Connect with us

Szarvas

Orosz lélek magyar szívvel

Szabó Ferenc János és Tatai Nóra (Fotó: Tatai László)
Szabó Ferenc János és Tatai Nóra (Fotó: Tatai László)

A Tessedik Múzeum a felújítások után lassan újból méltó helyszíne lesz a sokszínű kulturális eseményeknek. A nagyteremben péntek este orosz dallamok rezonáltak a látogatók lelkével.

Köszönhető mindez Tatai Nórának és Szabó Ferenc Jánosnak, akik „Régi és új dalok – á la Russe” címmel dalesetet adtak az érdeklődőknek. Nóra szarvasi származású, aki a Zeneakadémián jelenleg doktori tanulmányait végzi és kutatásai központjában Rahmanyinov áll. Elmondása szerint a magyarokra ugyanúgy jellemző az a szenvedélyesség, amely megtalálható az oroszokban is, ezért nagyon hamar beleszeretett az orosz zeneszerzők műveibe.

Hogy a dalok a maguk szépségében megszólalhassanak Szabó Ferenc János zongorajátéka teszi teljessé az éneket. Véleménye szerint Rahmanyinovot nagyon nehéz játszani, mert hatalmas tehetség volt és elképesztően összetett az ő művészete. De a zene mindenért kárpótolja az értő szívvel és lélekkel közelítő zenészeket és a közönséget. A dalest már debütált Budapesten, ahol nagyon jó fogadtatásban részesült. Nóra nagyon várta már a szarvasi bemutatót is, hiszen így nemcsak az ismerősei, hanem a családja előtt is megmutathatta tehetségét. A közös munkáról Szabó Ferenc János elmondta, hogy nagyon jól tudtak együtt dolgozni, semmi sem vonta el figyelmüket a zenéről és az alkotási folyamatról.

A dalest folyamán klasszikus és kortárs művek is felcsendültek. Csajkovszkij, Rahmanyinov és Hermann Reutter dallamai mellett kortárs magyar szerzők (Megyeri Krisztina, Győrffy István, Futó Balázs valamint Vajda János) dalait is meghallgathatta a közönség.

Reméljük szokásává válik Nórának az évenkénti dalest, mert Szarvason nemcsak örömmel, de a hazatérőknek kijáró szeretettel is fogadja az igényes zenére vágyó közönség.

Kiemelt

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Éppen megúsztuk klímalázadás nélkül a Mikulás látogatását

Szarvas

Tea time – Hálaadás Napja a Benkában

Oktatás

Karatés sikerek Montenegróban

Sport

Fotó: Hegedűs Éva Fotó: Hegedűs Éva

Filmstúdióban érezhették magukat a gyerekek a zeneiskola új programján

Oktatás

Hirdetés

Archívum

2019. november
h k s c p s v
« okt   dec »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kategóriák

Friss

Connect