Connect with us

Szarvas

Táncforgatag

Fotó: Gácsiné Petrovics Szilvia
Fotó: Gácsiné Petrovics Szilvia

Szarvas adott otthont az elmúlt hétvégén megrendezésre került Táncforgatag elnevezésű kulturális eseménynek, amely az Országos Szlovák Önkormányzat Kulturális Központja által szervezett magyarországi szlovák táncegyüttesek minősítő fesztiválja. Csasztvan András elmondta: ez a kétévente megrendezésre kerülő seregszemle idén is Szarvason zajlott, mert itt adottak azok a logisztikai, technikai körülmények, amelyeket lehetővé teszik a fesztivál zavartalan és magas szintű lebonyolítását. A minősítésen 2 kategóriában indulnak az egyéni versenyzők és kamara csoportok: vannak a klasszikus profi háttérrel dolgozó, újratanított koreográfiákat bemutató együttesek és a hagyományőrzők, akik szüleiktől, felmenőiktől örökölték a tánctudásukat.

Idén a Tessedik Táncegyüttes is színpadra lép egy maglódi koreográfiával, melyet Csasztvan Zsuzsa és Móric Bence álmodtak meg. A táncprodukciók mellett a Drótos Jankó című zenés-táncos mesejátékot is bemutatják, illetve egy konferencián megvitatják a szlovák néptáncegyüttesek jövőjét és a lehetséges Hogyan tovább…? elképzeléseket is megbeszélik a szakemberek.

Dr. Király Katalin etnológus, a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézetének igazgatója az egyik fő mozgatórugója ennek a táncfesztiválnak. Elmondása szerint szeretnének szakmai segítséget nyújtani a táncosoknak a mindennapi próbatermi munkához. Az idei minősítőre Maglód, Acsa, Püspökhatvan, Tardos és Szarvas településeiről érkeztek a magukat megmérettetni vágyók, akik új részletekkel gazdagították a koreográfiáikat.

A szakmai zsűri szlovák és magyar szakemberekből áll, akik segítő szándékkal, profi tanácsokkal látják el a versenyzőket. A lebonyolításban a helyi szakembereken kívül a 10 regionális központból érkeztek szakemberek.

Fotó: Gácsiné Petrovics Szilvia

Kiemelt

Mi a helyzet a nyelvoktatással?

Oktatás

Hodálik Pál (Fotó: Zentai Péter) Hodálik Pál (Fotó: Zentai Péter)

Hodálik Pál megyei tanácsnok lett, STG a szarvasi agrárképzésről terjesztett elő

Békés megye

Sinka Péter Olivér (Fotó: Babák Zoltán) Sinka Péter Olivér (Fotó: Babák Zoltán)

Nyolc helyet lépett előre a szentandrási kajak-kenu klub

Békésszentandrás

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

A Városi Könyvtárból a Szentföldre

Szarvas

Hirdetés

Archívum

2019. október
h k s c p s v
« Sze   nov »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Friss

Connect