Connect with us

Békésszentandrás

Sinka Imre: A hatalmat csak a szabadság rovására lehet központosítani

Beköltözött a Körös Művelődési Ház nagytermébe a nemzeti ünnep. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére az előző években a Kossuth téri Emlékparkban gyűltek össze az emlékezők, idén azonban a színpad kapta a főszerepet. Az ok az volt, hogy ezúttal a Hunyadi János Katolikus Általános Iskola tanulói alkották az ünnepség gerincét, akik versekkel és dalokkal tisztelegtek a 171 évvel ezelőtt történtek előtt.

Sinka Imre polgármester beszédében emlékeztetett, bár a magyar történelemben kudarcok és veszteségek is akadtak szép számmal, voltak dicső időszakok is. Köztük foglal helyet az 1820-as évektől induló fél évszázad, amelynek a csúcspontja az 1848-49-es forradalom és szabadságharc volt.

Rámutatott, a fejlődés gátját akkoriban a meggyökeresedett feudális társadalom, a méltatlan munkakörülmények, a túladóztatás és az alacsony jövedelmek jelentették. A 1825-ös reform országgyűléssel megkezdődött a nyugati nyitás, és a figyelem Anglia felé fordult. 1848-ra a nemesség kész programmal állt elő, és belátta, hogy a haladást azzal tudja leginkább elősegíteni, ha megszabadítja a parasztságot az értelmetlen terhektől.

– Igazi forradalom volt ez, méghozzá vér nélkül. Megérett a helyzet a változásra. A kortársak legnagyobb ámulatára percek alatt esett szét a fennálló rezsim, és valósult meg napok alatt az, ami korábban elképzelhetetlen volt. Március 15-e leghűségesebb krónikása maga Petőfi Sándor volt, aki naplójegyzetei szerint már előző este eldöntötte, hogy logikailag a forradalom első lépése, s egyszersmind fő kötelessége szabaddá tenni a sajtót – elemezte a sorsdöntő órákat.

Hozzátette, a mámoros első napok után kemény hónapok küzdelme következett. Elfogadták az áprilisi törvényeket, amelyekben a legfontosabb követeléseket rögzítették. A forradalom meghonosította az egyenlő esélyt biztosító jogi normákat. Kossuth Lajos a szabadság hosszú távú garanciáját nem a központosítás mindenhatóságában, hanem az önkormányzás erejében látta.

– Ellene vagyok a központosítás eszméjének, gyűlölöm a mindenhatósági irányt úgy a törvényhozó, mint a végrehajtó hatalomnál. Mert a hatalmat csak a szabadság rovására lehet központosítani – idézte az akkori alkotmánytervezetet.

A helyi általános iskola 5. osztályosai műsorukban felidézték a jeles dátum emlékezetes történéseit. Emlékeztetve a 12 pont terjesztésére a Nemzeti dal fénymásolatait osztották ki a közönség sorai között, illetve színekkel, versekkel és hangulatokkal erősítették a mondanivalót.

Zárásként önkormányzat, intézmények és civil szervezek képviselő koszorúkat helyeztek el az a Kossuth téri domborműnél.

Kiemelt

Kurilla Viktor (piros) és Tasi Kristóf (kék) Kurilla Viktor (piros) és Tasi Kristóf (kék)

Remek nézőtéri beszólások, zseniális egyéni akciók Szentandráson

Békésszentandrás

Czesznak János és dr. Ujhelyi István (Fotó: Hegedűs Éva) Czesznak János és dr. Ujhelyi István (Fotó: Hegedűs Éva)

Ujhelyi szerint hazugság, hogy kevesebb pénzt kap az agrárium a jövőben

Hírek

Valastyán Balázs (Fotó: Hegedűs Éva) Valastyán Balázs (Fotó: Hegedűs Éva)

Elmentek a tatárok, és bejöttek a barbárok

Hírek

Hét szarvasi lány még soha nem indult egyszerre az országos döntőn

Hírek

Hirdetés

Archívum

Kategóriák

Friss

Connect