Connect with us

Csabacsűd

Örökség serleg elismerésben részesültek a csabacsűdi Kispacsirták

A Csabacsűdi Trefort Ágoston Általános Iskola Kispacsirták citeracsoportja 2019. január 19-én, Budapesten a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ színháztermében, a XXIII. Magyar Kultúra Napja Gálán Örökség serleget vett át, mely elismerést a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kuratóriuma ítélt oda. A Kispacsirták képviseletében Hruskáné Hajdú Emese művészeti vezető, Sutyinszky Zoltán intézményvezető, valamint Kársai Flóra és Tüsér Elizabet tanulók utaztak el Budapestre és vették át a serleget, az emléklapot és az alapítvány évkönyvét. Az elismerés mellé a citera csoport tagjai részt vehetnek a nyári időszakban megszervezésre kerülő Aranyosszigeti Nemzeti Olvasótáborban, Aranyosapátiban, melyet a Magyar Olvasási Társaság és az Anyanyelvi Konferencia szervez.

A nagyszabású gálán az Örökség serlegek átadása mellett a Magyar Kultúra Lovagja címek is átadásra kerültek. A gála kulturális programját a 2019. évi díszvendék, „Gömörország” adta. A térség kulturális értékei bemutatása mellett fiatalok énekkel és verssel, idősebbek tánccal járultak hozzá a gála sikeréhez. A gála ünnepélyességét a Koronaőr Egyesület szolgálatában a Szent Korona másolatának jelenléte, a nemzetek és civil közösségek zászlói, a viseletek, a nemzeti himnuszok, valamint a rendezői, védnöki és diszvendég köszöntők fokozták.

Az Örökség serleget példamutató hagyományápolásáért intézményünk citeracsoportja 40. sorszámmal és az alábbi indoklással vette át.

A citeracsoport 2006-ban alakult az Akkreditált Kiváló Tehetségpontként működő Csabacsűdi Trefort Ágoston Általános Iskolában „Kispacsirták” néven, amikor ismét bevezetésre került a szlovák nemzetiségi nyelvoktatás. Ott, ahol az évszázados szlovák kultúra visszahúzódásának és a tanyavilág lassú eltűnésének lehetünk tanúi, ott, ahol Melis György operaénekesünk szlovák nyelv eredetét és az alföldi pásztorélet dalait őrzik, ott jött létre a citeracsoport. Azzal a céllal alakult, hogy a tanulók megismerhessék a szlovák és a magyar népművészeti hagyományainkat, erősítsék nemzeti identitásukat. A 15-20 fős ifjúsági közösség sikerrel szerepel népzenei versenyeken, településünk hagyományőrző és vallási rendezvényein, ahol a népzene közösséget teremt, épít és megtart.

„Kihalóban lévő falvainkat élettel tölti fel az ifjúsági közösség múltból való törekvése.”

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány díja az elmúlt 12 évben minden iskolánkban citerázni tanuló, szlovák és magyar népdalainkat őrző diákunk és felkészítőik jutalomajándéka.

Köszönjük az elismerést.

Hruskáné Hajdú Emese

Kiemelt

A gyermekre még a nap is mosolygott Csabacsűdön

Csabacsűd

Bozó László (Fotó: Babák Zoltán) Bozó László (Fotó: Babák Zoltán)

Egészhetes programsorozattal várja az érdeklődőket Körös-Maros Nemzeti Park

Hírek

Szpisják Zsófia (7.b) és Szpisják Bence (8.a) Szpisják Zsófia (7.b) és Szpisják Bence (8.a)

Az ország legügyesebb vegyészei csaptak össze Gyulán

Hírek

Vállalkozni határok nélkül: Székelyes diákok a Szilágyságban

Hírek

Hirdetés

Archívum

2019. január
h k s c p s v
« dec   feb »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Friss

Connect