Connect with us

Gazdaság

Az ismeretlenség homályából az első helyet hozta el a Cervinus sajt

Darida Csaba, a Szarvasi Agrár Zrt. termelési igazgatója (Fotó: Babák Zoltán)
Darida Csaba, a Szarvasi Agrár Zrt. termelési igazgatója (Fotó: Babák Zoltán)

Intenzív időszak van a Szarvasi Agrár Zrt. új termelőegysége mögött. Javában zajlik a sajtgyártó üzem termékeinek piaci bevezetése, rövid időn belül három kiállításon is bemutatták új termékeiket.

Elsőként a SZEGA Foods élelmiszer-nagykereskedő rendezvényén vettek részt, amin csak sajtból 500 került az asztalokra, majd október közepén Budafokon a Törley Pezsgőmanufaktúra által rendezett Magyar Sajtmustrán mutatták be terméküket.

Legutóbb a Corinthia Hotelben megrendezett XVI. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztiválon mutatkoztak be Cervinus sajtjukkal. Ezen huszonöt kézműves sajttermelő közül a zsűri egyhangú döntése mellett a Szarvasi Agrár Zrt. nemrégiben megnyílt sajtüzemében készült termék érte el az első helyet.

– A zsűri pontozása alapján a Cervinus sajt lett a győztes, az Agrár Zrt. pedig ezzel elnyerte az “Magyarország 2019 év sajttermelője” megtisztelő címet, amit Szitó Imre vezérigazgató vett át a helyszínen – válaszolta kérdésünkre Darida Csaba, a Szarvasi Agrár Zrt. termelési igazgatója, majd hozzátette, hogy ezen kívül egy különdíjat, a Magyar Agrárkamara különdíját is kiérdemelték, amit később fognak átvenni.

Erre a megmérettetésre a kis gyártók minőségi termékeikkel neveztek.

Külön megtiszteltetésként értékelte, hogy az ismeretlenség homályából olyan bevezetett nevű terméket sikerült – ha csak fél ponttal is – megelőzni, amivel a gyártó már néhány éve ott van az élvonalban, sőt, nemzetközi díjakkal is büszkélkedhet.

Az örménykúti üzemben az első próbagyártás szeptember 4-én indult, a gyár hivatalos október 9-i átadója előtt bő egy hónappal, így valóban friss szereplői ennek a piacnak. A versenyre nevezett sajtjuk 6 hetes érlelésű.

A Cervinus sajtot olasz sajtmesterrel vezetésével állandó receptúra alapján gyártják. GMO-mentes teljes tejből készül, nem fölözik, fejést követően lehűtik és pasztörizálás után kerül a sajtkádakba.

– Az állandó minőséget úgy biztosítjuk, hogy a gyártási folyamat percre pontosan meg van tervezve, mikor és hogy oltjuk be, milyen enzimet, kultúrát teszünk bele, meddig tartjuk a sajtkádban, mennyit van a prés alatt, ezek mind-mind sztenderdizált folyamatok – árulta el a termelési folyamatról Darida Csaba.

A sajtkádba történő leengedést követően, mindent manuálisan végeznek. A préselés és a sózókádba merítést követően a már elkészült sajtok a szabályozott hőmérsékletű és páratartalmú érlelőbe kerülnek, ahol érlelik és meghatározott időnként kézzel forgatják azokat. A világ vezető érlelőrendszerét állították üzembe, azt, amit az olasz sajtkészítők is használnak. Mindezt számítógépes rendszer felügyeli, naplózza, szükség esetén riasztást küld a sajtüzem dolgozóinak.

A fenti folyamat eredményeképpen 6-6,5 kilós sajtok készülnek, amiket egy-három-öt hónapig érlelnek, attól függően, milyen érlelési idejű sajtot szeretnének készíteni. Féléves érlelés során akár 15-20 %-ot is elveszít a sajt a súlyából.

Hamarosan megérkezik az a jegenyefenyőből készülő polcrendszer, amivel teljessé válik az érlelő berendezése. A fenyő felveszi a sajtból kijövő nedvességet, így még tökéletesebb érlelési körülményeket tudnak biztosítani.

Teljes kapacitáson járatva az üzem évi 700 tonna sajtot tud majd előállítani. 2020-ra 30-40 százalékos kihasználtságot szeretnének elérni. A termelés felfuttatásához exportban is gondolkodnak. Már a termékek között van az arab konyha fölözött tejből készülő kaskaval típusú sajtja, ami egy hevített-gyúrt sajt. Ezenkívül grill sajt, egy lágyabb tésztájú Caciotta sajt és egy pikáns ízvilágú sajt gyártása is megkezdődött.

Jelen pillanatban a Szarvas Kenyér üzletében a Szarvasi Mentőállomással szemben kaphatók a Szarvasi Agrár Zrt. termékei.

Kiemelt

Fotó: Zentai Péter Fotó: Zentai Péter

Évindító fórumot szerveztek az önkormányzatoknak

Békésszentandrás

Szín Bence, Szín Csaba, Erdélyi István, Szvoreny Tamás és Babák Mihály (Fotó: Babák Zoltán) Szín Bence, Szín Csaba, Erdélyi István, Szvoreny Tamás és Babák Mihály (Fotó: Babák Zoltán)

Az idén a TOP65 adófizetőt köszöntötték Szarvason

Gazdaság

Az edzőterem látványterve Az edzőterem látványterve

Százmilliós karatés létesítményfejlesztés kezdődik Szarvason

Sport

Zalai Mihály Zalai Mihály

Békés megye is képviseltette magát Háromszéken

Békés megye

Hirdetés

Archívum

2019. december
h k s c p s v
« nov   jan »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategóriák

Friss

Connect