Connect with us

Csabacsűd

Örökség serleg elismerésben részesültek a csabacsűdi Kispacsirták

A Csabacsűdi Trefort Ágoston Általános Iskola Kispacsirták citeracsoportja 2019. január 19-én, Budapesten a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ színháztermében, a XXIII. Magyar Kultúra Napja Gálán Örökség serleget vett át, mely elismerést a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kuratóriuma ítélt oda. A Kispacsirták képviseletében Hruskáné Hajdú Emese művészeti vezető, Sutyinszky Zoltán intézményvezető, valamint Kársai Flóra és Tüsér Elizabet tanulók utaztak el Budapestre és vették át a serleget, az emléklapot és az alapítvány évkönyvét. Az elismerés mellé a citera csoport tagjai részt vehetnek a nyári időszakban megszervezésre kerülő Aranyosszigeti Nemzeti Olvasótáborban, Aranyosapátiban, melyet a Magyar Olvasási Társaság és az Anyanyelvi Konferencia szervez.

A nagyszabású gálán az Örökség serlegek átadása mellett a Magyar Kultúra Lovagja címek is átadásra kerültek. A gála kulturális programját a 2019. évi díszvendék, „Gömörország” adta. A térség kulturális értékei bemutatása mellett fiatalok énekkel és verssel, idősebbek tánccal járultak hozzá a gála sikeréhez. A gála ünnepélyességét a Koronaőr Egyesület szolgálatában a Szent Korona másolatának jelenléte, a nemzetek és civil közösségek zászlói, a viseletek, a nemzeti himnuszok, valamint a rendezői, védnöki és diszvendég köszöntők fokozták.

Az Örökség serleget példamutató hagyományápolásáért intézményünk citeracsoportja 40. sorszámmal és az alábbi indoklással vette át.

A citeracsoport 2006-ban alakult az Akkreditált Kiváló Tehetségpontként működő Csabacsűdi Trefort Ágoston Általános Iskolában „Kispacsirták” néven, amikor ismét bevezetésre került a szlovák nemzetiségi nyelvoktatás. Ott, ahol az évszázados szlovák kultúra visszahúzódásának és a tanyavilág lassú eltűnésének lehetünk tanúi, ott, ahol Melis György operaénekesünk szlovák nyelv eredetét és az alföldi pásztorélet dalait őrzik, ott jött létre a citeracsoport. Azzal a céllal alakult, hogy a tanulók megismerhessék a szlovák és a magyar népművészeti hagyományainkat, erősítsék nemzeti identitásukat. A 15-20 fős ifjúsági közösség sikerrel szerepel népzenei versenyeken, településünk hagyományőrző és vallási rendezvényein, ahol a népzene közösséget teremt, épít és megtart.

„Kihalóban lévő falvainkat élettel tölti fel az ifjúsági közösség múltból való törekvése.”

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány díja az elmúlt 12 évben minden iskolánkban citerázni tanuló, szlovák és magyar népdalainkat őrző diákunk és felkészítőik jutalomajándéka.

Köszönjük az elismerést.

Hruskáné Hajdú Emese

Kiemelt

Oscar sikere Szarvason

Szarvas

A Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. központi épülete (Fotó: Babák Zoltán) A Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. központi épülete (Fotó: Babák Zoltán)

Belátható időn belül hozzájuthatnak a volt vasiparis dolgozók a bérköveteléseikhez

Gazdaság

Csonka Dóra és Timkó János (Fotó: Babák Zoltán) Csonka Dóra és Timkó János (Fotó: Babák Zoltán)

Egy Jókais lány + egy Cervinusos fiú = két tehetséges színművész különleges estje

Szarvas

Öt nemzet fiai edzettek a III. nemzetközi birkózótáborban Szarvason

Sport

Hirdetés

Archívum

2019. január
h k s c p s v
« dec   feb »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Friss

Connect