Connect with us

Szarvas

Eddig négy nyertes pályázatnak örülhet a „városi LEADER” csoport

Fotó: Hegedűs Éva
Fotó: Hegedűs Éva

November 25-én ülést tartott a helyi akciócsoport (HACS) a Polgármesteri Hivatalban. A 22 tagú, civileket, vállalkozásokat és helyi önkormányzatokat tömörítő szervezet a 2019. évi szakmai beszámolót tárgyalta meg, amely részletesen taglalta az elmúlt hónapokban elvégzett feladatokat. Szó esett arról is, hogy a pályázatok április végi beadási határideje miatt egy asszisztenst alkalmaztak, és több alkalommal összeült a Helyi Bíráló Bizottság is.

Dávid Zsófia munkaszervezeti vezető az előzményekről szólva elmondta, a 2016-ban alakult helyi akciócsoport 250 millió Ft-ot nyert a stratégia megvalósítására. Ez nagyságrendileg fele a korábban tervezettnek, ami azt jelenti, hogy újra kellett gondolniuk az elképzeléseiket. Eredetileg egy háromnemzetiségű város hagyományaira, a romára, a magyarra és a szlovákra alapoztak, a projekt zászlóshajóját pedig egy roma közösségi ház építése jelentette. Erről a számok tükrében részlegesen le kellett mondaniuk. A kibővített, játszótérrel és kiszolgáló helyiségekkel ellátott elképzeléssel szemben a realitást jelenleg a meglévő épület lebontása és egy hasonló méretű ingatlan építése jelenti. A hármas egység jegyében emellett a szlovák közösségi ház is megújulhat.

– Egyetlen egy pályázati felhívás volt, amire nem érkezett pályázat. Ez a városi nemzetiségi kultúrához kapcsolódó gazdasági tevékenységekre vonatkozott. Ez egy ERFA- típusú, azaz építésre irányuló lehetőség volt. Ennek a költségeit végül átcsoportosítottuk, így a tartaléklistán szereplő pályázatokat támogatni tudtuk. Összességében tehát mindenki pozitív elbírálásban részesült a szarvasi HACS által – részletezte a projekteket.

Ezt követően a pályázók feltöltötték az EPTK rendszerbe (internetes pályázati felület) a projektek adatait. Az Irányító Hatóság eddig négy esetben, köztük a szlovák közösségi ház felújítására vonatkozóan küldte meg a támogatói okiratot, a fennmaradó tizenhét pályázatban még nem született döntés.

A csúszás részben azzal magyarázható, hogy a pályázóknak költségvetés módosításokat kellett végrehajtaniuk, vagyis személyi jellegű kifizetést kellett betervezniük, ami késleltette a döntéshozatalt.

A pályázati tervek között szerepel a korábban említett építkezések mellett a Körös Dragon SE épületének felújítása is. Emellett az ESZA-típusú (programokra vonatkozó felhívások) keretében egyebek mellett rádió és tv-műsor készül, ill. több gasztronómiai rendezvényt is lebonyolítanak.

Dávid Zsófia elmondta, mennyiben november végéig nem érkezik meg az Irányító Hatóság döntése, a munkaszervezet módosítási igényt nyújt be. Bíznak benne, hogy a korábbi, 2020. december 31-i határidő ezáltal további hat hónappal lesz meghosszabbítható.

Kiemelt

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Meggyújtották a második gyertyát is Csabacsűdön

Csabacsűd

12 egyesület 200 úszója érkezett az őszi versenyre

Sport

Fotó: Babák Zoltán Fotó: Babák Zoltán

Körösön úszó adventi koszorút kapott Szentandrás

Békésszentandrás

Személyi sérüléssel járó balesetek Csabacsűdön és Szarvas külterületén

Csabacsűd

Hirdetés

Archívum

2019. november
h k s c p s v
« okt   dec »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Kategóriák

Friss

Connect