Connect with us

Hírek

Az éghajlatváltozás veszélyeire figyelmeztettek a vizes élőhelyek világnapján

A Körös-Maros Nemzeti Park volt a helyszíne a vizes élőhelyek világnapja alkalmából szervezett ünnepi rendezvénynek. Alapjául az 1971. február 2-án, Ramsar városában aláírt természetvédelmi egyezmény szolgált, amelyhez ma már 170 ország csatlakozott. Magyarország jelenleg 29 helyszínnel és csaknem 243,5 ezer hektár kiterjedéssel szerepel a listán.

Dr. Rácz András környezetügyért felelős államtitkár köszöntőjében elmondta, jelenleg 36 milliárd forintból 92 projektet valósítanak meg a nemzeti parki igazgatóságok, és mintegy 100 ezer hektáron fog javulni a természeti értékek állapota, melyek túlnyomó többsége vizes élőhely.

Szólt arról is, hogy 2019-ben a világnap központi témája a vizes élőhelyek és az éghajlatváltozás. Mint mondta, ezek nem csak gazdag élőviláguk miatt fontosak, hanem azért is, mert kiemelkedő szerepet játszanak az éghajlatváltozási hatások kialakulásában.

Felhívta a figyelmet a Ramsari Egyezmény által bevezetett újdonságra, miszerint a vizes élőhelyeket példamutatóan kezelő települések a “Ramsari város” címre is pályázhatnak. Először erre 2018-ban volt lehetőség. Az elismerésben a világon összesen 7 ország 18 települése részesült, köztük egy magyar város, Tata is.

Dr. Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatója elmondta, a park kiemelt értékei közé tartoznak a madárvonulások pihenőhelyeinek pusztai helyszínei. Ezek alapján három terület került be a Ramsari Egyezménybe. A Kardoskúti Fehértó 1979-ben – Magyarország belépésének évében – vált az államközi megállapodás részévé, majd a biharugrai halastavak és környező természetes mocsarak és Montág-puszta is kiemelt védelemben részesültek.

Hangsúlyozta, mivel a vízprobléma globális szinten is egyre nagyobb méreteket ölt, a nemzeti park is fokozott figyelmet fordít ezekre a területekre. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében mintegy 460 millió Ft-ot szántak ezeknek az élőhelyeknek a fenntartására, további 650 millió Ft-ot pedig olyan infrastruktúra kiépítésére, amelyek ezek hosszú távú megőrzését teszik lehetővé.

Dr. Dévai György, a Ramsari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke kérdésre válaszolva elmondta, a legsürgetőbb teendőnek egy újfajta vízgazdálkodási szemlélet meghonosítását tartja, melyben a vízvisszatartás a korábbinál komolyabb szerepet kapna. Mindemellett a csapadékvízből nyert kincset sem szabadna veszni hagyni.

Dr. Tardy János, a Magyar Természettudományi Társulat ügyvezető elnöke arról beszélt, hogy az ügy túlmutat a vizes élőhelyek védelmén. Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint 660 millió ember sorsa függ arról, hogy ebben a kérdésben milyen intézkedések születnek. Hangsúlyozta, fontos lenne ennek a sokarcú és veszélyeztetett területnek az oktatásban való megjelenése is, mert e nélkül nem lesz felnőtt szakmai generáció.

– Magyarországon a hőmérséklet emelkedése és a szélsőséges időjárási helyzetek is megfigyelhetők. 1901 óta több mint 1,2 fokkal növekedett az átlaghőmérséklet, 2018 pedig a legmelegebb év volt ebben az időszakban. Emellett egyértelműen látható jelei vannak annak is, hogy a szélsőséges időjárási jelenségek intenzitása és gyakorisága is megnőtt – mutatott rá előadásában a veszélyekre dr. Radics Kornélia.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke hozzátette, a folyamat kimenetelére különböző forgatókönyvek születtek, attól függően, hogy a politikai döntések következtében hogyan változik a szén-dioxid kibocsájtás. A legoptimistább hangok szerint azonnali lépések esetén még van esély az átlaghőmérséklet emelkedés 2 Celsius fok alatti tartására, a legpesszimistább jóslatok szerint pedig a 21. század végéig további 5-6 fokkal lesz melegebb.

Rámutatott, a statisztikai adatokból az is jól kirajzolódik, hogy az éghajlatváltozással együtt megnőtt a hidrológiai és a meteorológiai jellegű kockázatok száma. Emellett 2017-ben – amelyet második legmelegebb évként tartanak számon – a katasztrófák száma is a második legmagasabb volt, a gazdasági károk mértéke pedig minden korábbi adatot túlszárnyalt.

A rendezvény zárásaként az „Találd meg, írd le és őrizd meg” pályázat eredményhirdetése volt. A kezdeményezés célja a fiatalok közelében található vizes élőhelyek és azok élővilágának közelebbi megismerése és megismertetése volt.

Kiemelt

Fábián Judit és Altmann Roland Fábián Judit és Altmann Roland

Szarvasi győzelem az Év jegyespárja versenyen

Szarvas

Szarvasi ezüst az U13-asoknál

Sport

Fotó: Zentai Péter Fotó: Zentai Péter

Évindító fórumot szerveztek az önkormányzatoknak

Békés megye

Szín Bence, Szín Csaba, Erdélyi István, Szvoreny Tamás és Babák Mihály (Fotó: Babák Zoltán) Szín Bence, Szín Csaba, Erdélyi István, Szvoreny Tamás és Babák Mihály (Fotó: Babák Zoltán)

Az idén a TOP65 adófizetőt köszöntötték Szarvason

Gazdaság

Hirdetés

Archívum

2019. február
h k s c p s v
« jan   Már »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Kategóriák

Friss

Connect