in , , ,

100% magyar, 10% szarvasi: Bemutatkozott a vb-re készülő magyar válogatott

Fotó: kajakkenusport.hu
Fotó: kajakkenusport.hu

Kevesebb mint 10 nappal a szegedi ICF kajak-kenu világbajnokság előtt sajtótájékoztatót tartott a Magyar Kajak-Kenu Szövetség. Az eseményen a magyar válogatott és a tévéközvetítés volt a két központi téma.

„Mind a három eddigi hazai rendezésű világbajnokságról gyönyörű emlékeket őrzünk, az 1998-as volt az első szegedi vb, 2006-ban minden női számban a mieink nyertek, 2011-ben pedig egy rendkívül emlékezetes kampány végén – amelyben Vajda Attila csapott a gitárhúrok közé – népes szurkolótábor előtt rendeztünk olimpia kvalifikációs versenyt – kezdte Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke. – A jövő héten kezdődő vébével kapcsolatban jó előjel, hogy elővételben rengeteg jegy elkelt. A szombati és a vasárnapi versenynapon már tele az A és a B lelátó is, de azért néhány jegy még megvásárolható a C-re. Ötvenhat magyar versenyző vesz részt a vb-n, hasonlóan emlékezetes pillanatokra és nagyszerű eredményekre számítunk, mint az eddigi három világbajnokságon.

A végén ez ötvenhat sztori lesz, én azt kívánom, hogy ez mind sikersztori legyen,
hogy ezek tovább gazdagíthassák a sportág magyar történelmét.”

Kajakban hat-hat női és férfi, kenuban pedig három-három női és férfi kvóta szerezhető Szegeden, Hüttner Csaba ennek megfelelően állította össze a magyar válogatott keretet.

„Férfi kajakban az egyéni teljesítmények alapján jelen pillanatban a világ élvonalába tartozunk, ezt megmutatta például Kopasz Bálint idei Európa Játékokon és a Világkupán is – kezdte a szövetségi kapitány. – Négyesünk tagjai pedig 500 egyesben teljesítettek kiválóan, szerintem az átlagot nézve talán a legjobbak a világon, de ezt a négyesre is át kell ültetni. Kulcskérdés, hogy négyesben megszerezzük a négy indulói helyet.”

A női kajak volt az elmúlt években a húzószakág, és várhatóan ez a világbajnokságon is így lesz. A hat kvóta megszerzése érdekében stratégiai döntéseket kellett meghozni.

„A legerősebb női páros tagjai, Kozák Danuta és Kárász Anna így nem szerepelnek a négyesben, de szerintem van ma hat-nyolc olyan női kajakos Magyarországon, aki bármikor bevethető egy ilyen szintű világversenyen, és képes a kvótaszerzésre” – mondta Hüttner Csaba.

„A férfi kenu szakágban csupán két olimpiai szám van, így nemzetközi szinten megcsappant a férfi kenusok lelkesedése, de az elmúlt két évben mégis erősödött a mezőny – folytatta a szövetségi kapitány. – Reméljük, hogy a hazai közönség kihozza a mieinkből a maximumot. Női kenuban sokkal jobban állunk, hiszen a Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső páros személyében van egy világklasszis kettősünk.”

A para-világbajnokságon is számíthatunk éremre, legalábbis az idei formákat tekintve, de itt is a minél több kvóta megszerzése lesz a cél, erről is beszélt Weisz Róbert. „Természetesen a parakenu szakágban is a legfontosabb, hogy minél több tokiói kvótát szerezzünk. A realitásokat és a megváltozott erőviszonyokat nézve, három indulói hely megszerzésére lehet esélyünk hazai pályán” – mondta a szövetségi kapitány.

Az erőviszonyokat egy fiatal srác, a friss Eb-győztes Kiss Péter változtatta meg az elmúlt hónapokban, aki nemcsak a nemzetközi mezőnybe robbant be a semmiből, hanem a hazai riválisokat is meglepte.

„Számában, KL-1-ben, amelyben három éve Suba Róbert szerzett paralimpiai ezüstérmet, rögtön első számú versenyző lett – folytatta Weisz Róbert – Ez a helyzet bizonyos szempontból jót tett a szakágnak, felkavarta az állóvizet, Suba Róbert is kettőzött erővel készült az elmúlt hetekben, Juhász Tamás pedig nagyobb hangsúlyt fektetett a kenura. Nekik, illetve Varga Katalinnak esélyük lehet a dobogóra is, nagyon bízom benne, hogy sikeres világbajnokság vár a versenyzőkre, akiknek jövő hét szerdától lehet szurkolni a Maty-éren, hiszen a paradöntők már a világbajnokság első napján elkezdődnek, és egészen szombatig tartanak.”

A sajtótájékoztatón Székely Dávid, a vébét közvetítő M4 Sport csatornaigazgatója számolt be arról, hogy mennyi újdonsággal várják a tévénézőket, akik szinte semmiről nem maradnak majd le a világbajnokság alatt.

„Az eddigihez képest az ellentétes oldalon, az osztószigeten lesznek a kamerák, valamint a kommentátorállások is. Ennek legfőbb előnye, hogy mostantól a – sziget helyett – látszódnak a lelátók is. Miután a mi közvetítésünket veszik majd át a nagy nemzetközi tévécsatornák is, így nagyszerű képeket tudunk majd mutatni az egész világnak
a telt házas, magyar zászlókkal teli tribünökről és a kiváló hangulatról.”

Székely Dávid továbbá elmondta, hogy a hajókra, és a rajtgépekre szerelt kamerákkal együtt több mint 30 kamera képeiből válogathat a rendező, akinek több úgynevezett ultra-, és szuperlassító kamera áll majd a rendelkezésére, mint korábban bármikor. Így azok a nézők is láthatják a világbajnokság minden apró rezdülését, akik nem minden nap szurkolnak majd a pályán.

Kiegészítés: a képen hátsó kék pólós sorban Bogár Gabi (j7), Kós Beni (j4), hátsó fehér pólós sorban Pintér-Bodonyi Dóri, aki a békésszentandrási egyesülethez is kötődik (j3), középső kék pólós sorban Kuli Pisti (b5), Dombvári Bence (j4), és vegyük észre a hátsó kék pólós sorban Nyerges Attilát (b7)!

Forrás: kajakkenusport.hu

0

Ismét nagy sikert arattak Békés megye ízei

Csollány Szilveszter és Csisztu Zsuzsa (Fotó: Babák Zoltán)0

Csollány és Csisztu: Sportolók, akik tisztelik egymást