Connect with us

Hírek

Szarvason idősnek lenni jó

Hodálik Pál alpolgármester és Vida Krisztina klubvezető (Fotó: Hegedűs Éva)
Hodálik Pál alpolgármester és Vida Krisztina klubvezető (Fotó: Hegedűs Éva)

Sikerrel pályázott a település az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Belügyminisztérium közös kiírására, melyet azoknak ítélnek oda, akik a legtöbbet tesznek az időspolitika érvényesüléséért és a közösség fejlődéséért. Az Idősbarát Önkormányzat Díjjal pénzjutalom is járt, amelyet a település vezetése a nappali klubok digitális fejlesztésére fordított. Ünnepélyes keretek között végül május 22-én került sor a Liliomkert Idősek Klubjában az informatikai eszközök átadására.

– A pályázat tartalmazott egy mondatot, mely szerint városunkban idősnek lenni jó. Bízom benne, hogy ezzel az érintettek is egyet értenek. A település a kistérségen keresztül öt nappali klubot működtet, és mellette az egyház is segíti ezt a munkát. Mind az öt klubban történtek kisebb-nagyobb felújítások az elmúlt időszakban, bár a Dózsa György utcai ebből valamelyest kimaradt. Szeretnénk a jövőben egy másik önkormányzati területen új klubot építeni vagy egy komolyabb felújítást megvalósítani, hiszen tudjuk, hogy nagyon sokan szívesen járnak ide – beszélt az önkormányzat törekvéseiről.

Szólt arról is, hogy a szociális ellátórendszer részeként kötelezően vállalt feladatok mellett számos nem kötelező szolgáltatást biztosítanak az időseknek. Ilyen pl. a tanyagondnoki szolgálat, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, az idősek átmeneti otthona és a támogató szolgálat. Ezek részben abban segítenek, hogy az egyedülálló idősek minél tovább maradhassanak saját otthonukban, másrészt pedig hozzájárulnak a fogyatékkal vagy külterületeken élők esélyegyenlőségének biztosításához.

Emellett a Helyi Esélyegyenlőségi Programban és Szarvas Város Integrált Településfejlesztési Stratégiájában is kiemelt célcsoportnak tekintik őket. Emellett örömmel tapasztalják, ez a korosztály rendkívül aktív közösségi életet él. Számos civil szervezet gerincét alkotják, segítik a települési rendezvények lebonyolítását, illetve a hagyományos és kulturális programok megvalósítását. Lelkes résztvevői pl. a mobilitási hétnek és állandó közönsége a Vízi Színháznak.

– Százszázalékos kihasználtsággal működünk – mutatott rá a Liliomkert klub létjogosultságára Vida Krisztina klubvezető. – Sok új tagunk van, fiatalodunk, és a lehetőségeink is gyarapodtak. Jó idő esetén kültéri programokat is szervezünk, és a kertet is szépítgetjük. De nem csak a kreatív foglalkozásokról, sütkérezésekről és a kikapcsolódásról szólnak a napok. A tagok leülhetnek a gondozókkal, ha segítségre van szükségük, vagy egyszerűen csak beszélgetni szeretnének. Építjük egymást, és sokat tanulunk egymástól.

Hozzátette, nagyon örülnek az elnyert LED televíziónak és a merevlemeznek, amelyek tovább színesítik a klubéletet.

Mint elhangzott, az Idősbarát Önkormányzat Díjjal elnyert egy millió forint sorsáról a testület megkérdezte a klubvezetőket, akik kiválasztották a tagok számára leghasznosabb eszközöket. Az öt klub képviselői többek között televíziót, hordozható számítógépet, nyomtatót és nagy mennyiségű adat tárolását biztosító külső merevlemezeket vehettek át.

Kiemelt

Ember tervez…

Szarvas

Navigare necesse est

Szarvas

Régi nyár az új nyárban

Szarvas

Brachna Irén, mögötte Sebők László (Fotó: Hegedűs Éva) Brachna Irén, mögötte Sebők László (Fotó: Hegedűs Éva)

Brachna Irén: Nagyon boldogan megyek nyugdíjba

Oktatás

Hirdetés

Archívum

Kategóriák

Friss

Connect