in

Ősbemutató volt Szarvason!

Ez nem akármi! Először láthatta színpadon február 22-én a Szlovák Színház előadásában a Daniela Kapitánová komáromi születésű szlovák írónő Temetőkönyv /Kniha o cintoríne/ című regényéből készült “groteszk élet-játék”-ot a szarvasi közönség.

Találó ez a sajátos műfaji meghatározás. Főhőse egy szellemileg kissé sérült fiatalember, Samko Tale, aki beszűkült életterében éli sivár, mégis (elfojtott) érzelmekkel teli életét. Szerelem, barátság, sikeres élet – ezek a vágyai. Mindezek valóban groteszk formában jelennek meg, és mindezek csupán vágyak maradnak. A lány, akibe gyermekkora óta szerelmes, lehet, hogy mindenkié lett, csak az ővé nem. A barát, akivel együtt álmodoztak, magasba törne, de ez lesz a végzete: lezuhan a magasból. Samko hulladékpapírt gyűjtöget, ebből él, és még a sérelmei is kicsinyesek. Egy “előre látó” öreg alkoholista bódulatában megjósolja neki, hogy könyvet fog írni a temetőről. A jóslat önbeteljesítő: Samko megírja egyoldalas regényét, a sikert persze hiába várja.

Beszűkült életterét ragyogóan jelzi Martini Yvette díszlete. Falusi budi formájú (annak mintegy kétszerese) deszkaalkotmányban él. A kitáruló ajtók csodát rejtettek: minden megvan ezen a csöppnyi helyen, ami az élethez szükséges. Asztal, szék, fekvő- és ülőhely, praktikus tárolóhelyek, lámpa, íróeszköz (a regényíráshoz); étel, ital, gyermekkora óta őrizgetett csemege.

Az egész játék egyetlen primitívnek tűnó, mégis zseniális monológ, tele sajátos nyelvi fordulatokkal:

“Az Adulár egy kő, ami hideg. Annak aki előrelát, addig kell szorongatnia az Adulárt, amíg fel nem melegszik. Aztán, amikor már annyira felmelegedett, hogy rendesen meleg, oda kell adni az öreg Gusto Ruhénak. És akkor ő összevissza hörög, meg egyebek és krétával leírja az aszfaltra az előrelátását. Nekem azt írta, hogy: “Könyvet fog írni a temetőről.”

Samko Talét Benkő Géza játssza. Hálás szerep, a színész számára jutalomjáték. Benkő kiválóan él a lehetőséggel. Kiérdemelte a vastapsot.

Gergely László nemcsak rendezője volt a darabnak, a regény színpadra állítása is az ő munkáját dicséri. A szarvasi ősbemutató gyakorlatilag főpróba volt: az előadás (magyar és szlovák nyelven) február 23-án bemutatkozott a Thália Színházban a Nemzetiségi Színházak Fesztiválján.

Vélemény, hozzászólás?

Farsang a Dózsa úti óvodában

Karate Roadshow: Brachna Bence teljesített a legjobban