Connect with us

Koncert

Szélfútta gyertyagyújtás és kamaramuzsika a béke vasárnapján

Fotó: Hegedűs Éva
Fotó: Hegedűs Éva

Forró teával és sült gesztenyével melegítette át az érkezőket a Szarvasi Gazdák Hagyományőrző Nemzetiségi Egyesülete. A lélekmelegítésre december 8-án vasárnap dr. Kiss Imre katolikus plébános gondolt, aki egy 90 éves kedves ismerőse gondolatait osztotta meg a megjelentekkel. A férfi írásában arról mereng, hogy a decemberi egyre növekvő hidegben, sötétségben számíthatunk-e valami jóra, illetve hova vezet a világot körülvevő bizonytalanság.

– Az éjszaka végén nem éjszaka van, hanem hajnal. A tél végén nem tél van, hanem tavasz. A halál után nem halál van, hanem élet. A bizonytalanság végén nem kétségbeesés van, hanem reménység. Az emberi lét végén nem az ember van, hanem az Istenember. Az advent végén nem az advent van, hanem a karácsony – adott megnyugtató választ a felvetett kérdésekre.

Az adventi gyertyák meggyújtása mindig egy-egy útmutatást jelent arra vonatkozóan, hogyan éljünk. Elnevezéseik ugyan évről évre változhatnak, de valamennyi jótanáccsal szolgál. Bízik benne, hogy az igen, a béke, az öröm és a szeretet lángjai világítják majd be a mi életünket is, és megtaláljuk bennük karácsony valódi üzenetét.

– Uram, tégy engem a te békéd eszközévé, ahol gyűlölet lakik, oda szeretetet vigyek, ahol sértés, oda megbocsátást, ahol széthúzás, oda egyetértést, ahol tévedés, oda igazságot, ahol kétely, oda hitet, ahol kétségbeesés, oda reményt, ahol szomorúság, oda örömet.

Uram, add, hogy inkább én igyekezzek vigasztalni, mint hogy vigaszt várjak. Inkább én törekedjek másokat megérteni, mint hogy megértést óhajtsak.
Inkább szeressek, mint hogy szeretet igényeljek. Mert önmagunkat elfelejtve találjuk meg magunkat. Ha megbocsátunk, akkor nyerünk bocsánatot. Ha meghalunk, akkor ébredünk az örök életre. Ámen – Assisi Szent Ferenc imájával kívánt mindenkinek áldott adventet.

Az ünnepi alkalom fényét a Szarvasi Férfikórus és a Harmonikaegyüttes emelte. Az Iváncsó József által vezetett együttesek közkedvelt slágereket énekeltek magyar nyelven, a katolikus templom mellett összegyűlt népes számú közönség nagy örömére.

Aki még több muzsikaszóra vágyott, az 17 órától a Szarvasi Kamarazenekar segítségével folytathatta az ünnepi hangolódást. Az együttes sorban már 22. alkalommal adott koncertet, ezúttal a Fő téri Általános Iskola dísztermében.

– Nekem itt kezdődik az ünnep. Mivel elég nagy részem van a műsor összeállításában, mindig nagyon izgulok, és várom, hogy másfél órával idősebb legyek. Akkor megnyugszom, és már csak a  karácsonyvárásra koncentrálok – osztotta meg érzéseit a kezdés előtti percekben Vas István koncertmester.

Elárulta, a karácsonyi zeneművek mellett ilyenkor adnak egy rövid áttekintést a zenekar széles repertoárjából, amely a klasszikus darabok mellett a könnyűzene és a filmzene világába is kiterjed. A záróakkordot hagyományosan Gruber: Csendes éj című szerzeménye jelentette, amelyet mindig más feldolgozásban szólaltatnak meg.

A Szarvasi Kamarazenekarnak – a megszokottól eltérően – nem ez volt az idei év utolsó fellépése. December 14-én, Orosházán a Petőfi Művelődési Központban vendégszerepelnek, ahol egy jótékonysági koncerttel segítik az értelmileg akadályozott személyek ellátását végző Vadvirág Esély Klubot.

Kiemelt

Fotó: Zentai Péter Fotó: Zentai Péter

Évindító fórumot szerveztek az önkormányzatoknak

Békésszentandrás

Szín Bence, Szín Csaba, Erdélyi István, Szvoreny Tamás és Babák Mihály (Fotó: Babák Zoltán) Szín Bence, Szín Csaba, Erdélyi István, Szvoreny Tamás és Babák Mihály (Fotó: Babák Zoltán)

Az idén a TOP65 adófizetőt köszöntötték Szarvason

Gazdaság

Az edzőterem látványterve Az edzőterem látványterve

Százmilliós karatés létesítményfejlesztés kezdődik Szarvason

Sport

Zalai Mihály Zalai Mihály

Békés megye is képviseltette magát Háromszéken

Békés megye

Hirdetés

Archívum

2019. december
h k s c p s v
« nov   jan »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategóriák

Friss

Connect