Connect with us

Hírek

Kubát látni és visszamenni

Ki ne hallott volna a világhírű kubai szivarról, a cha-cha-cha, salsa ritmusairól, az ízletes koktélokról, az örök vidám emberekről és az 50-60-es éveket idéző amerikai életérzésről? A Mexikói-öböl egyik gyöngyszemének fehér homokos tengerpartja, azúrkék lagúnái, kellemes klímája teszi vonzóvá ezt a sokszínű országot az idelátogatók számára. Mégis keveseknek adatik meg, hogy a Magyarországtól közel 9000 km távolságra fekvő térséget személyesen fedezze fel, és választ kapjon a kérdésre: magával ragadja-e Kuba semmivel sem összehasonlítható életérzése, vagy a szegény, szocializmus nyomait is magában hordozó világ felülírja mindezt.

Ruzsányi Anna a saját tapasztalatait osztotta meg a témával kapcsolatban november 22-én, a Városi Könyvtárban tartott előadáson. Az „Úton” címet viselő sorozat tizenhatodik állomásán arról a kalandról beszélt, amelyet januárban a távoli földrészen töltött. Mint mondta, elöljáróban nagyon sokat hallott Kubáról, mivel férjének a testvére éveken keresztül dolgozott kinn geológusként. A vágy tehát évekig érlelődött benne, mígnem a repülőjegy árainak változásai kedvező fordulatot vettek. Januárban két hetet töltött barátaival a tekervényes szigetvilágban, így volt ideje megismerni a turisták által kedvelt helyszíneket, és bepillantást nyert a kubaiak mindennapjaiba is.

– Magánszállásokon voltunk elszállásolva. Nem azt mondom, hogy nem voltak tiszták, de tény, hogy nem ehhez vagyunk szokva. Ha megláttunk egy húsboltot, szinte elmenekültünk, mert megközelítőleg sem úgy kezelték a húsokat, ahogyan nálunk. Étteremet csak ritkán látni. Ha mégis utunkba akart egy, inkább maradtunk az általunk ismert ételeknél, a pizzánál vagy a carbonara spagettinél. Nem úgy kell ezt elképzelni, mint nálunk, ahol szinte minden sarkon van étterem, menü lehetőség vagy hamburgeres. Akinek egy kicsit finnyásabb a gyomra, vagy nem szeret kóstolgatni, annak nem egyszerű az élete Kubában – érzékelteti a turistalét nehézségeit.

Aláhúzta, mindezek ellenére Kubának van egy olyan sajátos hangulata, ami a legtöbb látogatót rabul ejt. Jó példa volt erre a magyar idegenvezetőjük, aki Kubában ment férjhez. Később elvált, s míg párja a gazdaságilag fejlettebb és könnyebb megélhetést ígérő Magyarországra költözött, addig ő Kubát választotta lakhelyéül.

Az előadó hangsúlyozta, az országot nem szabad csak az óceán, pálmafák és méregdrága hotelek oldaláról megközelíteni. Aki így tesz, nem ismerni meg Kuba igazi arcát.

– Az emberek kimennek az utcára, táncolnak és énekelnek. Nem törődnek azzal, hogy nincs szólásszabadság vagy kedvezőtlen a politikai környezet, egyszerűen csak jól érzik magukat ott, ahol vannak – beszél a kubai nép európai szemmel elgondolkodtató életigenléséről.

A legnagyobb élményt számára a Buena Vista Social Club hangversenye jelentette, de természeten a kihagyhatatlan kubai koktélokat is megkóstolta. Ilyenkor még azt a jó tanácsot is elhessegette, hogy kint kizárólag palackozott vizet szabad fogyasztani. Mit számít ugyan ilyenkor néhány apró jégkocka?

Kiemelt

Nyerges Áron, Kós Benedek, Podani Milán, Nyergesné Janurik Éva (Nyerges Aliz édesanyja), Török Luca és Kovács Zsanett (Fotó: Babák Zoltán) Nyerges Áron, Kós Benedek, Podani Milán, Nyergesné Janurik Éva (Nyerges Aliz édesanyja), Török Luca és Kovács Zsanett (Fotó: Babák Zoltán)

Nyerges Aliz és Kós Benedek a 2018-as év legjobbja

Hírek

Fotó: Babák Bence Fotó: Babák Bence

Mozgalmas hétvége a jégen

Hírek

Kisebb birkózóinknak is megkezdődött a szezon

Hírek

Reál hét a Vajdában

Hírek

Hirdetés

Advertisement

Archívum

2018. november
h k s c p s v
« okt   dec »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kategóriák

Friss

Connect