Connect with us

Szarvas

Angyali reggelek: sokan keresik karácsonyi valódi üzenetét

Lázár Zsolt esperes (Fotó: Hegedűs Éva)
Lázár Zsolt esperes (Fotó: Hegedűs Éva)

Idén tizenhat napon át tart az a lelki zarándoklat, melynek végállomása változatlanul karácsony. December 2-23. között minden hétköznap melegséget árasztó gyertyafény, halk zene és forró tea kíséretében hangolódhat mindenki a kereszténység legnagyobb ünnepére. Az Ótemplomi Egyházközség hét évvel ezelőtt indította útjára a kezdeményezést, amely az istentiszteleti alkalmaktól kicsit eltérően, minden reggel egy házigazdát segítségül hívva segít a jeles napok üzenetének megfejtésében.

– Azt láttuk, hogy igény van rá, hogy az emberek advent időszakában együtt legyenek, közösségben legyenek. Mi korábban evangelizációt tartottunk, de azt éreztük, hogy nagyon zsúfoltak a napok, és nehéz a szarvasiaknak beleilleszteniük a mindennapokba ezt a délutáni időpontot. Ezt követően találtuk meg a reggel 7 órát, utalva egy kicsit a katolikus rorate misékre. Azt tapasztaltuk, hogy ezt nagyon szeretik a gyerekek és felnőttek egyaránt, és elmondható, az elmúlt évek alatt kialakult az Angyali reggelek közössége – tekintett végig az elmúlt időszakon Lázár Zsolt esperes.

Úgy véli, az emberek gyakran keresik az ajándékok, a csillogás mögött rejlő valódi tartalmat. A templom meghitt közege segít az elcsendesedésben, s remélhetőleg közben a válaszok is megérkeznek.

A reggeleknek – csakúgy, mint az előző években – ezúttal is van egy-egy házigazdájuk. A közélet, a politika, az oktatás, a civil szféra és az egyház is képviselteti magát, de egy sokkal személyesebb oldaláról. A házigazdák anekdotákon, ünnepi gondolatokon, tetszés szerint akár verseken és dalokon keresztül hozzák közelebb advent csodáját, és mesélnek a hit életükben betöltött szerepéről.

Az Angyali reggelek idei első vendégei Bagi László és felesége, Baginé Tóth Erika voltak. A szarvasi asztrofotós történetein révén beengedte az Ótemplom közönségét otthonába, párja pedig a költészet nyelvén foglalta keretbe mondanivalójukat.

– Olyan gondolatokat hoztam el, amelyet a jelenlévők is saját magukénak érezhetnek. Az egyik az együtt töltött idő jelentősége a mai világban, ebben a nagy rohanásban. Fontos, hogy a gyerekeinkkel és a családunkkal igyekezzünk minél több időt tölteni és foglalkozni. A másik pedig a ne csak nézz, hanem láss is gondolat, melyet nekem a csillagászat tanított meg. Vegyük észre azokat az apró rezdüléseket, amelyekkel egy kicsit kiszínezhetjük az életünket – fogalmazta meg tanácsait az éjszakai vadász.

Felesége hozzátette, anyaként mindent megtesz azért, hogy a gyermekeivel együtt olyan feledhetetlen pillanatokat éljenek át, amelyek hosszú távon maradandóbbak lesznek, mint a csomagolópapírok zörgése.

– Az egyik jó példa vagyok én is arra, amikor családanyaként nehéz elszakadni a hétköznapi rohanásról, a munka világától, de azt hiszem, az idő múlásával megtanul rangsorolni az ember. Mindenképp előtérbe kell helyezni a családot, hiszen minden perc számít. Talán meg tudunk állni, és észreveszünk néhány dolgot az életünkben. Jó válaszokat kaphat az ember egy-egy ilyen templomi alkalmon, és talán ráébred, melyek a valódi értékek – egészítette ki férje gondolatait.

A hagyományos zarándoklatokhoz hasonlóan a részvevők idén is „útlevelet” kapnak, amelybe pecséteket gyűjthetnek. Aki esetleg személyesen nem tud jelen lenni, vagy lemaradt egy-egy alkalomról, esténként 21 órától a Rádió Szarvas hullámhosszán is részese lehet az Angyali reggeleknek.

Az idei év újdonsága az oltár mögött berendezett karácsonyi falu, amely ünnepi fényekkel, festett házikókkal és kisvasúttal hozza közelebb a templomba betérőkhöz gyermekkoruk karácsonyi meséjét.

Kiemelt

Fotó: Zentai Péter Fotó: Zentai Péter

Évindító fórumot szerveztek az önkormányzatoknak

Békésszentandrás

Szín Bence, Szín Csaba, Erdélyi István, Szvoreny Tamás és Babák Mihály (Fotó: Babák Zoltán) Szín Bence, Szín Csaba, Erdélyi István, Szvoreny Tamás és Babák Mihály (Fotó: Babák Zoltán)

Az idén a TOP65 adófizetőt köszöntötték Szarvason

Gazdaság

Az edzőterem látványterve Az edzőterem látványterve

Százmilliós karatés létesítményfejlesztés kezdődik Szarvason

Sport

Zalai Mihály Zalai Mihály

Békés megye is képviseltette magát Háromszéken

Békés megye

Hirdetés

Archívum

2019. december
h k s c p s v
« nov   jan »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kategóriák

Friss

Connect