Connect with us

Hírek

Közel négy millió forintból újult meg a zeneiskola hangszerparkja

Fotó: Hegedűs Éva
Fotó: Hegedűs Éva

Bár a számokat tekintve gazdag a zeneiskola hangszerállománya, az eszközök jelentős része elavult – ismeri el Brachna Irén intézményvezető. Ezért is okozott különösen nagy örömet az a hangszerbeszerzés, amely több tanszakot érint. A Kodály-program keretében ezekben a hónapokban nem csak számos hangszer javítása valósul meg, hanem néhány új is kerül a Chován Kálmán Alapfokú Művészeti Iskolába.

– Kaptunk először is egy Yamaha pianínót, ami nagyon jó hír, hiszen végre van egy új billentyűs hangszerünk. Ezen túl fúvós hangszereket rendeltünk, gitárokat és egy marimbát. Ez utóbbit több mint húsz éve próbáljuk beszerezni, de magas ára miatt sajnos eddig nem sikerült. Idén az állam 3 milliárd Ft-ot fordít a programon keresztül a zeneiskolák a hangszerfejlesztésére, így végre lehetőségünk volt megvásárolni – sorolta az örömteli változásokat.

Hozzátette, az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy néhány évvel ezelőtt teljesen megszűnt a hangszernormatíva, ezért ilyen célra semmiféle forrást nem fordíthattak. A fejlesztést amiatt egyfajta kompenzációnak érzik, amelynek köszönhetően pótolhatják a korábbi kiesést.

A legnagyobb hiányosságot a kiemelkedő minőségű, versenyekre is alkalmas hangszerek terén érzékelik, mivel ezek rendkívül magas árfekvésűek. A problémán meglévő hangszereik javíttatásával, generáloztatásával igyekeznek segíteni, de ez csak átmeneti megoldást jelent.

Állítja, egy hangszer állapota sok mindenre kihat. Nem csak a fellépésekkor fontos, hanem a növendék zenéhez való hozzáállását is befolyásolja. Egy nehezen használható, régi hangszert nem szívesen vesznek a kezükbe a gyerekek, s a gyakorlás sem okoz akkora élményt számukra.

– Eddig a diákok egy fél marimán tanultak. Volt közöttük néhány, aki komolyabb, nagyobb hangterjedelmű darabokat játszott. Ez bizony okozott kisebb-nagyobb kellemetlenséget, s nem egyszer át is kellett írnunk a műveket. Az új hangszeren gyakorlatilag bármit el tudunk játszani, ami lényegesen megkönnyíti a tanítást – érzékelteti az 1,3 millió Ft értékű változás jelentőségét Szőke Ferenc pedagógus.

Hozzátette, a marimba minden tanórán előkerül. Az ütőtanszakra beiratkozók ugyanis ritmushangszerek mellett dallamhangszereken is megtanulnak játszani, s csak a későbbiekben döntik el, melyik mellett kötelezik el véglegesen magukat.

Brachna Irén intézményvezető bízik benne, hogy a kormányzati ígérethez híven 2019-ben is folytatódik a program, és a tavalyihoz hasonló összeget fordíthatnak erre a célra.

Kiemelt

30 éve együtt: Szarvas-Vajda – Wittlich-Cusanus

Oktatás

Majoros Flóra küzd a védelemmel (Fotó: Babák Zoltán) Majoros Flóra küzd a védelemmel (Fotó: Babák Zoltán)

Harcos győzelemmel kezdtek női kézilabdázóink

Sport

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Ezerháromszázan vágtak neki az M44-esnek szombaton

Csabacsűd

Bardon Ivett és Maróti Attila (Fotó: Valló Zoltán) Bardon Ivett és Maróti Attila (Fotó: Valló Zoltán)

A szókimondó, cserfes Dorine – Bardon Ivett

Szarvas

Hirdetés

Archívum

2019. január
h k s c p s v
« dec   feb »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Friss

Connect