Connect with us

Szarvas

Leltár a lenyesett ágakról a 99. évfordulón

A trianoni békediktátum napja 2010. május 31-e óta a nemzeti összetartozás napja. Ahogy Hodálik Pál alpolgármester köszöntőjében a nemzetcsonkítás 99. évfordulóján városunkat, Szarvast nevezte, a” Történelmi Magyarország és a Kárpát-haza mértani, lelki és kultikus középpontjában” emlékeztek a szarvasiak a magyarság legtragikusabb eseményére.

– Az idő kerekét nem lehet visszaforgatni, azonban e fájó emléket őrizni minden hithű magyar embernek kötelessége – mondta alpolgármesterünk.

Várfi András, a Békés Megyei közgyűlés alelnökének köszöntőjét követően a Cervinus Teátrum színészei, Dósa Zsuzsa, Rigler Renáta és Timkó János műsorral emlékezett a történelmi eseményre.

– Nincs már egyetlen ép része sem a versailles-i békerendszernek, egyetlen pontot kivéve, ez Magyarország. A Versailles-ban meghúzott határokat mindenütt másutt már elfújta a szél, mint valami ócska szemetet, csak a megcsonkított országunkra nézve maradt meg minden a régiben. Csak itt nem változott, csak itt nem mozdult semmi – mutatott a legfájóbb történelmi tényekre dr. Varga István, majd egy rövid leltárt készített a veszteségekről.

Abból a 325411 négyzetkilométerből, aminek a határát az Adria mosta, a Kárpátok gerince jelölte ki 191735 négyzetkilométert vesztett, elcsatoltak tőle 10781773 lakost, idegen uralom alá kerül 3727205 magyar, 4241 magyar gyárból 2166-ot, a 19723 kilométernyi vasútból 11359-et, 92 városunkat, az út és csatornahálózatunk 80 százalékát elvették, minden só-, ezüst- és aranybányánk odalett, réz, mangán és higanykészlet nélkül maradtunk, olajkútjaink többsége másé lett, fenyőerdeink 97, lombhullató erdeink 85, tölgyeseink 65 százaléka idegen kézbe került. Mindent egybevetve MAgyarország 1914 előtti nemzeti vagyona 38 százalékra zsugorodott.

A megemlékezés a történelmi egyházak képviselőinek szolgálatával, majd koszorúzással zárult.

Az idén a Fidelitas országos szervezete a határon túli magyar fiatalok nevében öt tölgycsemetét ültetett el az emlékhely területén. Mindkét esemény megtisztelte dr. Takács Árpád kormánymegbízott és Dankó Béla országgyűlési képviselő.

Jön a századik évforduló.

Kiemelt

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Húsz éve kutatják Szentandrás helytörténetét

Békésszentandrás

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

2020-ban már nem lenne szabad senkinek meghalnia méhnyakrákban

Szarvas

A Libalapos csapata A Libalapos csapata

Libalaposiak nyertek, Sendülüdű meglepetésbronzot hozott

Sport

Dr. Hanyecz Katalin (forrás: Körös TV) Dr. Hanyecz Katalin (forrás: Körös TV)

Közel száznegyvenezer látogatóval zárta az évet a Pepi-kert

Szarvas

Hirdetés

Archívum

Kategóriák

Friss

Connect