Connect with us

Békésszentandrás

Megtartotta alakuló ülését a békésszentandrási önkormányzat

Fotó: Hegedűs Éva
Fotó: Hegedűs Éva

Október 22-én tartotta alakuló testületi ülését a békésszentandrási önkormányzat. Elsőként dr. Kozák Adrienn Réka, a Helyi Választási Iroda vezetője ismertette az október 13-i választás részleteit. Mint elhangzott, Békésszentandráson az országos átlagnál lényegesen magasabb érdeklődés övezte az önkormányzati választást. A névjegyzékben szereplő 3095 fő 60,19%-a (1863 fő) fejezte ki véleményét. A négy polgármesterjelölt közül a voksok 71, 58%-át Sinka Imre független jelölt szerezte meg. Mögötte Nemcsényi Zsolt (Fidesz-KDNP) végzett 24,7%-kal, őt követően pedig dr. Olasz Imréné független jelölt 2,33%-kal, majd Kóris György független jelölt 1,19%-kal foglalt helyet.

– Nagyon szépen köszönöm a lakosságnak, hogy ilyen magas arányban eljöttek, és véleményt nyilvánítottak. Ennek következtében ennek a testületnek egy nagyon komoly felhatalmazása van arra, hogy településért dolgozzon, teljesítsen. Másik oldalról pedig ez egy óriási elvárás is felénk, aminek meg kell felelnünk. Én úgy gondolom, hogy erre a képviselő-testület nevében ígéretet tehetek. Mi meg fogunk tenni mindent, hogy a településünk még szebb, még zöldebb, még élhetőbb legyen – fogalmazta meg székfoglaló beszédében a település újonnan megválasztott vezetője.

Mint elhangzott, egyéni képviselőként 18 fő mérettette meg magát. Közülük Virág Sándor és Hévízi Róbert folytathatják a megkezdett munkát, mellettük újként szólhatnak bele a nagyközség életébe dr. Lesfalvi Balázs, Farkasné Sinka Dóra, dr. Babák Zoltán és Major Attila.

Ezt követően a megválasztott polgármester és a képviselők átvették megbízólevelüket, és ünnepélyes esküt tettek.

Módosították a Szervezeti és Működési Szabályzatot (SzMSz) is, amit a megváltozott bizottsági struktúra indokolt. E szerint a Szociális, Jogi, Ügyrendi Bizottság változatlan formában működik tovább, a Pénzügyi és Turisztikai Bizottság helyett Pénzügyi és Gazdasági Bizottságot hoztak létre. A Művelődési, Sport és Környezetvédelmi Bizottság helyébe a Környezetvédelmi, Oktatási, Művelődési és Sport Bizottság lép, ill. a Településfejlesztési, Településüzemeltetési és Mezőgazdasági Bizottságot Településüzemeltetési és Projektelőkészítési Bizottsággá alakítják át. A későbbiekben az SzMSz átfogó felülvizsgálata is megtörténik.

Szociális, Jogi, Ügyrendi Bizottság elnökének dr. Babák Zoltánt, tagjainak Hévízi Róbertet és Farkasné Sinka Dórát választották.

Határoztak a polgármester illetményéről is, ami a település lélekszámához mérten bruttó 548 444 Ft, továbbá idegennyelv pótlékként bruttó 11 595 Ft-ra jogosult. Emellett a település vezetője havi bruttó 82 260 Ft költségtérítésre jogosult. A társadalmi megbízatású alpolgármester tiszteletdíját bruttó 172 500 Ft-ban határozták meg, továbbá az összeg 15% költségtérítés formájában kerülhet felhasználásra.

Sinka Imre polgármester javaslatot az alpolgármester tisztségére. A pozícióra dr. Lesfalvi Balázst javasolta, akit végül titkos szavazással (7-0 arányban) megszavaztak, így sor kerülhetett az eskütételére.

Környezetvédelmi, Oktatási, Művelődési és Sport Bizottság elnöki posztját Major Attila tölti be, tagjai Farkasné Sinka Dóra és Hévízi Róbert lettek. A Pénzügyi és Gazdaságii Bizottság elnöke Hévízi Róbert, tagjai dr. Babák Zoltán és Virág Sándor lettek. A Településüzemeltetési és Projektelőkészítési Bizottságot Virág Sándor vezeti, tagjaiként Major Attila és Farkasné Sinka Dóra dolgoznak.

A bejelentések között felhívták a figyelmet a képviselői vagyonnyilatkozatok és egyéb kötelezettségek megtételére. Dr. Babák Zoltán önkormányzati képviselő bejelentette, jelenleg jegyzőként dolgozik, ami összeférhetetlen a képviselői megbízatásával. Az összeférhetetlenség megszüntetésére harminc nap áll rendelkezésre, amelyben lépéseket fog tenni.

Zárásként az önkormányzat elfogadott egy állásfoglalást a Békés Takarék Szövetkezet irányába, melyben a tervezett csökkentett nyitvatartási idő ellen foglalnak állást.

Az alakuló ülést pezsgős koccintás zárta.

Kiemelt

Fábián Judit és Altmann Roland Fábián Judit és Altmann Roland

Szarvasi győzelem az Év jegyespárja versenyen

Szarvas

Szarvasi ezüst az U13-asoknál

Sport

Fotó: Zentai Péter Fotó: Zentai Péter

Évindító fórumot szerveztek az önkormányzatoknak

Békés megye

Szín Bence, Szín Csaba, Erdélyi István, Szvoreny Tamás és Babák Mihály (Fotó: Babák Zoltán) Szín Bence, Szín Csaba, Erdélyi István, Szvoreny Tamás és Babák Mihály (Fotó: Babák Zoltán)

Az idén a TOP65 adófizetőt köszöntötték Szarvason

Gazdaság

Hirdetés

Archívum

2019. október
h k s c p s v
« Sze   nov »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Friss

Connect