Connect with us

Csabacsűd

Az ember szíve odavaló, ahol született

A Felvidékről kitelepítettek napjára emlékeztek Csabacsűdön április 12-én, a Polgármesteri Hivatal előtt. A Himnusz elhangzása után a Trefort Ágoston Általános Iskola tanulója, Skorka Nóra 7. osztályos tanuló versben fogalmazta meg gondolatait, majd Molnár József polgármester állt a mikrofon mögé.

Emlékeztetett, Edvard Benes a csehszlovák állam politikusa már az második világháború alatt diplomáciai erőfeszítéseket tett a magyarok és németek lehetőleg egyoldalú kitelepítésre. Bár az utóbbival kapcsolatosan a szövetségesek biztosították támogatásáról, a magyarok ügyét Szovjetunión kívül egyetlen nagyhatalom sem támogatta. Ebből kifolyólag más megoldást kellett keresniük, amit végül a lakosságcsere jelentett. A magyar kormány levélben a csehszlovák vezetők értésére adta, hogy amennyiben meg akarnak szabadulni a magyaroktól, ahhoz csupán a határt kell kiigazítani. Ezzel elkerülhető lenne, hogy lakosok százezreit kényszerítsék otthonaik elhagyására.

Az erre vonatkozó egyeztetésre 1945 decemberében, Prágában került sor. A csehek ragaszkodtak a lakosságcseréhez, ellenben Gyöngyösi János külügyminiszter javaslatáról tárgyalni sem akartak. A két fél emiatt nem tudott megegyezni. A magyar küldöttség levélben értesítette a három győztes nagyhatalmat a megbeszélés sikertelenségéről. A szovjetek nem is válaszoltak rá, de a két nyugati állam hozzáállása sem volt biztató. Mint megfogalmazták, ha Magyarország és Csehszlovákia tárgyalásos úton megegyezik egymással, akkor azt ők is elfogadják. Erre viszont a csehek konoksága miatt esély sem volt.

A magyar politikai elit látva, hogy nem tud mit kezdeni a kialakult helyzettel, februárban ismét tárgyalóasztalhoz ült Prágában. Eredményeként elfogadta a határmódosítást nélkülöző lakosságcsere koncepcióját. Az első vonatszerelvények 1947. április 12-én indultak el Magyarországra.

– Mi, akik ezeket a borzalmakat nem éltük át, csak elképzelni tudjuk ezeket az eseményeket, és összeszorult torokkal találgatjuk, hogy mi játszódott le a fejekben és a szívekben. Emberek százainak, ezreinek a szívét tépték ki a szülőföldből, és ezzel nehezen gyógyuló lelki sebeket, honvágyat, kilátastalanságot okoztak. A mai nap az emlékezésé. Az emlékezés megidézi azokat a borzalmakat, amelyek 72 éve történtek, és figyelmeztet, hogy soha többé ilyen ne forduljon elő – húzta alá beszéde végén.

Rámutatott, a magyar Országgyűlés 2012. december 4-én fogadta el dr. Molnár Attila országgyűlési képviselő javaslatát, mely szerint április 12-e legyen a Felvidékről kitelepítettek emléknapja. A Csabacsűd és Csata nagyközség között hat éve létrejött testvértelepülési kötelék is ezt a gondolatiságot erősíti. Zárszóként utalt Tamási Áron gondolataira, aki megfogalmazta: „Az ember szíve odavaló, ahol született.”

Az ünnepség zárásaként Varga Tamás 8. osztályos tanuló szavalatát hallgathatták meg a megjelentek, ezt követően az önkormányzat, az intézmények és a civil szervezetek képviselői koszorút helyeztek el az emléktáblánál.

Kiemelt

Egyre több roma család ismeri fel a továbbtanulás fontosságát

Hírek

Kurilla Viktor (piros) és Tasi Kristóf (kék) Kurilla Viktor (piros) és Tasi Kristóf (kék)

Remek nézőtéri beszólások, zseniális egyéni akciók Szentandráson

Békésszentandrás

Czesznak János és dr. Ujhelyi István (Fotó: Hegedűs Éva) Czesznak János és dr. Ujhelyi István (Fotó: Hegedűs Éva)

Ujhelyi szerint hazugság, hogy kevesebb pénzt kap az agrárium a jövőben

Hírek

Valastyán Balázs (Fotó: Hegedűs Éva) Valastyán Balázs (Fotó: Hegedűs Éva)

Elmentek a tatárok, és bejöttek a barbárok

Hírek

Hirdetés

Archívum

2019. április
h k s c p s v
« Már    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Kategóriák

Friss

Connect