Connect with us

Békés megye

Oktatás, ár- és belvízvédelem, M47 került napirendre a megyegyűlésen

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének idei utolsó munkaprogram szerinti ülésén több tájékoztató is elhangzott, ár- és belvízvédelemről, oktatásról informálódtak a képviselők, valamint véleményt nyilvánítottak az M47 jelű gyorsforgalmi út tervezett nyomvonal változataival kapcsolatosan.

A novemberi közgyűlésen Bak Sándor, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója Békés megye ár- és belvízvédelméről tájékoztatta a képviselőket. Kiderült: az igazgatóság kezelésében lévő fővédvonalak és másodrendű töltések állapota megfelelő, azok védekezésre alkalmas állapotban vannak. A képviselők az Élővíz-csatornával kapcsolatosan érdeklődtek, a meder tisztítása, kotrása gyakoriságáról kérdezték az előadót, aki elmondta, leginkább a belterületi szakaszokra koncentrálnak, de fontos a csatorna teljes hosszán a meder tisztítása.

Békés megye oktatási helyzetéről Sipos László igazgatóhelyettes a Békéscsabai, és Petróczki Zoltán Gábor szakmai igazgatóhelyettes a Gyulai Tankerületi Központ részéről tájékoztatta a közgyűlést. Az előadók a tankerületi központok szerkezetének változásáról, a humánerőforrás jellemzőiről, a tanulólétszám alakulásáról beszéltek. Kiderült, a tanulmányi átlag növekszik, az évismétlők száma csökken. Zalai Mihály megyei elnök kiemelte: 6,2 milliárd forintnyi infrastrukturális és 1,5 milliárd forintnyi szakmai fejlesztési forrás érkezett a megyei oktatásba, az elmúlt évtized legjelentősebb fejlesztései valósulhatnak meg.

A megyében működő felsőoktatási intézmények a megye felsőoktatásáról állítottak össze tájékoztatót. Dr. Lipcsei Imre, a Gál Ferenc Főiskola dékánhelyettese elmondta, hogy a csabai gazdasági kar fejlesztésén dolgoznak Békéscsabával közösen. Dr. Malatyinszki Szilárd, a Kodolányi János Egyetem Orosházi Oktatási Központjának igazgatója kiemelte: az intézmény egyetemi rangot kapott, ami komoly előrelépés a központ életében. Dr. Futó Zoltán, a Szent István Egyetem Agrár- és Gazdaságtudományi Karának megbízott dékánja pedig arról tájékoztatta a képviselőket, hogy jelentősen nőtt a mezőgazdasági képzésbe résztvevők aránya.

Jancsurák József, a Gyulai Szakképzési Cetrum szakmai főigazgató-helyettese és Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója a megye szakképzési helyzetéről tartott tájékoztatót. A részletes anyagban a centrumok szerkezeti felépítése, a szakgimnáziumok, szakközépiskolák, a kollégiumi ellátás és az elmúlt időszakban megvalósult fejlesztések bemutatása kapott helyet. Zalai Mihály, a megyei önkormányzat elnöke fontosnak nevezte, hogy az elmúlt években 10%-kal nőtt a szakképzésben résztvevők száma.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program végrehajtásának aktuális megyei helyzetéről Murányi Valéria, a Magyar Államkincstár Békés Megyei Igazgatóságának osztályvezetője tájékoztatta a képviselőket. Elmondta: 2018. október 15-ig a TOP keretből országosan 7592 projektet támogattak, Békés megyében 469 támogatott fejlesztés és program valósítható meg TOP-os forrásból. 82 támogatási kérelemről még nem született támogatói döntés, a megkötött támogatási szerződések száma 417.

Véleményt nyilvánított a testület az M47 jelű gyorsforgalmi út tervezett nyomvonal változataival kapcsolatosan. Állami költségvetésből finanszírozva jelenleg folyik a Szeged és Debrecen 2×2 sávos közúti összeköttetés kialakításának tanulmánytervi vizsgálata, melynek célja a kiépítés lehetőségeinek feltárása, a változatok kidolgozása. Ezek közül kettőt tart a megyei testület elfogadhatónak attól függően, hogy a későbbi vizsgálatok során melyik bizonyul a legmegfelelőbbnek. Mindkettő a 47 jelű főút nyomvonalát követő, de attól elkülönült új nyomvonal.

A megyei értéktár munkájáról is tájékozódott a testület, megtudtuk, hogy októberben 15 új értékkel gyarapodott a megyei értéktár, melyeket hamarosan sajtótájékoztató keretében mutat be az értéktár bizottság, valamint szó volt a nagy sikerrel megrendezett harmadik Megyenapról is. A közgyűlés bejelentésekkel zárult, melyből kiderült, hogy a soron következő, munkaprogram szerinti ülés februárban lesz.

Kiemelt

Fotó: Zentai Péter Fotó: Zentai Péter

Frissült Békés megye turisztikai arculata

Békés megye

Ismét nagy sikert arattak Békés megye ízei

Békés megye

Békés megye az ország egyik legbiztonságosabb megyéje

Békés megye

Felénk Fidesz–KDNP, DK, Jobbik a sorrend

Békés megye

Hirdetés

Archívum

2018. november
h k s c p s v
« okt   dec »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kategóriák

Friss

Connect