Connect with us

Hírek

Mondd, te mit választanál: Internet vagy könyvtár?

Ha arra a kérdésre keressük a választ, hogy az internet és a könyvtár csatájából melyik kerül ki győztesen, vélhetően a többség az előbbire tenné a voksát. Tegyük hozzá: joggal. A számítógépek, tabletek, okostelefonok világában egyre inkább háttérbe szorulnak a hagyományos szolgáltatások, legalábbis kevésbé veszünk tudomást a jelenlétükről. Pedig mint ahogyan évszázadokkal korábban, úgy információgyűjtéskor ma is számíthatunk a vaskos lexikonokra, a könyvek továbbra is az olvasás semmivel sem összehasonlítható élményét nyújtják, s még találkozni olyan családokkal, baráti társaságokkal, akik az asztal köré gyűlnek társasazni.

Vajon átbillent-e már a mérleg nyelve? Kik jelentik a nagyobb arányt: a hagyományos vagy a modern értékek használói? Játékos módon ezt szerette volna kideríteni a Városi Könyvtár máricus 21-28. között, az Internet Fiesta elnevezésű országos program keretében.

Az eseménysort az Informatikai és Könyvtári Szövetség 20 évvel ezelőtt indította el. Célja a kezdettekkor a közösségi hálót ismerők és használók körének bővítése volt. Az internet rohamos elterjedésével ez némileg módosult. A rendezvények ma már a digitális írástudás terjesztése és az internet felhasználási lehetőségeinek minél szélesebb körű bemutatása köré szerveződnek.

– 2004 óta szervezünk internethasználati foglalkozásokat. Akkor még PC-ken folyt az oktatás, úgy, hogy sokaknak otthon még nem volt eszköze, csak a munkahelyén. A digitális írástudás terjesztéséhez ma már laptopokat alkalmazunk, és a foglalkozások 30%-ban a tabletek és okostelefonok használatát is megmutatjuk – mutatott rá a rohamosan fejlődő technika intézményre gyakorolt hatásaira Szloszjár Edit könyvtáros. – A játékos feladatokat nem elítélhető módon úgy állítottuk össze, hogy a könyvtár jöjjön ki győztesen, de természetesen a végeredmény csak a kiértékelést követően derül ki.

A részvevőkre összesen 11 „csata” várt. Összehasonlíthatták pl. a hangoskönyvet a nyomtatott könyvvel, a folyóiratot az online újsággal, kereshettek szócikket, helytörténeti információkat a neten és a lexikonban, illetve leporello labirintust építhettek a gyerekkönyvtárban talált kiadványokból. A játékban 43 csapat és közel 200 fő vett részt, akiknek állomásként dönteniük kellett arról, hogy melyik tudástárban találták meg könnyebben és gyorsabban a segítséget.

– Inkább a könyvek világában vagyunk jártasabbak – osztotta meg a tapasztalatokat Tóthné Lipták Erzsébet pedagógus, aki a Székely Mihály Intézmény humán munkaközösségét vonta be a játékba. – Bár nagyon sokféle formában használjuk az internetet, de a könyvek varázsát a technika nem pótolhatja.

Szomorúan számolt be arról, hogy a középiskolások egyre jobban kötődnek a telefonjukhoz. Saját, nem reprezentatív felméréséből az derül ki, hogy a diákok 80%-a azzal kel és fekszik,  néhányuknak pedig az is problémát okoz, hogy tanításai óra alatt ne nyúljanak hozzá. Ezt a tendenciát igyekeznek a könyvtárhasználati órákkal kompenzálni, amelyen minden kilencedikes tanuló részt vesz.

A könyvtár munkatársai a játék végén összesítették a válaszokat. Ezek alapján elmondható, hogy pl. a nyomtatott könyvvel szemben a hangoskönyv (72%) nyert, a szócikkek keresésében ellenben a lexikon (75%) diadalmaskodott. A szókirakó és az online szókirakó fej fej mellett végzett (48-52%), és hasonlóan kiegyenlített volt a verseny a kortárs írók műveinek olvasását illetően is (58% kötet – 42% internet). A tanulság talán annyi, hogy bár győztes kilétét mindezek alapján nem lehet egyértelműen megállapítani, az kétség kívül igaz, hogy a két tudástár nem ellenpólusa egymásnak, hanem jól megférnek egymás mellett. Még a 21. században is.

Kiemelt

Egyre több roma család ismeri fel a továbbtanulás fontosságát

Hírek

Kurilla Viktor (piros) és Tasi Kristóf (kék) Kurilla Viktor (piros) és Tasi Kristóf (kék)

Remek nézőtéri beszólások, zseniális egyéni akciók Szentandráson

Békésszentandrás

Czesznak János és dr. Ujhelyi István (Fotó: Hegedűs Éva) Czesznak János és dr. Ujhelyi István (Fotó: Hegedűs Éva)

Ujhelyi szerint hazugság, hogy kevesebb pénzt kap az agrárium a jövőben

Hírek

Valastyán Balázs (Fotó: Hegedűs Éva) Valastyán Balázs (Fotó: Hegedűs Éva)

Elmentek a tatárok, és bejöttek a barbárok

Hírek

Hirdetés

Archívum

2019. április
h k s c p s v
« Már    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Kategóriák

Friss

Connect