Connect with us

Békésszentandrás

Kozák Lajos születésének 100. évfordulóján emlékeztek az apára és “a” zenészre

Szabados-Tóthné Kozák Ilona, Hajdú Sándor és Kozák Éva (Fotó: Babák Zoltán)
Szabados-Tóthné Kozák Ilona, Hajdú Sándor és Kozák Éva (Fotó: Babák Zoltán)

Ünnepi megemlékezésre került sor Körös Művelődési Házban vasárnap délután. A Békésszentandrás újratelepítésének 300., Kishegyes 250. évfordulóját kísérő ünnepségsorozat kapcsán került szóba, Kozák Lajos 100 éve, 1919. március 19-én született Békésszentandráson.

A megemlékezés szervezője, Hévizi Róbert életútjával emlékezett a falu szülöttjére.

Kozák Lajos 1919. március 19-én született Kozák Ferenc és Bokros Ágnes gyermekeként. Békésszentandráson nevelkedett, majd honvéd zenészként Kecskeméten szolgált. 1946-ban hazajött Békésszentandrásra, hogy öt éven át községi tisztviselőként dolgozzon. Mellette leérettségizett, ahol megismerkedett Szarvas elhivatott zenészeivel, és bekapcsolódott a zenei életbe. 1953-ban két társával megalapította a Szarvas Zeneoktatók Munkaközösséget, ami Szarvas zenei felvirágzásának stabil alapja lett. A szarvasi Mezőgazdasági Technikum szimfonikus zenekarát, illetve az Árpád Szálló Melódia Tánczenekarát is vezette.

1959-ben megalakította az Önkéntes Tűzoltózenekart, aminek élete végéig a vezetője maradt. Ő lett a zeneiskola kezdeményének első igazgatója, majd az Állami Zeneiskola létrejöttével annak igazgatóhelyettese egészen 1974-es nyugdíjba vonulásáig. 1963-ban feleségül vette Kovács Ilona gyógyszerésznőt, amiből megszületett két lányuk, Ilona és Éva, akik mindketten ma is megkerülhetetlen szereplői a szarvasi komolyzenei életnek. Élete végéig tanított. 1997. június 24-én, 78 éves korában hunyt el.

Munkásságát a Munka Érdemrend bronz fokozatával, és Szarvas Városért díjjal ismerték el. 2000 óta a Kozák Lajos Szarvas Város Fúvós Kultúrájáért Alapítvány viseli a nevét.

Lánya, Szabados-Tóthné Kozák Ilona az életéből 33 éves korában távozó édesapáról maradt emlékeit elevenítette fel a zenetanárról, a szenvedélyes sakkozóról, a karmesterről, a keresztrejtvényfejtőről.

– Nagyon örülök, hogy ilyen édesapám lehetett – fejezte be visszaemlékezését.

A zenékkel tűzdelt visszaemlékezések között elsőként az unoka, Hajdú Dani zongorán egy katonaindulót adott elő, majd lánya, Éva, és egy tanítványa hegedűn játszott.

A tanár Lajos bácsira egy tanulója, az apósra és elődjére Szabados-Tóth Gábor, a zenésztársra Balogh László emlékezett.

A Szabados-Tóth család két Gábora három klarinétduót adott elő, azokat, amiket Lajos bácsi is szívesen játszatott a tanítványaival. Szabados-Tóthék lánya, Ilcsi és férje, Kulcsár Kristóf három négykezest játszott, unokája, Hajdú Sándor, aki talán egyedül a hivatásos zeneművészet helyett a matematikát választotta, de művész szinten zenél, zongorán kísérte édesanyját, Évát, ezzel zárva a megemlékezést.

Hévizi Róbert egy felajánlást is tett, miszerint megalapítja a Kozák Lajos zenei díjat, amit annak a zenész vagy énekes pályán levő tanulónak, vagy művésznek adnak majd át, aki a település szempontjából kiemelkedőt alkotott. A díj előállításával, csakúgy mint a hozzá járó tiszteletdíjjal járó költségeket vállalta.

Kiemelt

Egyre több roma család ismeri fel a továbbtanulás fontosságát

Hírek

Kurilla Viktor (piros) és Tasi Kristóf (kék) Kurilla Viktor (piros) és Tasi Kristóf (kék)

Remek nézőtéri beszólások, zseniális egyéni akciók Szentandráson

Békésszentandrás

Czesznak János és dr. Ujhelyi István (Fotó: Hegedűs Éva) Czesznak János és dr. Ujhelyi István (Fotó: Hegedűs Éva)

Ujhelyi szerint hazugság, hogy kevesebb pénzt kap az agrárium a jövőben

Hírek

Valastyán Balázs (Fotó: Hegedűs Éva) Valastyán Balázs (Fotó: Hegedűs Éva)

Elmentek a tatárok, és bejöttek a barbárok

Hírek

Hirdetés

Archívum

2019. április
h k s c p s v
« Már    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Kategóriák

Friss

Connect