Connect with us

Kiállítás

Igazi különlegességek a ma nyílt kiállításon

Fotó: Babák Zoltán
Fotó: Babák Zoltán

Az utóbbi években kétszer, 2016 és 2018 januárjában volt nagy nemzeti baromfi és prémesállat kiállítás Szarvason, a Petőfi utcai csarnokban, emlékezett vissza Kondacs György, a V-62 Galamb és Kisállattenyésztők Egyesülete elnöke a közelmúltra, ma reggel még a megnyitó előtt. Megint eltelt két év, ám ezúttal fiatal nemzeti kiállításra pályáztak a Magyar Galamb- és Kisállat Tenyésztők Szövetségénél, és nyerték meg a rendezés a jogát, ami azt jelenti, hogy idei születésű, illetve kelésű jószágok kerültek a voilerekbe.

Az eseményre nem csak Magyarország egész területéről, hanem Szlovákiából és Romániából is érkeztek nevezések, összesen 168 kiállítótól 1200 kisállattal, ami 820 galambból, 250 baromfiból, és 150 nyúlból tevődik össze.

A kiállítás egyik különlegességét Magyarországon még csak most kezdik elfogadni. Ezek a grübbik, ami tulajdonképpen az antwerpeni farok nélküli törpetyúkok egy génmódosulásaként születtek, amit egy belga tenyésztőnek sikerült stabilizálni még az 1800-as évek végén.

– Tulajdonképpen ezek is antwerpeniek, de farktoll nélküliek – magyarázza Kondacs Erika, aki az országban először kezdett el foglalkozni a grübbikkel. – Nem fejlődött ki az utolsó csigolya, ami azt eredményezi, hogy sem a kakasnak, sem a tyúknak nincs szép farktolla, hanem a tollazat rábukik a farára.

Belgiumban és Németországban rengeteg van, Magyarországon elsőként ő kezdett velük foglalkozni. A kiállításon más név alatt futó egyedek is az ő tenyészetéből származnak.

A kiállítás ma és holnap tekinthető meg a Petőfi utcai sportcsarnokban.

Kiemelt

Babák Mihály és Dósa Zsuzsa (Fotó: Valló Zoltán) Babák Mihály és Dósa Zsuzsa (Fotó: Valló Zoltán)

A magyar kultúra napja a Cervinusban

Cervinus Teátrum

Érdemes-e szlovák nyelvet tanulni?

Oktatás

Dönt a csabacsűdi testület (Fotó: Babák Zoltán) Dönt a csabacsűdi testület (Fotó: Babák Zoltán)

A közösségi együttélés szabályairól rendelkezett 2020-ban elsőként a csabacsűdi testület

Csabacsűd

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Húsz éve kutatják Szentandrás helytörténetét

Békésszentandrás

Hirdetés

Archívum

2019. november
h k s c p s v
« okt   dec »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kategóriák

Friss

Connect