in , ,

Felkerültünk a térképre

0

Mint korábban hírül adtuk, a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium az ősz folyamán egy kutatóprogram pályázatával elnyerte a SZTE Természettudományi és Informatikai Karának Kutatóiskolája címét.

A program alapvetően időjárási és vízminőségi vizsgálatokat tartalmaz Szarvas környékén. Emellett vizsgálják a diákok az időjárás és az iskola tetején üzembehelyezett napelemek energiatermelésének kapcsolatát is. A napelemeket Szarvas Város Önkormányzatának köszönhetjük, és a közelmúltban a hivatalos átadásra is sor került.

Így megkezdhettük a munka előkészületeit. A pályázati támogatásból megvásároltunk és a tetőn üzembe helyeztünk egy időjárás állomást. Ez folyamatosan rögzíti a különböző időjárási elemeket, mint a hőmérséklet, hőérzet, szélerősség, csapadék, légnyomás, napsugárzás intenzitása. Az adatokat öt percenként rögzíti, és továbbítja a bázisállomásra, ahol azok bárhonnan elérhetők internetes kapcsolat segítségével. Az adatok visszakereshetők és kiértékelhetők.

Az időjárási adatokat az iskola honlapján keresztül bárki nyomon követheti. Sikerült állomásunkat az Időkép oldalon is regisztrálni, így már adatai egyetlen szarvasi mérőpontként ott is elérhetőek.

Hamarosan a Reál hét keretében fogadjuk a Szegedi Tudományegyetem Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékéről Dr. Kovács Attilát, aki meteorológia témában tart előadást a programban résztvevő és az érdeklődő diákok számára. Előadásának címe is nagyon érdekesen hangzik: Káosz vagy kiszámíthatóság-avagy a meteorológia dilemmái.

A közeljövő feladata, hogy a napelemek energiatermelésének adatait is közvetlenül elérhetővé tegyük, és mindennapos tetőre mászás nélkül rögzíteni tudjuk azokat. A jó idő beállta után pedig a terepmunka is elkezdődhet.

Addig is kívánunk minden érdeklődőnek kellemes böngészést az időjárási adatok között.

Kszm

Timkó János (Fotó: Babák Zoltán)

Az igazsággal nehéz szembenézni

0

Öt év után zöld utat kapott a termelői piac Szarvason