lázas előkészületek jelezték, hogy az idei szüreti mulattságunk is emlékezetes rendezvény lesz, nagyon sok lelkes résztvevővel. Ahogy érkeztek az óvodai csoportok és iskolai osztályok közösségei, először a kreatív feladatra elkészült pályaművek kerültek bemutatásra, amely középköri kulisszákat teremtett a főzőverseny megkezdéséhez. Az idén a Hunyadiak zászlaját kellett újragondolni, úgy, hogy az óvodai és iskolai közösségek sajátosságai, jellemzői is megjelenjenek rajtuk, A zsűrinek nem volt könnyű dolga az értékelésnél, hiszen szellemesebbnél szellemesebb alkotások születtek, amelyek a továbbiakban iskolánkat fogják díszíteni.

A szüreti hagyományokat az idén a 3. osztály elevenítette fel népi játékfűzésével. Műsorukat a zenepavilonnál és az iskolában is előadták. Igyekeztek megmozgatni a város lakosságát is, hogy részesei legyenek a szüreti forgatagnak. A piacon már a hét elején kidobolták a nevezetes eseményt, majd pénteken a műsorukkal is megörvendeztették a népes közönséget. A lovas kocsis felvonulás során énekelt népdalokkal, csujogatókkal is igyekeztünk némi pezsgést hozni a város életébe ezen a szeles szombat délelőttön.

A gasztronómiai feladattal idén szintén a középkori hagyományokhoz nyúltunk vissza. A versenykiírásban az szerepelt, hogy olyan étket kell felszolgálni, amelyet Mátyás királyi is szívesen elfogyasztott volna. A feladatra némi történelmi kutatómunkával is készülni kellett, hiszen az Amerika felfedezése előtti időkben sok olyan alapanyag nem kerülhetett a tányérokra, amelyeknek fogyasztása ma már természetes számunkra. A terítékek és az elkészült ételek is megidézték a középkori hangulatot. Változatos, különleges és rendkívül ízletes fogásokat kellett a zsűrinek értékelni. Hosszas kóstolgatás, tanácskozás után idén is gazdára talált az arany-, ezüst- és bronz fakanál vándordíj, amelyet a győztes közösségek egy évig kitüntetett helyen őrizhetnek.

Amíg a felnőttek a terítékek megkomponálásával, az ételek elkészítésével foglalatoskodtak, addig a gyerekek segédkezhettek a mustkészítésben és ízlelgetésben, élvezhették az ugráló várakat, mézet kóstolhattak vagy különleges arcfestésekkel, csillámtetoválásokkal gazdagodhattak.

A Gyakorló szülői-, gyerek- és pedagógus közössége idén is jelesre vizsgázott Mustolásból. Jövőre újra találkozunk így szüret idején.

Roszik Melinda szakvezető tanító

Kiemelt

Dr. Lipcsei Imre dékán (b), dr. Polyák Zsolt (b2), dr. Kozma Gábor rektor (b3), dr. Kiss-Rigó László (b4), Dakos József (b5) Dr. Lipcsei Imre dékán (b), dr. Polyák Zsolt (b2), dr. Kozma Gábor rektor (b3), dr. Kiss-Rigó László (b4), Dakos József (b5)

Négyoldalú együttműködési megállapodás a Gál Ferenc Főiskolával

Hírek

Farsangoltunk Csabacsűdön

Csabacsűd

Fotó: Babák Bence Fotó: Babák Bence

A Nagyrét Farm félgőzzel gázolt át a „Huligánokon”

Hírek

A fiatalok közötti szolgálat erősítéséért báloztak az evangélikusok

Hírek

Hirdetés

Advertisement

Archívum

Kategóriák

Friss

Connect