Connect with us

Hírek

Kiváló szereplés a Kölcsey versmondó és népdaléneklési versenyen

A magyar kultúra napja és a Himnusz megszületésének évfordulója alkalmából az orosházi Székács József Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium ebben az évben is megrendezte a Kölcsey Ferenc versmondó és népdaléneklési versenyt. A színvonalas megmérettetésre az ország evangélikus iskoláiból, valamint a határon túli testvériskolából érkeztek általános és középiskolás diákok. A Benka Gyula Evangélikus Általános Iskolát, melynek tanulói évek óta kiválóan szerepelnek ezen a színvonalas versenyen, idén Máté Szabina és Weisz Tímea 8. b osztályos tanulók képviselték.

A szavalóversenyre minden résztvevőnek két költeménnyel kellett készülnie: Kölcsey Ferenc Himnuszával, valamint egy szabadon választott 19. századi magyar szerző ódájával. Máté Szabina mind a Himnuszt, mind pedig választott versét, Berzsenyi Dániel A magyarokhoz című költeményét nagyon szépen és kifejezően mondta el, elnyerve ezzel az 1. helyezést a 7-8. osztályosok korcsoportjában.

A népdaléneklési verseny résztvevői számára a szervezők minden évben kiválasztanak egy kötelező dalt, mely az idén egy Olsvai Imre által gyűjtött somogyi leánykarikázó dallama volt. E mellé próbáltak a felkészítő tanárok tanítványaikkal olyan éneket választani, melyben hallhatóvá válik a versenyző tehetsége, zenei többlete, előadási képessége. Weisz Tímea egy erdélyi, lírai hangvételű népdalt adott elő, mely gazdag díszítéseit oly finoman és pontosan oldotta meg, ami meggyőzte a zsűri tagjait, elhozva ezzel a 3. helyezést.

A programhoz kapcsolódóan egy képzőművészeti és fotópályázatot is hirdettek, s a beküldött alkotásokból a szervezők kiállítást rendeztek. A rajzpályázatnak idén II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem, a fotópályázatnak pedig a magyar nemzeti öntudat volt a témája. Iskolánkból a korábbi évekhez hasonlóan idén is szép számmal érkeztek alkotások mindkét felhívásra, melyek közül több díjazott is lett. Rajz kategóriában Kohuth Gyöngy (8. a) az 1., Péntek Albert (8.c) a 3. díjat nyerte, míg Márki Emese (7.c) különdíjat nyert (felkészítő tanáruk Buzás Mihály). Fotó kategóriában Fabó Balázs (8.b) az 1.díjjal térhetett haza.

Külön örömünkre szolgál, hogy a szavalóverseny középiskolás kategóriájában iskolánk volt tanulói is szép eredményeket értek el: Mester Dóra korcsoportjában a 3., Kovács Panna pedig 1. helyezett lett.

Versenyzőinknek, díjazottjainknak szeretettel gratulálunk, további sok sikert kívánunk.

Weinperné Kiszely Nóra és Paraszt Attiláné felkészítő tanárok

Kiemelt

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Beleznay Endre egyszemélyes színháza

Szarvas

Urbán Ildikó (Fotó: Hegedűs Éva) Urbán Ildikó (Fotó: Hegedűs Éva)

Ötezer szelet tortával készül a Magyar Ízek Utcájába a szarvasi cukrászmester

Szarvas

Koltai Róbert lovagias ügye

Szarvas

Babák Mihály, Tóth Béláné és Dobruczky Zsolt (Fotó: Hegedűs Éva) Babák Mihály, Tóth Béláné és Dobruczky Zsolt (Fotó: Hegedűs Éva)

Aszfalt helyett térkőburkolat lakossági hozzájárulásból

Szarvas

Hirdetés

Archívum

2019. január
h k s c p s v
« dec   feb »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Friss

Connect