Connect with us

Hírek

Március idusa – 20 éve együtt a dévaiakkal

A Rákóczi Szövetség támogatásával az idei tanévben 52 diák vehetett részt tanulmányi kiránduláson a romániai Déva városában. A 9. évfolyamos tanulók és kísérőik három napot tölthettek együtt a dél-erdélyi városban és környékén, az út során megismerve néhányat a magyar történelem nevezetes helyei közül is. Az utazás legfontosabb része azonban a március 15-i megemlékezéseken való részvételünk volt, hiszen a kisebbségben élő magyarság mindig örömmel veszi, ha az anyaországbeliekkel együtt emlékezhet a forradalom és szabadságharc eseményeire, hőseire.

A szerda reggeli 7 órás indulás talán nem esett jól mindenkinek, de a csapat Nagyszalontára érkezve már teljesen éberen szállt le a buszról. A város egyik nevezetességét, a Csonka-toronyban berendezett Arany János Emlékmúzeumot tekintettük meg. A múzeum nemrégiben teljes felújításon esett át, amelynek eredményeképpen modernebb, interaktívabb lett. Ami nem változott, az az igazgató úr lelkes bevezetője a földszinten, az ő humoros előadásmódja a tankönyvből tanultakat csak színesebbé tette. Szalontáról Aradra utaztunk, ahol a Tűzoltó teret körbesétálva kicsit megérezhettük egy másik híres város hangulatát. Utunk Lippa felé vezetett tovább. A sok buszozás után már érett egy kis testmozgás, így hát rövid túra következett. A cél Solymosvár volt, ami még romjaiban is impozáns, a dombtetőről pedig gyönyörű kilátás nyílik a Maros folyó völgyére. A látvány így azokat is kárpótolta, akik felérve pár percig kicsit nehezebben vették a levegőt. Dévát elérve első utunk a ferences rendi kolostorhoz vezetett. Kis delegációnk Csaba testvér távolléte miatt egyik munkatársának adta át a történelmi Magyarország közepét ábrázoló festményt, mely szülői felajánlásként érkezett. Este érkeztünk a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum épületéhez, ahol a vendéglátóink szeretettel és vacsorával fogadtak, mint a régi ismerősöket.

A második nap a környék felfedezéséről szólt. Reggeli után Gyulafehérvárt vettük célba. A Hunyadi János sírját is magába foglaló 1010 éves székesegyházat egy részletes és nagyon informatív idegenvezetés során járhattuk körbe. A hatalmas épület különböző részeinek megtekintése után bepillanthattunk a templomban berendezett Márton Áron emlékszobába is, ahol a diákok és tanárok megismerhették a nevezetes erdélyi katolikus püspök életét, megtekinthették néhány személyes tárgyát is. Egy rövid séta után visszaszálltunk a buszra, hogy Vajdahunyad felé vegyük az irányt. Menet közben egy kis kitérőt is tettünk, meg akartuk keresni az Algyógy település mellett található vízesést. Egy kis tekergés után fel is értünk a hegyre, ahol végül siker koronázta az expedíciót, a sziklafal mentén lezubogó vízről nagyon sok fotó készült, közben pedig elfogyasztottuk a házigazdáink által ebédre készített szendvicseket is. Visszaszállva a buszra már tényleg meg sem álltunk Vajdahunyad váráig. Bár bizonyos részei nem látogathatóak, így is találtunk elég látnivalót és érdekességet a várban. A reneszánsz jegyében készült épületet sok legenda lengi körül, a mi kedvencünk az udvaron ásatott nevezetes kútról szóló történet volt.

A kirándulás utolsó napja egyben nemzeti ünnepünk is volt. Délelőtt még elsétáltunk Déva várához, a felvonóval pedig feljutottunk a domb tetejére is. A ragyogó napsütésben körbejártuk a várat, és gyönyörködtünk egy sort a csodás kilátásban is. Sietnünk kellett azonban, hiszen fél 12-től már részt vettünk a Téglás iskolai ünnepségén, ahol mi is gazdagítottuk a műsort Garai Hajnal (ének) és Mester Dóra (vers) révén. Az ebéd után búcsút vettünk a testvériskolánktól, és miután elhelyeztük a koszorúinkat a szabadságharc hőseinek emlékhelyein, elköszöntünk Dévától és Erdélytől is. Élményekben és tapasztalatokban gazdagodva, közösségben összecsiszolódva érkeztünk meg haza.

Németh Judit

Kiemelt

Kurilla Viktor (piros) és Tasi Kristóf (kék) Kurilla Viktor (piros) és Tasi Kristóf (kék)

Remek nézőtéri beszólások, zseniális egyéni akciók Szentandráson

Békésszentandrás

Czesznak János és dr. Ujhelyi István (Fotó: Hegedűs Éva) Czesznak János és dr. Ujhelyi István (Fotó: Hegedűs Éva)

Ujhelyi szerint hazugság, hogy kevesebb pénzt kap az agrárium a jövőben

Hírek

Valastyán Balázs (Fotó: Hegedűs Éva) Valastyán Balázs (Fotó: Hegedűs Éva)

Elmentek a tatárok, és bejöttek a barbárok

Hírek

Hét szarvasi lány még soha nem indult egyszerre az országos döntőn

Hírek

Hirdetés

Archívum

Kategóriák

Friss

Connect