in , ,

Kövesd a Szarvast!

Varga Viktor, dr. Dósa Zsuzsa és Csasztvan András (Fotó: Gácsiné Petrovics Szilvia)0
Varga Viktor, dr. Dósa Zsuzsa és Csasztvan András (Fotó: Gácsiné Petrovics Szilvia)

A Cervunus Teátrum tartott sajtótájékoztatót hétfőn délelőtt a Szeparéban. A Cervinus Teátrum nyolcadik alkalommal rendezi meg öszművészeti fesztiválját, a Cervinus Fesztivált, amely 14 napos, és július 11-től 24-éig kerül megrendezésre a Vízi színház színpadán. A fesztivál szlogenje: Kövesd a Szarvast!

Csasztvan András, a Teátrum igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Bevezetőjében elmondta, hogy 2012-ben indult, és már akkor összművészeti rendezvénysorozat volt. Mára hosszabb lett időben, és a Cervinus Teátrum repertoárja olyan, hogy saját produkciókkal mind a 14 napot végigjátszhatná. Ebben az évben három estére „engedik át” a színpadot más szarvasi csoportoknak, de mind az Örömzene, örömtánc, mind a Szarvasi zenekarok műsor nagyon színvonalas este lesz.

Babák Mihály Szarvas Város polgármestere megjegyezte kilencedik évad a Vízi színházban, és a nyolcadik Cervinus Fesztivál veszi kezdetét. A polgármester büszke, arra, hogy felnőtt egy színház az elmúlt években Szarvason. Összeszokott egy csapat, akik szívvel lélekkel tudásuk legjavát adják. Dósa Zsuzsa és Varga Viktor mintaértékű munkát végeztek, végeznek.

A Vízi Színház működtetése szintén példaértékű, hiszen a Cervinus Teátrum, a Magyar Teátrumi Társaság és a Jókai Színház hármasa közösen dolgozik a közönségért. A Cervinus Fesztiválhoz sok sikert kíván, hiszen rengeteg munka van mögötte, de úgy gondolom – mondta a polgármester –, mindannyian vágyják is a sikert. Nem csinálják rosszul! Kérem önök is kövessék a Szarvast, mi már követjük!

Dr. Melis János Szarvas Város címzetes főjegyzője kezdetektől zsűritag, vagyis látja a különböző színházi előadásokat, a rózsaszín szemüvegen túl, meg kell állapítania, az előadásaink nagyon jók. Jó szívvel ajánlotta a műsorfüzetbe a Csillagfény című nyitógálát, mert nagyon színvonalas jó előadás a színház minden gálaműsora.

Csasztvan András ismertette, hogy ebben az évben két darabot neveztek be a Magyar Teátrumi Társaság VIII. Nyári Fesztiváljára, a Macska a forró bádogtetőn és a Fekete Péter című előadásokat, ahol tizenhét darab versenyez majd.

Dr. Dósa Zsuzsa a Teátrum művészeti igazgatója elmondta, hogy sajnos válogatniuk kellett, mert minden nem fért bele a két hétbe.

  • A Csodaszarvas és a Lili bárónő kimaradt ebben az évben, de nem vették le a műsorról. A Csodaszarvas a Városmajori Szabadtéri Színház színpadán két alkalommal szerepel majd.
  • Fantasztikus érzés az, hogy a Felolvasószínház előadásaira 7-800 ember kíváncsi, ez nagyon szívet melengető. Szívemnek nagyon kedves!
  • De szlovák színház lévén fontos feladat a két kultúra ötvözete. Ezért szlovák nyelven szólal meg a Láskaboželáska (Szerelem ó, szerelem) egy irodalmi összeállítás. Szlovák író magyarra fordított művét is láthatja a közönség, a felolvasóesten Viliam Klimáček Virágzó fejszék című műve lesz látható. Sőt a tánc nyelvén is összekötődik a két kultúra, a Drótos Jankó című táncjátékban.
  • Fontosnak tartja a színház, hogy a vidám programok mellett elgondolkodtató darabok is színpadra kerüljenek. Ilyen volt az elmúlt évben az Ármány és szerelem, ezen a nyáron a Macska a forró bádogtetőn című dráma.
  • A nagyon szép aranyszínű műsorfüzetet, mint mindig, most is Varga Viktor főrendező alkotása.

