Connect with us

Hírek

Új vízszállító jármű javítja a térségben élők biztonságérzetét

Renault Aquvarex S10 típusú vízszállító (Fotó: Hegedűs Éva)
Renault Aquvarex S10 típusú vízszállító (Fotó: Hegedűs Éva)

Országosan 12 szimplafülkés és egy duplafülkés vízszállító járművel bővült az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gépjárműparkja, amelyből egy Szarvasra került. A Renault Aquvarex S10 típusú vízszállító autót december 20-án vette át a Szarvasi Hivatás Tűzoltó-parancsnokság. Az elmúlt időszak a gépjárművezetők számára a rendszerbeállítási folyamattal telt, amelynek végén valamennyien Békéscsabán vizsgát tettek. Az ünnepélyes átvételre február 4-án, a reggeli szolgálatváltás részeként került sor.

Haskó György, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott igazgató-helyettese elmondta, minden megyei tűzoltóparancsnokság rendelkezik vízszállító járművel, kapacitás terén azonban a most átadott a legnagyobb. A magyar fejlesztésű, 10 ezer literes jármű 460 lóerős, szivattyútechnikája pedig nagyon hasonlít a gépjárműfecskenőkön lévőkre, ezért önállóan is bevethető. A vízszállító hiánypótló eszköz a tűzoltóság életében, tovább erősítve a beavatkozás hatékonyságát.

– A működési terület szerint a jármű 8 település 42 ezer ember biztonságát szolgálja. Úgy vélem, a humán erőforrások fejlesztése mellett ma már elengedhetetlenek a technikai fejlesztések is. A jármű nem csupán vizet szállít, hanem olyan szakfelszerelésekkel is rendelkezik, amely az adott egységet önálló beavatkozásra is képessé teszi – világított rá a megyei igazgatóság képviselője a gépjármű sokoldalúságára.

Babák Mihály polgármester emlékeztetett, az önkormányzat régi tervei között szerepelt egy vízszállító jármű beszerzése. Időközben azonban állami fenntartás alá került a Szarvasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság, ezért ez a feladat másra hárult. A fejlesztések ennek ellenére nem álltak le: 2017 tavaszán átadták a megújult laktanyát, és korszerű védőfelszereléseket is vásároltak. Jókívánságként megfogalmazta, bízik benne, hogy a gépjármű minél ritkábban kerül bevetésre, ami azt jelenti, hogy a járásban élők biztonságban vannak.

Bíró Zoltán tűzoltóparancsnok kifejtette, korábban is rendelkeztek vízszállítóval, de a régi konstrukciójú, Rába típusú gépjárművet leselejtezték. Ezt követően folyamatos volt az igény a pótlására.

– Ezen a vidéken a mezőgazdaság a meghatározó, amelyek egytől egyik nagy vízigényű beavatkozások. Csöppet sem mellékes, hogy mennyi vizet tud szállítani a tűzoltóautó. A jelenleg rendszerben lévő gépjárműfecskendőink már jórészt 4000 literesek. Bár mindeddig ezekkel is el tudtuk látni a feladatainkat, a tűzoltók mögött lévő további 10 ezer liter víz mindenképp további biztonságot nyújt – érzékeltette az új gépjármű jelentőségét.

Hozzátette, a környéken nagyon sok tanya jellegű épület is található, ahol gyakran nincs kiépített vízhálózat. Ilyenkor ugyancsak jó szolgálatot tehet az új eszköz.

Kiemelt

Bíró Gyula Bíró Gyula

Országos szakmai tanácsadó testület tagjává választották Bíró Gyulát

Hírek

Izgalmas végjátékra van kilátás

Hírek

Szuhaj György: Bármilyen nehéz, Kristófot el kell engedni!

Hírek

Hévizi Róbert (Fotó: Hegedűs Éva) Hévizi Róbert (Fotó: Hegedűs Éva)

Filmet forgattak a békésszentandrási szőnyegszövésről és a kubikos munkáról

Békésszentandrás

Hirdetés

Advertisement

Archívum

2019. február
h k s c p s v
« jan    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Kategóriák

Friss

Connect