Connect with us

Békésszentandrás

Kettős jubileumot ünnepel idén Kishegyes és Békésszentandrás

1769-ben, nyolcvanegy békésszentandrási család Kishegyesre költözésével kezdődött az a kapcsolat, amely máig megpecsételte a két település sorsát. A betelepülők azt remélték, hogy a törökdúlás ideje alatt elnéptelenedett vidéken teremthetik meg létük új alapjait. A történelmi gyökerekhez visszanyúlva 1969-ben ismét megerősödött a kötelék, 1988. március 26-án pedig mindezt együttműködési megállapodásban szentesítették. Folytatásként 2010. november 27-én, az András-napi ünnepséghez csatlakozva újították meg az egyezségeket, mely szándékaik szerint a gazdaság, a társadalom, a művelődés, az oktatás, a sport, az egészségügy és a civil területen is megjelenik.

– Ha visszatekintünk a múltba, az akkori kézilabdások, futballklubok és vadásztársaságok között indult meg az élet a ’70-es években, s ezen a szinten maradt sokáig. A változást Magyarországon a rendszerváltás, Szerbiában pedig a délszláv háború hozta. Az akkori vezetés, Sinka József polgármesterrel az élen kivette a részét a segítségnyújtásból. Rendszeres segélyszállítmányokat juttattak el Kishegyesre, ami szép példája volt a barátságnak – elevenítette fel a legviszontagságosabb időszakot Sinka Imre polgármester.

Ettől az időszaktól kezdve minden májusban a Hunyadi-napokra egy busznyi kishegyesi diák érkezik, amit a szentandrásiak novemberben az Ady-napok keretében viszonoznak. Érdekesség, hogy a vendégek között gyermekként nem egyszer a kishegyesi származású Rúzsa Magdi is megfordult. Emellett a mindenkori önkormányzatok koordinációja mentén a civil szférára is kiterjedt az együttműködés.

Ilyen előzmények után vette kezdetét március 23-án a közel tízállomásos ünnepségsorozat, amely a kettős jubileum köré szövődött. Az első találkozási helyszín Kishegyes volt. A rendezvényen egy több mint 20 fős szentandrási delegáció képviseltette magát, akik a település zászlaját nyújtották át ajándékul.  A falunap keretében felavattak egy I. világháborús emléktáblát, bemutatkoztak a két település kulturális csoportjai, és kitüntető címek átadására is sor került. A három díjazott között volt – Pecze József és Sipos Béla mellett – posztumusz Sinka József is.

Békésszentandrás polgármestere úgy véli, ha nincsenek gyökerei az embernek, elviszi a szél. A két település ezért igyekszik egymáshoz gyökérként ragaszkodni, és közösen egy fát nevelni. Ennek jegyében március és november vége között számos eseményt tartanak, hol Békésszentandráson, hol Kishegyesen. A Hunyadi-napok mellett az Anna bál, a Dombos Fest, a Vitamin-napok, a Csépe napok, az Ady-napok és az András-napi események is jubileumi év részét képezik majd, az iskolák, civilek és az önkormányzatok közreműködésével.

– Én úgy érzem, hogy az elmúlt 50 évben folyamatosan szélesedett ez a kapcsolat, nem csak hivatalosan, hanem baráti szinten is. Bízom abban, hogy az együttműködés a társadalom szélesebb rétegeire is kihathat, s a közösségi oldalak segítségével a legfiatalabb generációt is eléri – fejezte ki jövőbeli reményeit.

A rendezvénysorozat május végén, a Hunyadi-napokkal folytatódik.

Részlet Sinka Imre polgármester Kishegyesen elhangzott beszédéből:

„A történelem eseményeit nézve közös múltunk nagy időre, két és fél évszázadra tekint vissza. Ez tény, és nem akadályozhatta meg sem forradalom, sem Trianon, sem két világháború, sem a kommunista rendszer azt, hogy történelmünk fonala továbbra is párhuzamosan fusson, időnként keresztezve egymást, közeledve-távolodva, de soha el nem szakadva.(…)

Az összefonódások oly szerteágazóak, hogy szinte áttekinteni is nehéz. Kézilabdások, vadászok, futballisták, iskolás gyerekek és családjaik, magánszemélyek tartották és tartják ma is a kapcsolatot egymással. Az eltelt évek alatt sok közös esemény történt, állampolgársági eskük, kulturális előadások, fotókiállítás, és még számtalan érdekes és szerteágazó rendezvény. Sőt, házasságkötés is szilárdítja a két település lakosai közötti kapcsot. Úgy gondolom, ez az irány volt az, amit 2010 őszén megálmodtunk, és remélem, nem csak én érzem így.”

Kiemelt

Határtalanul (Quick Response) kódolás

Oktatás

Valach Mária és Babák Mihály (Fotó: Hegedűs Éva) Valach Mária és Babák Mihály (Fotó: Hegedűs Éva)

Ecsetre és vászonra cserélte a jelmezeket Valach Mária

Kiállítás

Szabad lélek

Szarvas

Ruzsinszki György, Frankó Dániel és Szegedi Döme Ruzsinszki György, Frankó Dániel és Szegedi Döme

Bronzérmes lett Frankó Dániel a középiskolások küzdősport világjátékán

Sport

Hirdetés

Archívum

Kategóriák

Friss

Connect