Connect with us

Politika

Jogerős a szarvasi polgármester-választás eredménye

Dr. Melis János címzetes főjegyző
Dr. Melis János címzetes főjegyző

– Kérem, engedjék meg, hogy azoknak tartsam ezt a sajtótájékoztatót, akik hiteles forrásból szeretnének értesülni a szarvasi polgármester és képviselő-választás eredményéről – ezekkel a szavakkal kezdte mondanivalóját dr. Melis János. A település címzetes főjegyzője október 28-án kérte a helyi médiumok figyelmét, ellenpólusként szolgálva a közösségi portálokon megjelenő csúsztatásoknak és félretájékoztatásoknak.

Úgy érzi, a jog is kezd egy olyan területté válni, amihez mindenki ért egy keveset, függetlenül az eredeti végzettségétől. Válaszul egy Kúria által hozott, 38.131/2019/4. számú határozatot tárt a nyilvánosság elé, amely igazolja, hogy a szarvasihoz hasonló esetben a legfelsőbb bírói hatalom hogyan járt el.

A közzétett eset egy olyan határozatot taglal, amelyet egy törvénytelenül működő egyesület ellen nyújtottak be. A döntés egyebek mellett kimondja, hogy a kérelmezőnek a Ve. szabályainak megsértése körében a választási szabályok megsértését kellett volna bizonyítani. E helyett az egyesület működésének, illetve képviseletének jogsértő jellegét állította. E kérdések megítélésére azonban a NMB-nak hatásköre nincs, a civil szervezetek választáson kívüli tevékenységét, működési jogszerűségét a választási bizottság nem ellenőrizheti, nem felügyelheti. E kérdések tekintetében a NVM jogsértést nem állapíthat meg, ez által nem lelhető fel ok-okozati kapcsolat a Ve. kérdelmező által felhívott szabályaival.

Nyomatékosította, jogászként nem vonja kétségbe azt az állampolgári jogot, hogy valaki érvényesíteni szeretné saját álláspontját a törvény adta lehetőségek keretein belül. Ezt tette Pálinkás Tamás is, aki a közösségi médián keresztül tényszerűen és tárgyilagosan arról is tájékoztatta a közvéleményt, miért nem nyújtott be fellebbezést a Kúria felé. Úgy véli, nem jogos semmiféle ellene irányuló negatív kritika, hiszen jogkereső állampolgárhoz méltóan járt el.

Emlékeztetett, Pálinkás Tamásnak október 24-én 16 óráig lett volna lehetősége fellebbezést benyújtani a Kúriánál, ez azonban nem történt meg. E szerint a szarvasi polgármester választás eredménye ettől az időponttól jogerőre emelkedett. A polgármester személye már nem áll jogi vita alatt.

Eddig az időpontig a listás képviselők ügyében sem tudtak döntést hozni, mivel a Fidesz-KDNP listáját Babák Mihály vezette. Október 25-én hozta meg a Helyi Választási Bizottság határozatát, amelynek fellebbezési határideje október 28-a 16 óra. E szerint listáról Pálinkás Tamás (Jobbik), Kovács Mátyás (NACSE) és Boross Árpád Levente (Fidesz-KDNP) kerülhet a képviselő-testületbe. Időközben a Fidesz-KDNP részéről érkezett a bejelentés, hogy Boross Árpád Levente lemondott a képviselői mandátumáról, helyette Molnár Etelét delegálja. A bejelentés ellen október 31-ig lehet fellebbezni. Ezt követően legkorábban november 8-án kerülhetne sor az alakuló testületi ülésre, amelyet technikai okok miatt várhatóan november 12-én tartanak.

Kérdésre válaszolva elmondta, a polgármesternek október 24-e óta aláírási joga van, ami lehetővé tette a munka megkezdését. Mindazonáltal pl. azt egyelőre nem tudják megállapítani, hogy az elhúzódott ügy miatt mekkora káruk keletkezett. Egyelőre az biztos, hogy mivel október végéig nem alakult meg a testület, a település egy pályázati lehetőségtől elesett.

Kiemelt

Fotó: Zentai Péter Fotó: Zentai Péter

Évindító fórumot szerveztek az önkormányzatoknak

Békésszentandrás

Szín Bence, Szín Csaba, Erdélyi István, Szvoreny Tamás és Babák Mihály (Fotó: Babák Zoltán) Szín Bence, Szín Csaba, Erdélyi István, Szvoreny Tamás és Babák Mihály (Fotó: Babák Zoltán)

Az idén a TOP65 adófizetőt köszöntötték Szarvason

Gazdaság

Az edzőterem látványterve Az edzőterem látványterve

Százmilliós karatés létesítményfejlesztés kezdődik Szarvason

Sport

Zalai Mihály Zalai Mihály

Békés megye is képviseltette magát Háromszéken

Békés megye

Hirdetés

Archívum

2019. október
h k s c p s v
« Sze   nov »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Kategóriák

Friss

Connect