Connect with us

Hírek

Pályaválasztás: Érdekes laborbemutatóval csábítja a diákokat a SZIE Tessedik Campusa

Csányi Dániel (j) (Fotó: Babák Zoltán)
Csányi Dániel (j) (Fotó: Babák Zoltán)

Sorosan és párhuzamosan kapcsolat szivattyúk, egy üvegcsatorna, és a kavitáció jelensége volt annak a bemutatónak a főszereplője, amit a Szent István Egyetem szarvasi Víz és Környezetgazdasági Intézetének Lampl Hugóról elnevezett laboratóriumában tartottak még január végén. Lampl Hugó, a tiszántúli vízrendezések atyja volt, akinek a szentandrási duzzasztó falán is van egy emléktáblája.

Az agrotechnikai és hidrológiai laboreszközöket gyártó Armfield hazai képviselete jóvoltából Szarvason, ebben a laborban van a legtöbb ilyen, oktatási tevékenységet segítő berendezés, tájékoztatott dr. Jakab Gusztáv intézetigazgató. Ezek az oktatási és demonstrációs eszközök a vízgazdálkodási, első sorban hidraulika és hidrológia jellegű tárgyak oktatásában nyújtanak segítséget.

A laboratórium felszerelését Csányi Dániel, a környezetgazdálkodási agrármérnök szak vízgazdálkodás szakirányának harmadéves hallgatója mutatta be a középiskolás diákoknak, aki közül sokan Szolnokról érkeztek az egyetem nyílt napjára.

– Az állítható dőlésszögű üvegcsatorna a csatornák hidrológiai tulajdonságait mutatja be. Találhatók benne fenékgátak, bukók, zsilipek, s ezeknek tudjuk mérni a tulajdonságait. A benne levő Marshall-csatornával az átfolyó víz mennyiségét tudják mérni. A csatorna esését állítani tudják, valamint van benne két mérőtű amivel a víz relatív magasságát lehet mérni, például egy bukó előtt és után mennyi a felvíz és az alvíz közötti különbség – magyarázta Csányi Dániel.

Egy másik helyszínnél fontosnak tartja megjegyezni, hogy az Babák György, az intézet korábbi tanárának egyedi fejlesztésű berendezése. A modell a szivattyúk soros és párhuzamos kapcsolását mutatja be.

– Attól függ, hogy egy szivattyút sorosan vagy párhuzamosan kapcsolunk, hogy nyomást vagy vízhozamot szeretnénk növelni. Tolózárakkal tudjuk szabályozni, hogy sorosan legyenek a szivattyúk kötve, vagy párhuzamosan. A különböző beállítások eredményét egy szoftveren keresztül monitorozzuk, figyeljük, hogy melyik milyen hatékonysággal működik – mutatja be a működését Dani.

Egy másik eszközön a szűrőanyagoknak a vízáteresztő képességét ismertette a pályaválasztás előtt állókkal.

– Dréncsöveket teszünk bele és figyeljük, milyen a vízáteresztő képessége. Biológiai anyagokat is tehetünk bele, például szalmát vagy kókuszrostot, kémiai anyagok közül gipszet.

Információink szerint hamarosan a nyolcvanas éveket idéző változás jön a szarvasi kar életében: ha egyelőre nem is az akkor megszokott létszámban, de ismét külföldi diákok érkeznek a campusra.

Kiemelt

Földünnep és húsvét az állatparkban

Hírek

Egyre több roma család ismeri fel a továbbtanulás fontosságát

Hírek

Kurilla Viktor (piros) és Tasi Kristóf (kék) Kurilla Viktor (piros) és Tasi Kristóf (kék)

Remek nézőtéri beszólások, zseniális egyéni akciók Szentandráson

Békésszentandrás

Czesznak János és dr. Ujhelyi István (Fotó: Hegedűs Éva) Czesznak János és dr. Ujhelyi István (Fotó: Hegedűs Éva)

Ujhelyi szerint hazugság, hogy kevesebb pénzt kap az agrárium a jövőben

Hírek

Hirdetés

Archívum

2019. február
h k s c p s v
« jan   Már »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Kategóriák

Friss

Connect