Connect with us

Hírek

Több bor, mint kolbász az idei kertbarát versenyen

Mótyán Tibor és Medvegy Mihály (Fotó: Hegedűs Éva)
Mótyán Tibor és Medvegy Mihály (Fotó: Hegedűs Éva)

Volt már kevesebb is – ezzel az optimista felütéssel kommentálta Mótyán Tibor a bor és kolbászversenyre érkezett nevezések számát. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a több mint 40 éves múltra visszatekintő eseményre időről időre egyre kevesebb kertbarát hozza el házilag készített finomságait. Április 25-én összesen huszonkétféle bort és nyolcféle kolbászt vetett össze a zsűri, amelyek közül többen mindkét kategóriában megmérettették magukat.

– Nem csak az a lényeg, hogy valaki minél jobb minősítést érjen el, hanem hogy tanuljon is – foglalta össze a baráti összejövetel célját az egyesület vezetője. – Az köztudott, hogy Szarvas és környéke nem kifejezetten bortermő vidék. Megterem ugyan a szőlő, főleg a csemege, de borkészítésre nem igazán alkalmas. Van ugyan néhány kivétel, de alapvetően ha valaki bort szeretne készíteni, homokos területről hordja a szőlőt. Én kövidinka párti vagyok. Én dolgozom fel, én erjesztem ki, igaz, ugyan nem én iszom meg, de van, kinek szétosztogatni – árulja el mosollyal az arcán.

Véleménye szerint a jó bor titka a tisztaság, amely végigkíséri a folyamatot. Emellett pedig szakértelemre is szükség van, csak hosszú évek alatt lehet elsajátítani.

Ez utóbbi erősítette Gulyás Ferenc csongrádi borász, aki az első borát 53 évvel ezelőtt szűrte le. A Szent Vince Borrend elnöke már visszajáró zsűritagja a rendezvénynek, ami miatt Mótyán Tibor – némi humorral élve – már szinte saját borászuknak tekinti.

– Korábban elég sokat találkoztam Csongrádon a szarvasiakkal, és sokat beszélgettünk a borkészítésről. Nem tudom, hogy az ott hallottak mennyiben befolyásolták őket, mindenesetre amikor meghívást kaptam a programra, azt vettem észre, hogy igényes borok kerültek az asztalra. Nagyon sokan mondogatják, hogy a borba nem szabad ként tenni, szerintem pedig anélkül nem lehet elkészíteni. Ez az alfája és omegája a bornak. Szerintem ezt meghallgatták a kertbarátok, amire nagyon büszke vagyok, mert talán egy picit én is hozzájárultam, hogy ilyen minőségű borokat kóstoljunk – vonta le a korábbi évek tapasztalatait.

Szakemberként olykor elcsodálkozik az amatőr borászok teljesítményén, különösen, ha azt vesszük alapul, hogy a borban hozzávetőleg mintegy kétezer vegyület található. A magyarázatot abban látja, hogy bár a borkészítők legtöbbször a szükséges háttérismeretekkel nem is rendelkeznek, hiányosságukat precizitással és az odafigyeléssel kompenzálják.

Jótanácsként elmondta, a hordókat mindig alaposan mossuk ki, figyeljünk, hogy erjedéskor ne legyen túl magas a hőmérséklet, illetve a darabban maradt bort tegyük át egy másik edénybe. Így mindig csak annyit tároljunk, amennyit el tudunk fogyasztani. Ezt a problémát nemes eleganciával vendéglátáskor ő úgy oldja meg, hogy a megmaradt nedűket a meghívottaknak ajándékozza.

Az eseményre a kondorosi és gyomaendrődi társszervezetektől is érkeztek vendégek, akikkel – a békésszentandrásihoz hasonlóan – hosszú évek óta szoros barátságot ápolnak.

Eredmények:
Fehér borok
Aranyérem: Klimaj Pál  (Aletta), Gombkötő János (Kövidinka), Hajdú Pál (2018 évi vegyes),
Ezüstérem: Klimaj Pál (Generoza)
Bronzérem: Klimaj Pál (Rajnai rizling), Medvegy Mihály (vegyes), Hajdú Pál (2017 évi vegyes)

Vörös borok
Ezüstérem: Klimaj Pál (Medina), Medvegy Mihály (vegyes), Rafaj János (Kékfrankos),
Brozérem: Gombkötő János (Kékfrankos), Gombkötő János (Kabernet), Mótyán Tibor (Otelló),  Medvegy Mihály (Neró cuwe)

Rozé borok
Aranyérem: Medvegy Mihály (vegyes)
Ezüstérem: Klimaj Pál (Medina), Rafaj János (Kékfrankos rozé)
Bronzérem: Medvegy Mihály (vegyes rozé)

Gyümölcs borok
Aranyérem: Dankó Pál (josta), Szebedinszky Pál (meggybor), Hajdú Pál (meggy desszertbor)
Ezüstérem: Velencei György  (cuvée)

Kolbász zsűrizés eredménye
Aranyérem: Klimaj Pál (vastagkolbász),  Pálfi Gergely (vékonykolbász), Dankó Pál (vastagkolbász), Szebedinszky Pál (vastagkolbász)
Ezüstérem: Klimaj Pál (vékonykolbász), Nyári  Mihály (vastagkolbász), Trabach István (vastagkolbász)
Bronzérem: Újtemplomi presbiterek (vastagkolbász)

Kiemelt

Fotó: Bődi Eti Fotó: Bődi Eti

Valami Advent

Békésszentandrás

Farkas Sándor és Babák Mihály (Fotó: Babák Zoltán) Farkas Sándor és Babák Mihály (Fotó: Babák Zoltán)

Faültetés az országos fásítási program keretében

Szarvas

Hovorka Sára előadása Hovorka Sára előadása

Oroszországból Olaszországon át az Egyesült Államokba

Oktatás

Babák Mihály polgármester, Csasztvan András, Boross Bence és Szenes János (Fotó: Babák Zoltán) Babák Mihály polgármester, Csasztvan András, Boross Bence és Szenes János (Fotó: Babák Zoltán)

100: Összeült a Trianoni Emlékbizottság

Szarvas

Hirdetés

Archívum

Kategóriák

Friss

Connect