Connect with us

Békésszentandrás

Horgolt harangokkal készülnek az ünnepekre Békésszentandráson

Tavaly karácsonykor indult, húsvétkor újabb lendületet vett, adventhez közeledve pedig harmadízben is nekiláttak a horgolás szerelmesei, hogy kézzel készült díszeket varázsoljanak a karácsonyfára. A Körös Művelődési Ház és Könyvtár előcsarnokában hétről hétre egy maroknyi lelkes csapat foglal helyet, s talán nem meglepő, hogy kizárólag hölgyek alkotják.

Balla Edit könyvtáros ezeken a délutánokon egy új oldaláról is bemutatkozik. Figyelemmel kíséri a munkát, s közben lépésről lépésre tanítja a következő fogásokat.

– Mi még szerencsések voltunk, mert nekünk ezt technikaóra keretében tanították meg. Szoknyát varrtunk, kötöttünk, hímeztünk, horgoltunk. Sajnos ma már ezeket nem oktatják, pedig nem lenne hátrány az életben. Aztán persze gyorsan eltelt az idő, a munka és a család felülírta ezeket az elfoglaltságokat, de mindig visszatértem hozzájuk. Mostanra eljutottam oda, hogyha jön az ünnep, horgolok, ha nem, akkor is. Mindig csinálok valamit – mondja sejtelmesen a foglalkozások vezetője.

A résztvevők első alkalommal egy egyszerűbb horgolt haranggal birkóztak meg. A rutinos kézmozdulatok szinte mindenkin látszottak, vagyis az alapokat senkinek sem kellett tanulnia, inkább csak az egy-egy motívumhoz tartozó öltésszámot és mintát kellett elsajátítaniuk.

– A kézművesség mindig is közel állt a szívemhez. Ruhaipari végzettségem van, tehát valamikor nagyon sokat varrtam, de egy időben elfelejtődött. Éppen ezért amikor megláttam az újságban a hirdetést, nagyon fellelkesedtem, és rögtön csatlakoztam a csapathoz – árulja el Kepenyesné Farkas Erika, a kis közösség legfiatalabb tagja.

Véleménye szerint a horgolás titka a kézügyesség, amit egy kis gyakorlással megspékelve kisebb műremekek készíthetők. Ráadásul a varrással szemben nagy előnye, hogy a horgolás egy csendes elfoglaltság, és egyfajta terápiának is felfogható.

– Több szempontból szeretem. Egyrészt csupa szép dolog készül belőle, másrészt annyit rohanunk vagy ülünk a számítógép előtt, hogy jó egy kicsit kikapcsolni. Horgolok, s érzem, hogy megpihen egy kicsit az agy is. Szeretem csinálni – sorolja a horgolás előnyeit az ötletgazda.

Hozzátette, azt is látni kell, hogy kézműves munkákat mára sajnos kiszorította a piac, és nem igazán van kereslet rájuk. Ráadásul értékében sem igazán lehetne eladni a rendkívül időigényes technikát. Éppen ezért a legtöbban saját vagy családtagjaik, rokonaik örömére szorgoskodnak, bízva abban, hogy a helyzet előbb-utóbb megváltozik.

A következő alkalom december 7-én, 15 órakor lesz a megszokott helyszínen. Kérik az érdeklődőket, hogy a korlátozott férőhely miatt előzetesen jelentkezzenek be a 06-66-218-660-as telefonszámon.

Kiemelt

Ősszel átadásra kerül az M44-es út Kondoros-Tiszakürt közötti szakasza

Békésszentandrás

Repa Mihály (fehér) és Dernovics Tamás (kék) küzdelme (Fotó: Babák Zoltán) Repa Mihály (fehér) és Dernovics Tamás (kék) küzdelme (Fotó: Babák Zoltán)

Nyílt sisakos, fordulatos mérkőzésen nyert a Hunyadi

Békésszentandrás

Madarak és fák napja a szentandrási iskolában

Békésszentandrás

Felfelé ívelő pályán Békésszentandrás

Békésszentandrás

Hirdetés

Archívum

2018. december
h k s c p s v
« nov   jan »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Kategóriák

Friss

Connect