A művészeti igazgató ezután röviden, pár kedves szóval ismertette a 14 nap programját:

  • 11-én Csillagfény címmel operett- musicalgála kerül megrendezésre, amelyben a Cervinus Teátrum színművészei, táncosai utazásra hívják a nézőket.
  • 13-án Hotel Menthol. A musical sikere megkérdőjelezhetetlen, nyáron Jászberényben szabadtéri színpadon játsszák majd.
  • 14-én a Holle anyó című mesejátékot láthatják a nézők, amely ugyan téli darab, de annyian kérték, hogy kihozzák a nyárba a telet.
  • 15-én Örömzene, örömtánc, amelyben Szarvas Város művészeti csoportjai lépnek fel.
  • 16-án Az ibolya című vígjáték kerül kisszínpadról, a Vízi Színház nagyszínpadára, izgalmas lesz a nagyobb tér.
  • 17-én a felolvasószínházban Viliam Klimáček Virgzó fejszék című művét adják elő a Cervinus Teátrum művészei.
  • 18-án Drótos Jankó, a táncjáték is nagyon sok helyen bemutatkozott, nyáron a szlovák verziót láthatják a nézők.
  • 19-én a Macska a forró bádogtetőn című dráma, amelynek díszlete, a háttere nem is lehetne szebb a természet adta díszletnél.
  • 20-án az ikonikusnak számító Valahol Európában musicalt láthatják az érdeklődők Szarvason. De a Városmajori Szabadtéri Színpadon két alkalommal játsszák majd a CervinusFest után.
  • 21-én Holdvilágos éjszakán című kabaré, amelyben lesznek már látott, és új jelenetek is.
  • 22-én a Láskaboželáska (Szerelem ó, szerelem) szlovák nyelven. De sok dal van benne, így a nyelvet nem ismerők is érteni fogják.
  • 23-án Fekete Péter című nagysikerrel bemutatott operett a Vízi Színházat is remélhetőleg meghódítja.
  • 24-én, az utolsó este Szarvasi zenekarok mutatkoznak be, a Zebra klub, az Azték nagysikerű zenekarai lépnek ezúttal a Vízi Színház deszkáira.

A művészeti igazgató örömmel mondta, hogy az utóbbi években már hagyomány, hogy minden előadáson meglepetés várja a nézőket, egy-egy szarvasi vállalkozás jóvoltából, így lesz ez ebben az évben is. Köszönet a felajánlóknak.

Kiadnak egy könyvet, amelyben Szenes János gyűjtötte össze a régi színházról szóló anekdotákat. Ez a 12 történet a Cervinus Teátrum web oldalán is olvasható.

Varga Viktor a Cervinus Teátrum főrendezője bemutatta a megjelent színművészeket, táncosokat – Nádházy Péter, Szemerédi Bernadett, Rigler Renáta, Polák Ferenc színművészek. Magyari László koreográfus, táncos és kisebb szerepek megformálója, valamint Balázs Henriett táncos, szintén kisebb szerepekben is látható, és a kellékes munkáját is nagyon komolyan veszi. Varga Viktor szólt a VIP jegyekről is, hogy a színház a VIP jegyért a vásárlónak „nem ad semmit”, de a befolyt pénzből sok hátrányos helyzetű gyermek bérletét vásárolják meg, akik szülei nem tudják megvenni a bérletet. Ebben az évben ráadásnak egy-egy fa elültetésre is sor kerül a Deer Wood üzlettel összefogva.

Kedves olvasók, kövessék a Szarvast!

Galambos Edit

Fotó: Gácsiné Petrovics Szilvia

0

Aranyosszigeti magyar anyanyelvi és olvasótábor

Fotó: Babák Zoltán0

Házasság Palermóban