Connect with us

Szarvas

Együttműködési megállapodást írt alá a NAIK-HAKI és a MOHOSZ

Dr. Halasi-Kovács Béla és dr. Szűcs Lajos (Fotó: Hegedűs Éva)
Dr. Halasi-Kovács Béla és dr. Szűcs Lajos (Fotó: Hegedűs Éva)

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) és a NAIK Halászati Kutatóintézet (HAKI). Legfontosabb célterületként a hazai természetes vizek halgazdálkodásának fenntartható fejlesztését jelölték meg, amelyet adminisztratív és gyakorlati téren is erősíteni szeretnének. A szakmai partnerséget május 29-én, a XLIII. Halászati Tudományos Tanácskozás keretén belül pecsételték meg.

Dr. Szűcs Lajos, a MOHOSZ elnöke elöljáróban kiemelte, amióta a természetes vizek halgazdálkodása túlnyomórészt a szövetséghez került, a felelősségük is megnövekedett ezen a területen. Szervezetük közfeladatellátást kapott az államtól a természetes vizek megóvására és fejlesztésére. Munkájuk során kiemelt hangsúlyt kap a szakmaiság, amelynek erősítéséhez szükség van olyan szervezetekre, mint a HAKI.

– Minden ilyen megállapodás csak egy leírt papírdarab marad, amíg meg nem töltjük tartalommal – hangsúlyozta. – Feladataink vannak bőven, legyen szó a törpeharcsáról vagy az idegenhonos fajokról. A kárókatona is egyre nagyobb károkat okoz, illetve az is kérdés, hogyan lehet a természetes vizeinkbe olyan élővilágot telepíteni, amelyet továbbadhatunk a soron következő generációnak.

A számokról szólva elmondta, az elmúlt években dinamikusan nőtt a horgászok létszáma. A kezdeti 285 ezer főt tömörítő szövetség ma már közel 500 ezer fő horgászattal foglalkozó, vagy a szektorhoz kötődő tagot számlál. A megnövekedett létszám egyúttal fokozott feladatot jelent a természetes vizek fenntarthatósága szempontjából is.

Dr. Halasi-Kovács Béla, a HAKI igazgatója rámutatott, az intézet figyelmet szentel a természetes vízi halgazdálkodás fejlesztésére vonatkozó kutatásoknak is, amelyek a hidrobiológiai osztályon folynak. Az együttműködés kiterjed a természetesvízi halgazdálkodás tudományos megalapozására, stratégiák létrehozására, a természetesvízi halgazdálkodást érintő jogszabályok és az azokat megalapozó koncepciók előkészítésére, valamint az elfogadott jogszabályok szakmai, gazdasági, társadalmi, környezeti hatásainak elemzésére, értékelésére.

– Úgy érezzük, hogy az Agrárminisztérium háttérintézményeként felelősségünk van abban, hogy a természetes vizeink jó állapotát meg tudjuk őrizni, illetve mind természetvédelmi, mind halgazdálkodási szempontból fejlesszük. Öröm számunkra, hogy aláírhatjuk ezt a megállapodást, és abban is bízunk, hogy minél hamarabb tudjuk megtölteni tartalommal – fogalmazta meg az aláírást megelőző percekben.

Kiemelték, az együttműködés fontos részét képezi az operatív tevékenységek összehangolása is, ezzel együtt jó gazdálkodási gyakorlatok kialakítása. Céljaik között szerepel az érintett területek monitorozása, amely elősegíti fejlesztéshez szükséges feladatok meghatározását. A felek szándéka szerint kialakítanák a szaktanácsadás rendszerét is, ill. közösen szervezett és kivitelezett szakmai továbbképzéseket valósítanának meg. Emellett hazai és külföldi jógyakorlatok megismertetésével és elterjesztésével is segítenék a fejlődés hatékonyságát.

A megállapodás eredményeinek kedvezményezettjei reményeik szerint a halgazdálkodást végző szakemberek, végső soron pedig a horgászok lesznek.

Kiemelt

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Húsz éve kutatják Szentandrás helytörténetét

Békésszentandrás

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

2020-ban már nem lenne szabad senkinek meghalnia méhnyakrákban

Szarvas

A Libalapos csapata A Libalapos csapata

Libalaposiak nyertek, Sendülüdű meglepetésbronzot hozott

Sport

Dr. Hanyecz Katalin (forrás: Körös TV) Dr. Hanyecz Katalin (forrás: Körös TV)

Közel száznegyvenezer látogatóval zárta az évet a Pepi-kert

Szarvas

Hirdetés

Archívum

Kategóriák

Friss

Connect