Connect with us

Subscribe

Csabacsűd

A szabadságvágy 1956-ban elnyomta a félelmet

Molnár József és Kerek Mihály
Molnár József és Kerek Mihály

Elsőként Molnár József polgármester köszöntötte a megemlékezőket Csabacsűdön, az 56-os forradalom évfordulóján, külön tisztelettel Hován Józsefet, a település díszpolgárát, Csabacsűd utolsó élő 56-os forradalmárát.

– A magyarság ezeréves történelme során folyamatosan vívta szabadságküzdelmeit, és bár ezek a harcok hoztak sikereket, azonban az adott korban sohasem hozták meg a várva várt sikert megannyi áldozat árán sem. Az ünnep mindig jelkép, és egyben szimbólum is. Ilyen 1956. október 23-a is. Ez a nap a szabadság ünnepe, és jelképe mindannak, amire a népünk vágyott, amit magának követelt – fogalmazott Csabacsűd polgármestere.

62 évvel ezelőtt az akkori kor által generált elégedetlenség, a harag, a felháborodás vitte az utcára az embereket. Nemcsak valami ellen, hanem világosan megfogalmazott célokért küzdöttek, így az ország függetlenségéért és semlegességéért, a többpártrendszeren alapuló demokráciáért, az alkotmányosságért, az emberi munka értelméért, emlékezett vissza a hat évtizede történt eseményekre.

A nagyhatalmakat azonban saját problémái foglalkoztatták, a szuezi válság előzményei és az amerikai elnökválasztás.

– Ismét magunkra maradtunk – jelentette ki Molnár József.

Figyelemre méltónak nevezte az újraválasztott amerikai elnök november 14-i nyilatkozatát, ami így szólt: “Szívünk mélyén együtt érzünk a magyarokkal, minden lehetőt megteszünk a szenvedők gyámolítására. Az Egyesült Államok kormánya azonban nem javasolja, és soha nem is javasolhatta azt, hogy a védtelen lakosság nyílt forradalmat kezdjen egy olyan hatalom ellen, amelyet legyőzni nem képes”.

– A hősök áldozata azonban egy új korszak eljövetelét alapozta meg. Nem volt hiábavaló a diákok, a pedagógusok, mérnökök, munkások, katonák, családapák véráldozata. A szabadságvágy elnyomta a félelmet, a magyar emberek igazságérzete az egész világnak mutatta meg, hogy a szív, az összetartozás és a magyar haza mire képes.

Főhajtásra kérte a jelenlevőket a hősök előtt, és arra kérte a teremben levőket, hogy az akkori eseményekből merítsenek erőt mindennapi küzdelmeik megvívásához, bátorító reményt és szeretet egymás iránt.

A megemlékezés Bardon Ivett, László Bernadett és Ragány Misa, a Cervinus Teátrum művészeinek műsorával folytatódott, majd az 56-os emlékmű megkoszorúzásával ért véget.

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kiemelt

Molnár József polgármester és Kasikné Csík Zsuzsanna jegyző Molnár József polgármester és Kasikné Csík Zsuzsanna jegyző

Az illegális hulladék felszámolását célozza meg Csabacsűd

Csabacsűd

Szenes János és Lázár Zsolt esperes (Fotó: Tatai László) Szenes János és Lázár Zsolt esperes (Fotó: Tatai László)

Hó, hideg és fagyos szél

Hírek

Szécsi Mátyás és Benedek Erika (Fotó: Hegedűs Éva) Szécsi Mátyás és Benedek Erika (Fotó: Hegedűs Éva)

A doni üzenet: Tiszteld az ember méltóságát!

Békésszentandrás

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

Összeállt Csabacsűd éves programterve

Csabacsűd

Hirdetés

Advertisement

Archívum

Kategóriák

Friss

Connect
Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!